søndag 14. mars 2010

Lasagne

...to die for!


La ferdig-lasagnen få ligge i fred i butikkhylla, og lag lasagne selv!

Jeg er stor tilhenger til å lage det meste av mat fra bunnen av. De to viktigste grunnene er at man vet hva man får i seg, og det smaker rett og slett bedre. Noen ganger hender det at jeg tyr til ferdigløsninger, for eks fersk når det kommer til paideig. Men når det gjelder lasagne så smaker hjemmelaget hundretusenertrillioner ganger bedre enn halvfabrikata! Litt jobb er det jo, men det er det absolutt verdt. Er man to så kan jo én lage kjøttsaus og den andre lage ostesausen.

Til lasagne smaker det godt med en nystekt baguett og litt salat til. Jeg synes denne tomatsalaten passer aller best.

Pass på. Her er det lett å forspise seg...

Til kjøttsausen
  • 400 g kjøttdeig eller karbonadedeig
  • 1 løk
  • 2 fedd hvitløk
  • 1 revet gulrot
  • 2 stilker stangselleri
  • 2 ss tomatpuré
  • 1 1/2 dl kjøttbuljong
  • 1 boks hermetiske tomater
  • 1 ss chilisaus
  • bittelitt sukker (mindre enn 1/4 ts)
  • salt, pepper
  • litt cayenne pepper (mindre enn 1/4 ts)
  • 2 ts oregano
  • olivenolje
Til ostesausen
  • 3,5 ss smør
  • 3,5 ss mel
  • 0,6 l melk
  • Salt, pepper
  • Litt muskat
  • 75-100 g revet ost
I tillegg må du ha:
  • Lasagneplater (ferdigkokte)
  • ca 150 g ekstra revet ost
  • Strøkavring
Fremgangsmåte:
  1. Start med å lage kjøttsausen. Hakk løken grovt. Varm olivenolje i en stekepanne og fres løken lett. Finhakk hvitløken, og ha den i panna. Tilsett kjøttdeigen, og skru opp varmen. Stek kjøttdeigen på høy varme på hver side, og så sett ned varmen og bruk en gaffel for å få den finkornet. Tilsett gulrøttene og stangeselleri i små biter, og fres i noen minutter til.
  2. Ha i tomatpuré og skru opp varmen igjen. La den få ett minutt på høy varme mens du rører. Tilsett kjøttbuljong, tomatboks, chilisaus, sukker og alle kryderne. La dette småkoke mens du lager ostesausen. 
  3. Finn fram en kjele til å lage sausen i, og smelt smøret. Behold kjelen på plata, men skru ned varmen til laveste temperatur. Ha i melet: en skje av gangen og pisk godt med en visp kontinuerlig. Skru varmen opp på middels varme, og ha i en skvett melk, mens du pisker. Ha i litt og litt av melken. Her det viktig å gi et lite oppkok mellom hver gang. Fortsett å piske på og tilsette melk til du har riktig tykkelse på sausen. Smak til med muskat, salt og pepper. Tilslutt har du i revet ost og rører til den har smeltet inn.
  4. Legg kjøttsaus, ostesaus og lasagneplater lagvis i en smurt ildfastform. Lag minst tre lag og avslutt med ostesaus. Strø over revet ost, et lite dryss strøkavring og legg et par smørklatter på toppen.
  5. Stekes på 200 °C i 30 min. Slå av ovnen og la den få hvile i 10 min før servering.
Halleluja!

Ingen kommentarer: