torsdag 29. april 2010

Lekker Laksekake med Reker

Laksekake høres kanskje litt traust og 1980-talls ut? Denne varianten er supergod og helt 2010, synes jeg. Den blir nydelig på smak og har fristende garnityr. Litt cognac i røra slår heller ikke feil. Herlig!


Denne ble jeg servert på mammas bursdagslunsj her om dagen. Kjempe praktisk å lage hvis man skal ha selskap. Kan lages ferdig på forhånd, så slipper man å stå så mye på kjøkkenet når man har gjester. Oppskriften ble funnet i et gammelt matblad.
Serveres med en rognsaus og noen nypoteter til.





Ingredienser:
  • 800 g fersk laksefilet
  • 2 eggehviter
  • 1 egg
  • 2 ts tomatpure
  • 2 ss konjakk
  • 2 ts salt
  • 1 krm kajennepepper
  • 5 dl matfløte
  • 1 dl hakket dill
 Pynt:
  • 500 g reker med skall
  • 100 g fersk asparges, gjerne miniaspargis
  • 1/2 liter rucola og maché salat
  • 2 avokado + 1 ss sitronsaft
  • 10-15 cherrytomater eller jordbær
  • evt. dill

Fremgangsmåte:
  1. Sett ovnen på 150 grader. Fest bakepapir i bunnen av en springform på 24 cm.
  2. Skjær skinnet av laksefileten, og fjern kjøttet på siden som er brungrått (det gir farsen en uappetittlig farge).
  3. Skjær laksekjøttet i mindre biter. Fordel laksekjøttet i en food processor. Tilsett egg, tomatpuré, konjakk, salt, pepper og til slutt fløten -gradvis. Rør deretter dillen inn i farsen for hånd ved å bruke en slikkepott.
  4. Ha farsen i springformen, jevn ut overflaten, og stek laksekaken i nedre del av ovnen i ca. 50 min. Når laksekaken har en kjernetemperatur på 70 grader er den ferdig stekt. Ta den ut og sett til avkjøling.
  5. Skrell rekene. Legg aspargesen i kokende vann, la de koke i 1-2 min. Ta ut og dypp i kaldt vann. Skyll salaten, skrell og skjær avokadoen i biter - press sitronsaft over slik at den ikke blir brun. Del tomater eller jordbær i to.
  6. Laksekaken kan pyntes helt ferdig på forhånd med unntak av avocado som legges på like før servering.
Kaken kan også spises varm om ønskelig.

Ingredienser til Rognsausen:
  • 4 dl creme fraiche
  • 100g løyrom / lakserogn
  • 1/2 dl finhakket gressløk
  • Saften av 1 sitron
  • 1 krm malt hvit pepper 
Bland ingrediensene til sausen og la den få stå kjølig en stund før servering.

onsdag 28. april 2010

Ratatouille

Dette er en klassisk grønnsaksstuing fra Provence. Sunn og full av gode smaker! Jeg synes det passer til det meste, kanskje ekstra godt som tilbehør til lam og fisk. Det er også godt å ha sammen med litt pasta.



Da jeg var 19 år flyttet jeg til Lyon, bodde hos en fransk familie og passet på tre små jenter. På søndager var det alltid stor familielunsj og det sto ofte et stort kjøttstykke og en ratatouille på bordet, à la denne:

(Som grønnsakstilbehør til 4)
Ingredienser:
  • 1 stor aubergine
  • 1 stor løk
  • 1 squash
  • 8 flådde tomater
  • 1 grønn paprika
  • 0,5 dl olivenolje
  • 3 fedd hvitløk
  • 1 laurbærblad
  • 1 ts tørkt timian
  • Frisk basilikum
  • Rikelig med salt og littegrann pepper
Fremgangsmåte:
  1. Skjær auberginen i skiver. Dryss litt salt på skivene og la de ligge å trekke på kjøkkenpapir i 10-20 min. Skyll så av saltet.
  2. Skjær løk i store båter. Del squashen på langs og så i skiver. Skjær paprika i strimler og auberiginer i store biter.
  3. Begynn med å steke løken blank i olje i en gryte. Tilsett resten av grønnsakene og la de frese til de blir møre.
  4. I mens kan du flå tomatene. Da er det lettest å ha tomatene i fosskokende vann. Koke (en etter en) i omtrent ett minutt, og så legge over i en bolle med iskaldt vann. Da blir det lett å ta av skallet. Skjær så tomatene i 4 båter hver og ha over i gryta. Tilsett også timian, salt, pepper og laubærblad. Kok under lokk i 5 min.
  5. Ta av lokket og la det trekke videre i ca 15 min til det meste av væsken har fordampet. Grønnsakene skal være myke, men ikke ihjelkokte. Ha litt hakket basilikum over ved servering.
Voilà!



Dette er en autentisk og rustikk versjon.
Til selskap så gjør jeg det av og til litt annerledes, for da serverer jeg en liten porsjon under et kjøttstykke og vil at det skal være en sterk smaksbombe.
Kutter alle grønnsakene i terninger i stedet, har i litt tomat puré, litt sukker og dessuten gul og rød paprika for fargenes skyld. Da lar jeg det også koke litt kortere for å beholde mer av formen på grønnsakene. Muligens ikke like autentisk, men godt på denne måten også!


Ps. dette siste bilde er lånt.

søndag 25. april 2010

Sprøstekte kyllinglår - American style

God søndagsmiddag skal det være, og i dag ble det sørstatskylling med en herlig barbecue saus til. Vi hadde grillet mais, ovnsbakt tomat og litt ris som tilbehør.


Kyllingen ble perfekt om jeg skal si det selv. Sprø utenpå og saftig inni! Bedre enn KFC:)

Litt jobb var det, så spar denne til en dag du har litt god tid. Bruk rå kylling. En pakke med frosne kyllinglår er alltid greit å ha i fryseren. Sørg selvsagt for at de er tint før du begynner å kokkelere. Kyllingen blir aller mørest hvis du lar den ligge i melk natten over som beskrevet nedenfor.

Ingredienser:
Kyllingen:
  • 1 stort kyllinglår (rå) per pers
  • 1 l H-melk eller lett melk
  • Salt
  • Cayenne pepper, evt litt paprika
  • Mel (ca 100 g til 3 lår)
  • 1 egg
Fremgangsmåte:

  1. Legg kyllinglårene i en liten form. Hell over melk slik at det dekker akkurat. Dryss over litt salt og dekk med plastfolie. La dette stå i kjøleskapet noen timer eller natten over. Hell alt sammen (kylling og melk) over i en kjele og kok i 20-30 min. Ta deretter lårene ut og la de renne av, gjerne på en rist. Jeg bruker en wok med rist til dette.
  2. Gjør følgende klart: Bland mel, cayenne pepper, paprika og litt salt i en plastikk pose. Knekk egg på en dyp tallerken og pisk det lett. Så dypper du kyllinglårene - først en gang i melblandingen, deretter i egget og så i melblandingen igjen.
  3. Varm opp olje, så varmt at det er klar for fritering. Her kan du bruke en potet for å teste at oljen er varm nok. Så er det bare å fritere i vei. 1-2 minutter på hver side pleier å være passe. Ta ett lår av gangen,  og når det er ferdig er det greit å la det renne av på rist.

Klappet og klart!

Jeg serverte dette med en honning/barbecue saus som jeg rørte sammen i full fart. Laget på frihånd. Smakte meg bare fram og synes selv den ble knallgod! Her er oppskriften:
  • En kladd med smør
  • 1 ss honning
  • 1 ss ketsjup
  • 1,5 - 2 ss eddik
  • 1 ss Dijon sennep
  • 2 ss brunt sukker
  • 1-2 ss sojasaus - smak deg fram
  • 1 fedd hvitløk - presset
  • Litt chili pulver

  1. Smelt smør og ha i alle ingrediensene.  La det småkoke noen minutter.
I tillegg hadde jeg:  ris, pluss maiskolber med smør og salt til. Og halve tomater stekt i ovnen sammen med litt hvitløk, oregano, strøkavring og olivenolje.
Nam!

lørdag 24. april 2010

Nydelig middagsalat med Biff


Raske middagsretter vant overlegent i min lille avstemming om hva man vil lese om, så det skal det selvsagt bli fokus på framover!


Her er en super god salat. Den inneholder mange av mine favorittingredienser og da blir det jo bra! Med biff i, blir det straks et litt mer mettende måltid, og passer perfekt som middag. Tzatsiki og godt brød hører med.


Dette ble en suksess på en jentemiddag jeg hadde i går kveld. Glutenfri oppskrift for øvrig!

Til 2-3

Ingredienser
  • 1/2 rødløk
  • 1 pk trippelsalat (blanding av ruccola, lollo og hjertesalat )
  • 350 g ytrefilet eller indrefilet av storfe
  • 1/2 pakke bacon
  • 20-25 cherrytomater
  • 12 aspargestopper
  • 1 pakke sukkererter
  • 1 avocado
  • 200g fetaost
  • 1 liten håndfull mais (kan sløyfes)
  • 1 stor håndfull pinjekjerner

Fremgangsmåte:
  1. Ta biffene ut av kjøleskapet så de blir romtemperert. (Gjerne litt før du begynner å lage salaten).
  2. Skjær baconet i små biter og stek det gyllent i en panne. Legg over på et kjøkkenpapir, slik at fettet renner av.
  3. Finn fram en stor salatbolle. Skjær løken i tynne ringer og ha i bollen. Press litt sitron og ha litt salt over, så fjerner du den aller bitreste smaken fra løken.
  4. Varm olje i stekepannen. Krydre biffen med salt og pepper og stek den til den er medium. Start med høy temperatur og senk etterhvert, gjenta på andre siden. Ha gjerne i en klatt smør mot slutten av steketiden. La biffen få hvile før den skjæres opp.
  5. Vask og tørk salaten, og riv den i store flak og ha over i bollen. Vask tomatene og del de største i to. Ha tomater og mais over i bollen også. Kok sukkererter i lettsaltet vann i 2 minutter. Avkjøl raskt under rennende iskaldt vann.
  6. Sett på grillfunksjonen på ovnen. Legg pinjekjernene på et stekebrett og grill i ovnen til de akkurat har blitt gylne.
  7. Ha fetaosten over i salatbollen. tilsett litt presset sitronsaft og littegran olje, salt og pepper, og bland godt. Skjær avocado i store biter og legg forsiktig i salaten. Dryss over pinjekjerner og bacon. Skjær tilslutt biffene i skiver og legg på toppen.

Serveres med brød og tzatziki til. Denne gangen tydde jeg til en ferdigkjøpt pulvervariant for enkelthetensksyld. Ble faktisk positivt overasket. Tzatzikien hadde mye smak. Jeg blandet den med yoghurt (i stedet for rømme). Hadde nystekt foccacia til. Godt!

onsdag 21. april 2010

Pasta med skinke og sopp i fløtesaus

Knallgod pasta med skinke, erter og sopp.  Lettvint og godt!



Denne retten har vel fulgt meg i snart 20 år. Lager den ofte når kjøleskapet nesten er tomt, for ingen store innkjøp er nødvendig. Jeg har som regel det som trengs.

Til 2 pers.

Ingredienser:
  • 1/2 boks Bogskinke (eller annen skinke)
  • 1 liten løk
  • 1 fedd hvitløk
  • 4 ferske sjampinjonger
  • 1,5 dl frosne selskapserter
  • 1,5 dl matfløte
  • 1 ts sennep - helst grovkornet el Dijon
  • 1/2 ts provencekrydder
  • Smør, olje, salt og pepper
  • ca 250 g pasta (gjerne farfalle, fusilli eller penne)
Parmesan ost til servering

Fremgangsmåte:
  1. Kok pasta som angitt på pakken i fosskokende vann.
  2. Hakk løken. Del sjampinjongen i skiver. Stek løk og sopp i litt olje, gjerne sammen med litt aspik fra bogskinken. Skjær skinken i terninger og la den også få steke med litt til, sammen med finhakket hvitløk.
  3. Tilsett fløte og sennep, og kok opp. Ha i ertene og la det små koke et par minutter. Smak til med krydder tilslutt.
  4. Når pastaen er al dente heller du av vannet. Bland sammen pasta og sausen.
Klart for servering, gjerne med et dryss av parmesan.



 

tirsdag 20. april 2010

Min Trønderrose

Nå dufter det godt her hjemme! En nybakt kringle står på bordet. Tilbake til barndommens gjærbakst...



Fikk ånden over meg og satte i gang med litt tradisjonnel bakst i morges. Jeg heller ofte til Trønderrose når jeg skal lage gjærbakst, for den blir veldig saftig, med sitronskall, mandler og rosiner. Skal til bestemoren min senere og da er det hyggelig å ha noe med seg. Har dessuten god tid i dag og synes det er nydelig når roen brer seg i huset og man kan stå og kna gjærdeig og la tankene vandre.


Til en stor Trønderrose
(Jeg halverte oppskriften idag og det gikk fint)

Ingredienser:
  • 100 g smør
  • 2 1/2 dl melk
  • 25 g gjær
  • 1/2 ts salt
  • 2 egg
  • 3/4 dl sukker
  • Skallet av en sitron
  • ca 10 dl mel
FYLL:
  • 3 ss mykt smør
  • 3 ss sukker
  • 1 ts kanel
  • 50 g rosiner
  • 50 g mandler
  • Melisglasur til servering
Fremgangsmåte:
  1. Smelt smøret og ha i melken. Smuldre gjæren i en bakebolle og hell over smør og melke-blandingen som må være lunken. Rør inn kun ett av eggene. Tilsett sukker, salt og revet sitronskall. Elt melet inn gradvis til en smidig deig. Den skal være ganske løs så ikke elt så lenge. Dekk bollen med plast eller et kjøkkenhåndklær og sett til heving på et lunt sted i ca 45 min. Ta ut smøret til fyllet så det blir mykt.
  2. Rør smør, kanel og sukker sammen. Hakk mandlene og legg i en bolle sammen med rosinene. Ta deigen ut av bollen når den er ferdig hevet, og kjevle den til en firkant som er ca 90 cm lang og 25 cm bred. Bre smørblandingen utover og strø over rosiner og mandler. Rull sammen til en fast pølse. Skjær rullen i to på langs, sno lengdene sammen og legg som en rund krans på bakepapirkledd plate. La det etterheve i ca 30 min til.
  3. Visp det andre egget lett og pensle kransen. Stek på nederste rille på 200 grader i 25-30 minutter. Avkjøl på rist.

Før servering så kan du blande melis med littegrann vann til en tykk glasur og ringle over. 
Så er det bare å sette på kaffen:)

søndag 18. april 2010

Klassisk lammegryte med cherrytomater og bønner

Dagens søndagsmiddag ble fransk lammegryte med gode, rene smaker. Den smakte nydelig med hele cherrytomater i. Jeg prøvde ellers å holde den klassisk, med unntak av at jeg snek inn litt chili (helt valgfritt).


Denne gryta er en gjenganger her hjemme, laget utallige ganger. I dag brukte jeg tørkede hvite bønner som jeg hadde husket legge i vann natten over. Beregn omtrent en times koketid totalt for å få bønnene myke.  En boks hermetiske tomatbønner kan brukes i stedet, og det gir på en måte en noe mer barnevennlig smak ... og et pluss er at koketiden da kan redusere ned til det halve!

Prøv denne da vel - vi blir i hvertfall overassket gang på gang over hvor smakfull denne gryta er!


Til 2 gutter eller 3 jenter ? :)
Ingredienser:

  • 2 ss olivenolje
  • 1 løk
  • 2 fedd hvitløk
  • 1/2 rød chili
  • 500 g lammekjøtt i biter (kan bruke rester fra lammestek)
  • 1/2 dl rødvin (eller hvitvin)
  • 1 boks hakkede tomater
  • 1 dl grønnsaksbuljong
  • 40 - 50 g hvite bønner, lagt i vann natten over
  • 1 gulrot delt i staver
  • 1 kvist rosmarin
  • 8-10 halve squashbiter
  • 8 hele cherrytomater
  • 1 laubærblad
  • 1 ts tørket timian
  • Salt og pepper


Fremgangsmåte:
  1. Skjær løken i båter og fres den i en stor gryte. Finhakk hvitløk og chili, og ha det i. Del kjøttet i passe store biter, ha over i gryta, og fres alt sammen til kjøttet har fått god farge.
  2. Skru opp varmen og tilsett rødvinen. La den få koke inn noen minutter.
  3. Tilsett tomatboks, buljong, gulrøtter og bønner. Krydre med salt, pepper, laurbær, rosmarin og timian, og la det putre i ca 40 min på middels varme.
  4. Ha i squash bitene og la de få koke med i 15-20 min til. De siste 5 min skal cherrytomatene legges i.

Server med ris til.
Bon app!




lørdag 17. april 2010

Romerikets Blad skriver om matblogging

Idag var det en stor artikkel i Romerikes Blad om nettopp matblogging. Kult!
http://www.rb.no/lokale_nyheter/article5075714.ece
En fremragende blogger-kollega har fått velfortjent omtale. Trines mektige matblogg er blandt de fineste jeg vet om, med utrolig appetittvekkende bilder.

Ble skikkelig overassket da jeg så at min ganske nyopprettede blogg ble nevnt i en
bisetning også. Litt stas da! Thanx

5 Raske Hverdagsretter

For litt siden la jeg ut en avstemming om hva jeg skal skrive mer om. Da vant Raske middagsoppskrifter overlegent.

Her er 5 gode retter som går fort å lage:

Pasta med reker


Marokkansk suppe




Chili con Carne
Pastasalat

For å finne flere raske hverdagsretter så gå til kategorier i menyen til venstre og klikk deg inn!
God helg:)

torsdag 15. april 2010

Waldorfsalat




Vi kjøpte en stor skinke i påsken og fikk mye rester som jeg til min glede fant i fryseren idag. Med Walfdorf salat og god bryteloff til, så fikk vi en super rask og kjempe god middag!


Ingredienser til Waldorf salat
(til 4 pers)
  • 1 ½ dl kremfløte
  • 2 ss majones saften av 
  • 1/2 liten sitron
  • bittelitt sukker
  • 3 epler
  • 3 stilker stangselleri
  • 3 store ananas ringer av frisk ananas og litt saft
  • 50 g valnøttkjerner
  • En stor klase blå druer (ca 150g)
  • Salt, pepper

Fremgangsmåte:
  1. Stivpisk fløten i en bolle. Bland inn majones, litt av sitron/ananas saften, salt og pepper. Smak deg så fram med sukker og mer sitron.
  2. Skjær eplene i terninger og ha over i bollen godt dekket av dressingen. Skjær ananas i terninger (fjern ringen i midten), stangsellerien i skiver og ha i. Del druene i to (fjern evt. steiner) og grovhakk valnøttene. Bland nesten alt dette forsiktig inn, og pynt med resten av druene og valnøttene.


Waldorfsalaten passer også glimrende som tilbehør til kalkun, kylling og roastbiff.

onsdag 14. april 2010

En rask liten rett: Flammekueche


...eller Tarte Flambée som den også kalles!
Bacon, løk og ost! Ja, da må det jo bli bra.



Dette er en slags pizza fra Alsace. Det skal være fromage frais i den opprinnelige oppskriften, men jeg har funnet ut at det går fint å bytte den ut med kesam og fortsatt få omtrent den samme smaken.

Perfekt kveldskos som går raskt å lage. Nytes gjerne sammen med et glass hvitvin (en Riesling fra Alsace så klart)!
Passer også som lunsj eller middag med en god salat og vinaigrette til.




Jeg har tidligere bodd mange år i Sveits, og da ble det mye farting over grensa til Frankrike. Alsace er en nydelig region der det lages mye god hvitvin. Jeg falt pladask for byene Colmar og Strasbourg og ikke minst denne spesialiteten om jeg har spist på mange lokale, små bistroer!




 
Ingredienser:
  • 1 fersk pizzadeig
  • 1 dl crème fraîche
  • 2 ss kesam
  • 1/2 stor gul løk
  • 150 g bacon - gjerne ferdigskåret terninger
  • 20-30 g revet gulost
  • 1 lite dryss tørket timian
  • salt, pepper
Du kan så klart lage pizzadeigen selv - se oppskrift på deig her. Men siden dette er ypperlig kveldskos som man kan kaste sammen i all hast så kan det være praktisk å bruke en ferdiglaget variant her.

Fremgangsmåte:
  1. Sett stekeovnen på 250 grader.
  2. Trill ut pizzadeigen (og bakepapiret), og legg det på et stekebrett.
  3. Bland crème fraîche og kesam lett sammen i en bolle, gjerne med en stor visp. Tilsett salt og nykvernet pepper. Bre blandingen jevnt utover pizzadeigen.
  4. Skjær løken i tynne ringer og dryss utover. Legg på baconbitene (rå) som skal være i form av små terninger. Dryss bittelitt timian over.
  5. Ha tilslutt over litt revet ost. Det skal kun være et veldig tynt lag! Sett helt nederst i forvarmet ovn, og stek i 10 min på 225 - 250 grader.
Brings me back:)

mandag 12. april 2010

Bjørnstads Thaigryte

Her kommer en super oppskrift som jeg fikk inspirasjon til fra en kollega i Microsoft. Dette er både sunt og knallgodt! Masse gode smaker!
Du bestemmer selv med mengden curry paste hvor sterk du vil lage denne gryta.

Her med svin
 

Kyllingen kan byttes ut for eks med svin eller biff. Gryta smaker også godt uten scampi, hvis man ikke har det. 
Genial middag til 3 sultne!


Ingredienser
  • 1 rød chili
  • 1-2 fedd hvitløk
  • 2 kyllingfileter (kan byttes ut med svin)
  • 10-15 scampi
  • 1 rødløk
  • 1 rød paprika
  • 1/2 purre
  • 4-5 ts rød currypaste (avhengig av hvor sterkt du vil ha det)
  • 1 boks kokosmelk
  • 1 ts sukker
  • 1 ss soyasaus
  • 1/2 brokkoli
  • 1 liten boks vannkastanjer
  • 2 never sukkererter
  • Litt revet ingefær (valgfritt)
  • Nøytral olje

I tillegg kan man f eks ha i en boks minimais, bambusskudd og noen gulrøtter om ønskelig.
Serveres med ris. Litt frisk koriander er også godt til.


Fremgangsmåte:
  1. Fjern frøene fra chilien under rennende vann. Finhakk chili og hvitløken. Rens scampiene og skjær kyllingfiletene i strimler. Varm olje i en stekepanne, og ha i chili, hvitløk og scampi. Fres scampiene raskt i et par minutter på høy varme (bare nødvendig hvis du bruker rå). Ta ut av pannen og stek kyllingstrimlene til de akkurat er gjennomstek, som deretter legges over på en tallerken.
  2. Finn fram en stor gryte. Del løken og paprikaen i store biter. Varm olje og fres løk og paprika i et par minutter.  Del purren i ekstra store biter purre, og la den surre med i noen minutter til.
  3. Skru opp varmen og tilsett red currypaste. (Ha i 1-2 ts mindre curry paste hvis du vil ha en helt mild versjon). La alt frese et kort minutt og ha så i kokosmelken. Rør det godt sammen. Ha i brokkoli i bittesmå buketter, soyasausen og sukker. La det småkoke noen minutter.
  4. Tilsett deretter vannkastanjer og sukkererter og la det putre litt til. Sørg for å ha lav varme og ha tilslutt i kyllingen og scampi som bare skal trekke med et par minutter.

Serveres med ris. Dryss gjerne litt finhakket koriander over også!

lørdag 10. april 2010

Chocolate Chip Cookies

Halleluja! Dette er den aller beste oppskriften jeg har funnet på Chocolate Chip Cookies. Disse smelter i munnen og forsvinner fort! Et ekstra bonus er at dette går fort å lage.



I denne oppskriftene har jeg i mørk sjokolade og hasselnøtter. Det er nok min favorittkombinasjon, men du kan variere innholdet i det uendelige.


Her ser du den seige, gode innsiden... Disse blir sprø, men er fortsatt litt tykke og myke inni. Godt med en kopp kaffe eller et glass iskald melk til.


Deigen kan oppbevares i fryseren og er virkelig genial å ha på lur. Får man lyst på noe godt til kaffen eller et uventet besøk så er det bare å tine deigen så vidt, skjære opp i skiver, steke og servere. Gjort på et blunk. Og smaker faktisk like bra som rykende ferske.
Oppskriften noterte jeg flittig ned for evigheter siden spottet på Frokost TV.


Dette er også en fin gave å gi bort og de holder seg bra i en tett boks. Eller så kan du jo spise alle selv! Men kanskje ikke på en gang da...


Deig til ca 25 store cookies

Ingredienser:
  • 160 g smør, romtemperert
  • 200 g sukker
  • 150 g brunt sukker
  • 360 g mel
  • 2 ts bakepulver
  • 1/2 ts malt kanel
  • 3 egg
  • 100 g grovhakkede hasselnøtter
  • 350 g hakket sjokolade eller sjokoladedråper
  • 1 ts vaniljesukker

Fremgangsmåte:
  1. Ta smøret ut av kjøleskapet så det blir litt mykt før du begynner å lage deigen. Bland sammen sukker og mykt smør i en kjøkkenmaskin. Tilsett mel, bakepulver, vaniljesukker og kanel, og bland det sammen til en smuldrete masse.
  2. Ha i egg, sjokolade og nøtter. Arbeid deigen sammen raskt (ellers smelter smøret). Form med hendene til en stor rull/pølse og pakk den inn i bakepapir. La deretter rullen hvile 1 time i kjøleskapet. (Eller 1/2 time i fryseren).
  3. Skjær rullen opp i skiver, form som middels store kuler og legg på et stekebrett. De flyter ut så ha litt mellomrom mellom dem. Stek ved 175 grader i 10-15 minutter. Avkjøl på rist i ca 10 min og nyt med en kopp kaffe til!
Deig som skal fryses oppbevares i plastfolie formet som en rull.

tirsdag 6. april 2010

Torsk i fløtesaus med reker

Raske hverdagsretter vant avstemmingen  om hva jeg skal blogge videre om. Her kommer en "quick-fix"-fisk!

Denne fikk jeg faktisk inspirasjon til da jeg leste en Liza Marklund krim for litt siden. Annika Bengtzon smelte sammen en fiskefilet med litt fløte, reker og ris. Jeg gjorde nesten som Annika, la til noen ingredienser og hadde en god torskemiddag klar på en-to-tre:)



Middag til 2
Ingredienser:
  • 200-300 g torskefilet fra frysedisken
  • 5-6 middels store sjampinjonger
  • 1/2 pakke aspargistopper
  • 1/2 bunt dill
  • 1/4 sitron
  • salt, pepper
  • 1,5 dl kremfløte
  • 1 dl hvitvin (kan erstattes med rekelake)
  • 100-150 g reker (boks eller ferske)

Serveres med ris til!

Fremgangsmåte:
  1. La fiskefiletene tine på forhånd, og tørk av på tørkepapir. Legg filetene i en smurt, ildfast form. Krydre med salt og pepper og drypp med saft fra sitronen.
  2. Del aspargistoppene i to og skjær sjampinjongen i skiver.  Legg dette over i formen. Finhakk dillen og dryss nesten alt av den over. 
  3. Hell fløte og hvitvin / lake over så det dekker fisken akkurat. Stek i ovn ved 200 grader i ca. 30 minutter. De siste 10 minuttene legges rekene over i formen og steker med.
  4. Ta formen ut av ovnen og dryss resten av dillen over. Server med en sitron båt og ris til.


søndag 4. april 2010

Silkemyk Potetmos

De fleste har vel sin egen måte og lage potetstappe på, men jeg vil gjerne tips om mitt mosejern! Det har vært en bra, liten investering, for det gir virkelig en luftig mos på nullkommaniks.

Posevarianter blekner i forhold til hjemmelagd potetmos. Det handler bare om prioritering i hverdagen, for potetene koker seg selv og så er det jo bare et par minutter med røring som skal til. Supert potet-tilbehør som passer til det meste:)
  
Til 2
Ingredienser:
(Her må man røre og smake seg fram, så alt er circa mål)
  • 5 poteter (ca 400g)
  • 1 dl fløte
  • 0,5 dl lett melk
  • 3 ss smør
  • salt, pepper, muskat


  1. Ta ut fløten og smøret av kjøleskapet så det blir romtemperert.
  2. Skrell potetene og del dem i store biter. Kok i lettsaltet vann til de er møre, ca 20 min. Hell av vannet.
  3. Legg potetbitene over i mosejernet og klem ut med en bolle under. Ha i omtrent tre spiseskjeer med potetbiter av gangen.
  4. Hell potetmassen tilbake i kjelen og ha i smøret i små klumper. Legg på lokk i noen minutter og la det smelte inn. Sett på lav varme og ha så i fløte og melk. Rør inn til passe konsistens mens det varmer seg opp igjen. Smak til med salt, pepper og littegrann nyrevet muskat.
Til fest må det være mandelpoteter. Da hopper jeg over melken og har i evt i littegrann mere fløte. Det skal dessuten være dobbel porsjon med smør. Ikke noe for superslankere, men oj så godt!!