onsdag 12. mai 2010

Tarte aux Pommes / Fransk epleterte

Da jeg gikk kjøkkenlære på hotellfagskolen lærte vi å lage en klassisk Tarte Aux Pommes. Høres fancy ut muligens - men dette er superenkelt å lage. Her skal det være massevis av epler, og lite annet.
Resultatet blir like fint som på et fransk konditori. Hemmeligheten er tynne, tynne epleskiver og en glasur av aprikosmarmelade tilslutt. Litt mindre mektig enn den norske eplekaka!
Man kan gjerne bytte ut eplene med pærer  - også veldig godt!Jeg hadde denne med på ettermiddagsbesøk idag, og da spiste vi den med litt pisket krem til. Men server gjerne sammen med litt vaniljeis og du har en nydelig dessert!

Ingredienser (til en epleterte som gir ca 8 store stykker):
 • 1 ferdig deig (mør - eller paideig)
 • 8 grønne epler, skrellet og utkjernet (Anbefaler Granny eller Golden delicious)
 • 1 sitron
 • 100 gram sukker
 • 1 dl vann
 • 1/2 vanlijestang
 • 2 ss smeltet smør
 • 1 ss aprikossyltetøy
 Fremgangsmåte:
 1. Sett ovnen på 180 grader.
 2. Smør en kakeform (på middelsstørrelse) eller bruk en paiform. Dekk formen med den ferdige deigen og lag en liten kant. Sett kaldt mens du lager fyllet.
 3. Skrell 4 epler og del de i små biter. Ha de over i en stekepanne sammen med nesten alt sukkeret (hold av 2 ss) og saften av en halv sitron. Del vaniljestangen på langs og skrap ut frøene (lettest med baksiden av en teskje). Ha i frøene og stangen, bland godt, og la dette putre i ca 15 min. Rør innimellom. Det er klart når alt vannet har kokt inn og det begynner å ligne en grov kompott.
 4. Prikk paibunnen med en gaffel og fordel de stekte eplebitene jevnt utover formen med baksiden av skje, som et tynt lag.

 5. Sett smør til smelting. Skrell resten av eplene og del de i så tynne skiver som du overhode klarer. Legg skivene over fyllet, én etter én i et spiralmønster. (Start ytterst).
 6. Pensle epleskivene med smeltet smør og dryss 2 ss sukker over tilslutt.
 7. Sett inn i forvarmet ovn på 180 grader til eplene er gylne. Det tar ca 45 min, men bruk aluminimusfolie den siste tidene hvis epleskivene begynner å svi seg.
 8. Ta terten ut av ovnen og så kan du evt pensle med et tynt lag aprikossyltetøy for å få en fantastisk "look".
Délicieux!

4 kommentarer:

RoseSommer sa...

Så flotte matbilder! Tenker deg du lager mye fint til 17. maihelgen.
Er bare kjapt innom for å si at hvis du trenger hjelp med bloggen, så søk på CAMILLAS VIDUNDERLIGE VERDEN. Camilla som har den har hjulpet meg og mange andre.
God helg.

Min stil sa...

Mmmm, så god den så ut. Tennene løper i vann.

Ønsker deg ei fin helg. Her er det meldt knallsol og 20 grader. Perfekt. Vi har nemlig ennå snø i hagen!

:) Susanne

Camilla sa...

Hei hei.

Headerne er laget fra bunn av, bilder som er satt sammen, med rammer, bakgrunner, tekst, etc.. jeg kan godt lage en header til deg hvis du vil?
Jeg hjelper deg gjerne!

Det du kan gjøre er å sende meg en mail på bamsemums83@yahoo.no Med litt forskjellige bilder du kunne tenke deg, så kan jeg ordne det!

Klem C.

Camilla sa...

Fristende. Dette fikk jeg lyst på NÅ!!
C