mandag 22. mars 2010

Fattigmanns Cassoulet

En klassisk fransk gryterett med kjøtt og hvite bønner. Masse smaker. God å varme seg på i det sure været nå!

Det finnes nok like mange oppskrifter på Cassoulet i Frankriket, som det finnes kokker. I de opprinnelige variantene skal det gjerne være gås eller and og dessuten litt vin.  Denne noe fornorskede varianten blir fortsatt kjempe god på smak. (Men har du tilgang på for eks "confit de canard" så ha det for all del i.)

Dette er slow cooking på sitt beste. Bønner og kjøtt som skal koke lenge og sakte så alle smakene binder seg godt sammen. Husk at bønnene må legges i vann natten over. Ulike typer kjøtt kan brukes;en blanding av svin og lam blir knallbra!

Som middag til 4:

Ingredienser:
  • 2 ss smør
  • 4 svinekoteletter
  • eventuelt 1-2 lammekoteletter
  • 1 pakke bacon
  • 2 sterke pølser, gjerne provencepølse eller andre med kraftig smak
  • 2 dl hvite bønner (tørre)
  • 1 stor løk
  • 1 stor sellerirot
  • 2 gulrøtter
  • 3 fedd hvitløk
  • 1 boks hermetiske tomater
  • 3 ss tomatpuré
  • ca 2 dl kyllingbuljong
  • 1 ts provencekrydder
  • 2 laurbærblad
  • 1 håndfull frisk timian
  • salt, pepper
  • ørlittegrann sukker
  • smulene av 1 loffskive
  • 1 håndfull parmesanost
  • 1 liten søtpaprika (er lang og spiss)


Ovn på max temperatur  
Fremgangsmåte:
  1. Legg bønnene i bløt i kaldt vann natten over.
  2. Skjær baconet i små biter og svinekjøttet (og evt lam) i store terninger på ca 2 cm. Fres baconet i en stekepanne til det blir gyllent. Ta det ut av pannen, ha litt smør i og brun kjøttbitene.
  • Finn fram en stor gryte som kan stå i ovn. Skrell og finhakk løk og hvitløk og skjær sellerirot og gulrøtter i store staver.  Smelt litt smør i gryta og fres alle grønnsakene sammen med finhakkede timianblader, i 5-6 minutter. 
  • Ha bønnene i gryta (bløtevannet helles vekk). Tilsett tomatpuré, buljong, tomatboks, provencekrydder og laurbærblad og rør det inn. Ha i bacon og kjøttet (ikke pølsene) og la det koke opp. Legg på lokk og sett gryta inn i forvarmet ovn på 250 grader. La den i første omgang få stå i 50 min.
  • I mens forbereder du toppingen. Riv parmesan og kjør den i en blender sammen med loffsmuler. Enten kan man bruke innmaten av en tørr loffskive, eller evt legge en fersk loffskive inn i ovnen noen minutter så blir det enklere å smule den. Del pølsene i store biter og stek de noen minutter.
  • Ta gryta ut av ovnen. Hvis konsistensen er helt tørr, så tilsett ca 1,5 dl vann. Salt og pepre og ha i ørlittegrann sukker. Ha pølsene i gryta. Dryss loffblandingen over og legg paprikaringer på toppen. Sett tilbake i ovn i ca 30 min på 200 grader.

  • Dette er mektig mat så det er nok med en tallerken per person. Server bare med litt brød/baguette til og eventuelt en grønn salat.

    Ingen kommentarer: