søndag 28. mars 2010

Påskeskinke med rotgrønnsaker




Mmm....for en herlig rustikk rett!
En av mine favorittmiddager som vi både lager ett som det er. Rotgrønnsaker bakt i ovnen smaker nesten som godteri, synes jeg...

Dette fungerer fint som søndagsmiddag eller selskapsmat. Et ekstra pluss er at det er super enkelt og kjapt å lage! Juleskinke kan du enten steke selv, eller så finnes det mange ferdigkokte i butikken som bare skal varmes opp.  Med ovnsbakte rotgrønnsaker og potetstappe til så har du et herremåltid. Vi pleier å ha sennepssaus til eller rett og slett bare grovkornet sennep.

Vi kjøper skinker ofte! En hel skinke kan muligens virke som en dyr hverdagsrett, men kjøper man en stor en, så får man som regel rester. Det er ypperlig i en haug med retter, for eks i en quiche eller omelett. Aller oftest lager vi denne knallgode pastaretten dagen etter.
 
Her kan man bruke de rotgrønnsakene man har lyst på, men jeg ble veldig fornøyd med dagens sammensetning:

Til 2
Ingredienser:
  • 400-500 g av en ferdigkokt (påske)skinke
  • 3 gulrøtter
  • 1/2 liten kålrabi
  • 1 stort stykke sellerirot
  • 2 stk persillerot
  • 1 stk pastinakk (eller jordskokk)
  • 2 hvitløkbåter
  • ca 3 ss olivenolje
  • Blader fra 4 kvaster frisk timian (eller 1 ts tørket)
  • 1 liten neve Maldonsalt, litt nykvernet pepper
 Server med potetstappe og litt grov sennep ved siden av.
Fremgangsmåte:
  1. Fjern nettingen fra skinken og pakk den i aluminiumsfolie.
  2. Skyll og rens grønnsakene og del dem opp i jevnstore terninger. Legg grønnsakene over i en dyp langpanne og vend i olje til alle bitene er dekket. Finhakk hvitløken og bland inn. Ha i rikelig med Maldon salt og litt nykvernet pepper. Tilsett tilslutt timian og bland alt godt sammen. Rydd en plass nederst i langpannen til å legge skinken i senere.
  3. Vanligvis lar jeg grønnsakene steke midt i stekeovn ved 200 grader i 20 minutter. Men for at alt skal bli ferdig samtidig her, så lar jeg først grønnsakene steke i et drøye ti min på 220 grader. Setter så ovnen på 130 grader og steker alt videre i 20 minutter til. 
Smakelig måltid!
 

4 kommentarer:

Helena sa...

Det så kjempe godt ut, skal prøve å lage det i påska. Gir du meg oppskrifta di på potetmosen også er du snill?? :)
Hilsen Helena-mor

Hillevi Bolander sa...

MMM deiligt med en kall pils till kan jag tänka :-)

Monica sa...

Ja, Hillevi, gjett om:)

Og til Helena: legger så klart ut potetstappe. I morgen - promise!

Live sa...

Dette så utrolig godt ut! Du er jo kjempe flink:) Denne middagen skal prøves! Hilsen fra httplivetsfinebloggno-daisy.blogspot.no