torsdag 29. april 2010

Lekker Laksekake med Reker

Laksekake høres kanskje litt traust og 1980-talls ut? Denne varianten er supergod og helt 2010, synes jeg. Den blir nydelig på smak og har fristende garnityr. Litt cognac i røra slår heller ikke feil. Herlig!


Denne ble jeg servert på mammas bursdagslunsj her om dagen. Kjempe praktisk å lage hvis man skal ha selskap. Kan lages ferdig på forhånd, så slipper man å stå så mye på kjøkkenet når man har gjester. Oppskriften ble funnet i et gammelt matblad.
Serveres med en rognsaus og noen nypoteter til.





Ingredienser:
  • 800 g fersk laksefilet
  • 2 eggehviter
  • 1 egg
  • 2 ts tomatpure
  • 2 ss konjakk
  • 2 ts salt
  • 1 krm kajennepepper
  • 5 dl matfløte
  • 1 dl hakket dill
 Pynt:
  • 500 g reker med skall
  • 100 g fersk asparges, gjerne miniaspargis
  • 1/2 liter rucola og maché salat
  • 2 avokado + 1 ss sitronsaft
  • 10-15 cherrytomater eller jordbær
  • evt. dill

Fremgangsmåte:
  1. Sett ovnen på 150 grader. Fest bakepapir i bunnen av en springform på 24 cm.
  2. Skjær skinnet av laksefileten, og fjern kjøttet på siden som er brungrått (det gir farsen en uappetittlig farge).
  3. Skjær laksekjøttet i mindre biter. Fordel laksekjøttet i en food processor. Tilsett egg, tomatpuré, konjakk, salt, pepper og til slutt fløten -gradvis. Rør deretter dillen inn i farsen for hånd ved å bruke en slikkepott.
  4. Ha farsen i springformen, jevn ut overflaten, og stek laksekaken i nedre del av ovnen i ca. 50 min. Når laksekaken har en kjernetemperatur på 70 grader er den ferdig stekt. Ta den ut og sett til avkjøling.
  5. Skrell rekene. Legg aspargesen i kokende vann, la de koke i 1-2 min. Ta ut og dypp i kaldt vann. Skyll salaten, skrell og skjær avokadoen i biter - press sitronsaft over slik at den ikke blir brun. Del tomater eller jordbær i to.
  6. Laksekaken kan pyntes helt ferdig på forhånd med unntak av avocado som legges på like før servering.
Kaken kan også spises varm om ønskelig.

Ingredienser til Rognsausen:
  • 4 dl creme fraiche
  • 100g løyrom / lakserogn
  • 1/2 dl finhakket gressløk
  • Saften av 1 sitron
  • 1 krm malt hvit pepper 
Bland ingrediensene til sausen og la den få stå kjølig en stund før servering.

1 kommentar:

swimzy sa...

Åhh, dette ser utrolig lekkert ut:)