mandag 10. mai 2010

En smak av Spania:


Pan con Tomate (Brød med tomat)Matbloggen min har hatt en liten pause, til fordel for en herlig ferie i Spania! Vi har nytt solfylte dager i familiens sommerhus på Costa Blanca, i et grønt, frodig område, litt unna det mest kjente turisttråkket.

Vår lille datter trivdes også godt i litt mildere klima. Det var skjønt å få nye trilleturløyper; blant hvitkalkede hus med klatrende bougainvilla og sitrontrær i hagene, med blikket rettet mot havet...sukk.  


Mange gode måltider ble det. Selvsagt flere kvelder med tapas på de lokale restaurantene. Mine klare favoritter er de gode spanske skinkene og manchego osten. Andre tapasretter jeg har lagt min elsk på er: kroketter, tortilla, albondigas (kjøttboller),  gambas (reker) og grillede grønnsaker. Enkelt og mye smak. Serveres alltid med kruttsterk aioli til, og alle måltidene avsluttes med litt søt muskatellvin, om man vil det eller ikke..

Man blir ikke lei denne maten, så det blir en del spanskinspirerte retter her på bloggen framover!
Her er oppskrift på Pan con Tomate som passer bra til tapas. Dette er en katalansk spesialitet som jeg spiste enorme mengder av det året jeg jobbet på et kjøkken utenfor Barcelona.  Det er rett og slett brød smurt inn med tomater og hvitløk. Enklere blir det vel ikke, men det er skikkelig godt!  Fint som en liten snacks. Kan spises alene, men smaker også godt med en skive serranoskinke på toppen!


 Ingredienser:
  • 1 surdeigsbaguette (eller skiver av et lyst surdeigsbrød el landbrød)
  • 2 pressede fedd hvitløk
  • 3 modne tomater
  • 4 ss extra-virgin oliven olje
  • Havsalt og nykvernet pepper
  1. Del baguetten på langs først og så hver del i omtrent 4 like stykker. Grill brødet enten i en grill panne eller rett på utegrillen. Gjør det raskt, og gi det fine grillspor.
  2. Del tomatene i to og riv de (med et rivjern) over i en bolle. Kast skinnet på tomatene. Tilsett hvitløk, olje og salt og pepper. Bland godt. Bruk en skje og smør tomatblandingen godt inn i brødet, og plasser en liten skje på toppen også.

Bildet er fra det fine rådhuset i vår lille landsby

4 kommentarer:

swimzy sa...

Åhh, dette ser utrolig godt ut!! :)
Skal absolutt prøves ut :)

Helena sa...

Herlig inspirasjon. Og nå fikk jeg skikkelig lyst til å dra til Spania!!!

Torill sa...

Dette er også en av mine favoritter som jeg elsker å spise til frokost der nede.

Kjersti til hverdags sa...

Da skjønner jeg at jeg ikke har sett deg, ringte på en dag da jeg var i nærområdet likevel. Så ut som en herlig ferie!