tirsdag 20. april 2010

Min Trønderrose

Nå dufter det godt her hjemme! En nybakt kringle står på bordet. Tilbake til barndommens gjærbakst...



Fikk ånden over meg og satte i gang med litt tradisjonnel bakst i morges. Jeg heller ofte til Trønderrose når jeg skal lage gjærbakst, for den blir veldig saftig, med sitronskall, mandler og rosiner. Skal til bestemoren min senere og da er det hyggelig å ha noe med seg. Har dessuten god tid i dag og synes det er nydelig når roen brer seg i huset og man kan stå og kna gjærdeig og la tankene vandre.


Til en stor Trønderrose
(Jeg halverte oppskriften idag og det gikk fint)

Ingredienser:
  • 100 g smør
  • 2 1/2 dl melk
  • 25 g gjær
  • 1/2 ts salt
  • 2 egg
  • 3/4 dl sukker
  • Skallet av en sitron
  • ca 10 dl mel
FYLL:
  • 3 ss mykt smør
  • 3 ss sukker
  • 1 ts kanel
  • 50 g rosiner
  • 50 g mandler
  • Melisglasur til servering
Fremgangsmåte:
  1. Smelt smøret og ha i melken. Smuldre gjæren i en bakebolle og hell over smør og melke-blandingen som må være lunken. Rør inn kun ett av eggene. Tilsett sukker, salt og revet sitronskall. Elt melet inn gradvis til en smidig deig. Den skal være ganske løs så ikke elt så lenge. Dekk bollen med plast eller et kjøkkenhåndklær og sett til heving på et lunt sted i ca 45 min. Ta ut smøret til fyllet så det blir mykt.
  2. Rør smør, kanel og sukker sammen. Hakk mandlene og legg i en bolle sammen med rosinene. Ta deigen ut av bollen når den er ferdig hevet, og kjevle den til en firkant som er ca 90 cm lang og 25 cm bred. Bre smørblandingen utover og strø over rosiner og mandler. Rull sammen til en fast pølse. Skjær rullen i to på langs, sno lengdene sammen og legg som en rund krans på bakepapirkledd plate. La det etterheve i ca 30 min til.
  3. Visp det andre egget lett og pensle kransen. Stek på nederste rille på 200 grader i 25-30 minutter. Avkjøl på rist.

Før servering så kan du blande melis med littegrann vann til en tykk glasur og ringle over. 
Så er det bare å sette på kaffen:)

3 kommentarer:

Hillevi Bolander sa...

Heldige som kommer på besök hoss dig alltså
:-) gjærbakst äter man allt för sellan..

swimzy sa...

Åhh, dette ser virkelig godt ut:)
Jeg har faktisk aldri turt å lage en kringle før, men nå som jeg har fått meg kjøkkenmaskin skal jeg prøve meg! Så da skal jeg prøve meg på denne oppskriften:)

Trine ;) sa...

Nammis! (Morsomt at bloggen din ble nevnt i Romerikes Blad på lørdag!)

Trine :)