torsdag 17. juni 2010

Tarte aux tomates (terte med tomater)

I varmen holder vi det enkelt her hjemme. Vi har vært ute hele dagen i strålende vær og fått masse frisk luft, og nå vel hjemme passet det med en liten, lett rett som går kjapt å lage sånn litt ut på kvelden.


Tarte aux tomates (terte med tomater) er en veldig enkel rett. Her handler det om tomater,  - men dog må de behandles med mye kjærlighet. Som ved all slags matlaging så er det de små knepene som gjør utslaget. For eksempel riktig kryddermengde, en ekstra liten dæsj med det ene eller det andre og gode råvarer såklart.


Her trenger man nettopp gode tomater. Jeg fant noen smaksfulle plommetomater i butikken. Skinn har ikke noe i denne terten å gjøre, så tomatene må skoldes. Da er det greit å finne fram mange boller og så går det ganske radig. Og ellers er det eneste som kan gå litt skeis at bunnen ikke blir sprø (fordi for mye vann renner ut av tomatene). Jeg brukte butterdeigplater som jeg hadde liggende i fryseren, men en fersk deig er så klart enda bedre.


Man kan så klart gjøre denne retten mer avansert, ved å ha over litt feta ost, noen oliven eller en skive spekeskinke. Men jeg nyter den i all sin enkelhet, simpelthen fordi jeg elsker tomater...lidenskapelig!

Ingredienser:
(til 2 porsjonsterter eller 1 stor terte)
  • 6 plater tint butterdeig
  • 6 tomater
  • 1/4 løk
  • 1 fedd presset hvitløk
  • 1 stor håndfull basilikumsblader
  •  ca 1 ss olivenolje
  • salt, pepper

Fremgangsmåte:
Skjær vekk stilken på tomatene.
For å fjerne skinnet legges de (en av gangen) i kokende vann i ca 30-60 sek, taes ut av vannet og legges rett over i en bolle med iskaldt vann. Da er lett å bare dra av skinnet.
 
Skjær tomatene så i tynne skiver. Legg de utover en fjøl el tallerken og ha over godt med salt.
 
Skjær løken i så tynne skiver som mulig og finhakk hvitløken. Flett sammen butterdeigplatene så de henger sammen og kjevle de litt tynnere. Form en kant.
Hell av vannet som har rent ut av tomatene og legg skivene tett i tett utover deigen. Strø over løk og hvitløk og drypp så olivenolje over det hele. Krydre med pepper tilslutt.  
For å få sprø skorpe bør den stekes nederst i ovnen, på ca 220 grader. Den er ferdig etter 10-15 min avhengig av ovnen. Dryss godt med finhakket basilikum over tilslutt!
BON APP!

5 kommentarer:

Lemonia sa...

Det så både godt og sommerlig ut. :-)

Lars sa...

Har du forsøkt å smøre deigen med et tynt lag Dijon-sennep? Det er en variant jeg kom over i, ja - dijon - super godt! Fin Blogg!

Monica sa...

Takk for kommentarer:)
Sennep skal prøves ut neste gang den lages.

Min stil sa...

Oj. Den så spennende og god ut. Må prøves...
:) Susanne

swimzy sa...

Åhh, dette ser nydelig ut:) Må absolutt prøves:)

Ha en fin lørdag:)

Mvh siv anita