fredag 11. juni 2010

Kanelboller rett og slett


En herlig fredags ettermiddag... Lillemor tar seg en blund og jeg nyter nybakte kanelboller og en god kopp kaffe, lyttende til Melissa Horns nydelige, vakre sangstemme i bakgrunnen. Ikke dumt å være i barselperm!


Alle har vel omtrent en oppskrift på kanelsnurrer, skillingsboller, kanelboller eller hva enn man måtte kalle det. I dag lagde jeg en stor porsjon i god gammmeldags form, altså ikke noe fancy knyting denne gang. Men ble så fornøyd med resultatet at jeg tenkte denne var hyggelig å dele uansett. Deigen ble veldig lett å jobbe med og bollene ordentlig luftige. Høstet mange komplimenter her hjemme, so here we go:

Ingredienser:
(ca 25 boller) 
 • 5 dl h-melk
 • 50 g gjær
 • 1 1/2 dl lys sirup
 • 150g mykt smør
 • 1 egg
 • 1/2 ts kardemomme
 • 1/2 ts salt
 • ca 14 dl hvetemel 
Fyll:
 • 150g smør
 • 2 dl sukker
 • 2 toppede ss kanel

Fremgangsmåte:
Her skal man bruke mykt smør (ikke smeltet) så ta det ut før du setter i gang.
 1. Varm melken i en kjele til den er lunken. Smuldre gjæren i en bolle og hell så melken over. Rør den godt ut. 
 2. Tilsett sirup, mykt smør, kardemomme, egg og salt, og bland godt.  Ha i melet og elt sammen til en løs deig. Det kan bli en litt klissete affære, men la den være så løs som du klarer men fortsatt henge sammen. la den heve i ca 30min.
 3. Bland mykt smør med sukker og kanel i en bolle.
 4. Del deigen i to like store emner. Kjevle dem ut til rektangler på ca 30x30 cm. bre fyllet utover og rull sammen til en pølse. Skjær rullene i ca 2 cm brede skiver og legg over på et stekebrett som er kledd med bakepapir.
 5. Etterhev bollene i ca 40 min. Sett så i ovn på 200 grader i ca 7 min.

Ringle over med melisglasur hvis du liker det. Uten er like bra, spør du meg, for her er det mye sukker og kanel, som gir søte, saftige boller.  Skal det være, så skal det være...

7 kommentarer:

swimzy sa...

Åhh kanelboller er såå godt:) skal prøve ut denne oppskriften! :)

Lise Mette sa...

mm, nam! de ser kjempegode ut!

Lemonia sa...

Jeg elsker kanelboller, det er skikkelig godt. Mange gode oppskrifter her på bloggen din, må nok ta en siklerunde. :-)

Anonym sa...

vet du hva, dette var de BESTE kanelbollene jeg har smakt i hele mitt liv!! SÅ utrolig saftige og luftige, kunne spist hele brettet om ikke samvittigheten hadde kommet og tatt meg..

Anonym sa...

Nydelige...sitter og nyter en nå, sammen med kaffe. Herlig.

fifill sa...

Jeg er enig i at de var fantastisk gode! Men, deigen var virkelig et herk å jobbe med.. Jeg måtte legge til sikkert 2-3 dl med mel for at den kunne bearbeides det minste. Men hei, det var verdt det, for de var kjempegode :)

Anonym sa...

NAM! Jeg har aldri fått så mye skryt for bakverk som disse kanelbollene ga meg! En stor suksess ;) Så luftige og deilige, og her i huset hører vi vist litt mindre på den stemmen som sier at kanskje to eller tre eller fire er nok? Ups. De var veldig gode! Takk for oppskrift :)