fredag 5. mars 2010

Béchamel saus


Fikk spørsmål om hvordan man lager en hvit saus uten klumper i etter innlegget i går, så her kommer oppskrift på nettopp det!

Béchamel - eller klassisk hvit saus, bruker jeg i mange retter. Lasagne, blomkålgrateng, fiskeboller... you name it. Når man har gjort det noen ganger går det kjempe fort å lage selv. Pisk mye og bruk lav varme så unngår du klumper. Manger sier at man skal varme opp væsken på forhånd, men det synes jeg ikke er nødvendig.  Denne er lett å huske i hodet: for det er bare å bruke like store mengder smør og mel, og så føle seg fram med melken. 
Her skal det vispes. Er veldig fornøyd med min visp som har teflonbelegg - genial:)

Ingredienser

  • 3 ss smør
  • 3 ss mel
  • ca 1/2 l melk
  • Salt, pepper
  • Litt muskat
 Fremgangsmåte:
  1. Smelt smøret i en kjelet. Behold kjelen på plata, men skru ned varmen til laveste temperatur (1). Ha i melet - en skje av gangen og pisk godt med en visp kontinuerlig. Skru varmen opp på middels varme og ha i en skvett melk, mens du pisker HELE tiden.
  2. Ha i litt og litt av melken. Her det viktig å gi et lite oppkok mellom hver gang. Fortsett å piske på og tilsette melk til du har riktig tykkelse på sausen. Smak til med muskat, salt og pepper.

Sausen kan varieres med mange smaker som sitron, dill, parmesan osv.
Man kan selv bestemme hva slags smør og melk man skal ha i. Til fest kjører jeg på med lett eller H-melk og Tine smør, og da blir også konsistensen finest.


Ingen kommentarer: