lørdag 26. juni 2010

Makaronigrateng med Kjøttdeig


Denne oppskriften burde ha kommet før. Desidert en av favorittoppskriftene mine og en gjenganger i denne heimen! Barnemat - tenker du kanskje? Jeg har begynt å ha i cheddarost og timian som jeg synes løfter gratengen til nye høyder, og da tør jeg påstå at dette passer både for de store og de små!




Spis denne helst sammen med en frisk tomatsalat!


Ingredienser til 4 pers:

Kjøttsaus:
  • 500 g kjøttdeig eller karbonadedeig
  • 1/2 pk bacon
  • 1 stor løk
  • 2 fedd hvitløk
  • 2 revede gulrøtter (eller 1 stor)
  • 1 del stangselleri
  • 1 liten håndfull frisk timian
  • 3 ss tomatpuré
  • 1 1/2 dl kjøttbuljong
  • 1 boks hermetiske tomater
  • bittelitt sukker (mindre enn 1/4 ts)
  • 2-3 dråper tabasco
  • salt, pepper
Ostesaus:
  • 5 dl makaroni
  • 3 ss smør
  • 3 ss mel
  • ca 1/2 l lettmelk
  • 200 g revet cheddar ost
  • 1 hånd full frisk timian
  • Salt, pepper, olivenolje

Fremgangsmåte:

  1. Stek kjøttdeigen i olje i en stekepanne så den blir kornete. Ha i baconbiter mot slutten og la det steke med. Hakk løken grovt og fres den i en stor jerngryte i en blanding av olje og litt smør. Finhakk hvitløken og ha den i gryta, sammen med små biter stangselleri, revet gulrot og hakket timian. La dette frese noen minutter og ha også i kjøttdeigen og baconet.
  2. Tilsett tomatpuré og skru opp varmen. La den få ett minutt på høy varme mens du rører. Tilsett kjøttbuljong, tomatboks, sukker og alle kryderne. La dette småkoke i 10-15 min.
  3. Lag bechamel saus ved å smelte smøret i en kjelet. Rør inn melet gradvis til røren er helt kompakt og tilsett melk, litt etter litt. Pisk hele tiden så unngår du klumper. Når sausen har riktig konsistens har du i halvparten av osten. La den få smelte og tilsett tilslutt frisk timian, salt og pepper.
  4. Kok makaronien etter anvisning på pakken. La den renne av og bland den inn i ostesausen.
  5. Smør en ildfastform. Legg kjøttsausen i bånn og ha makaronistuingen på toppen. Dryss over resten av osten. Stekes i ovn på 200 °C i ca. 20 minutter.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Kongerett!! Enkel, grei, og kjempe god!!

Anonym sa...

Denne må prøves i morgen! Takk for flotte og enkle oppskrifter:)

May-Runa Edith Liaskar sa...

Kan denne fryses?

May-Runa Edith Liaskar sa...

Hei kan denne fryses ned for så å stekes senere?:)