mandag 15. februar 2010

Fylte kjøttpølser med eple og ost




Denne pølseformen sto på bordet med jevne mellomrom da jeg var liten. Nå har jeg laget denne retten mange ganger selv, og det har blitt en slager hos oss også. Har nok forandret litt på den underveis, men nå er oppskriften ferdigtestet og blir ikke bedre, spør du meg (eller spør samboer'n):)

Dette er en god oppgradering av den klassiske pølser og potetmos -middagen. Pølsene fylles med eple, sennep og ost og legges i ildfastform sammen med tomater og løk og litt ekstra ost. Vi skraper formen hver gang!
Hjemme hos oss liker vi å spise det sammen med en god rotmos med kålrabi og gulrot. Foretrekker du potetstappe så passer det også bra.

Her snakker vi god, mettende husmannskost!
Ingredienser:
(til 3-4 pers)
  • 4 røkte kjøttpølser (eller andre tykke pølser)
  • 2 epler - skjæres i tynne skiver og noen båter
  • Gulost i skiver
  • Sennep (helst Dijon)
  • 2 tomater
  • 1 løk
Rotmos
  • 1 stor kålrabi
  • 2 store gulrøtter
  • 3-4 ss fløte
  • 1-2 ss smør
  • Salt, pepper
  • Bittelitt sukker



Fremgangsmåte:

Pølseformen:

  1. Smør en ildfast form. Sett ovnen på 200 grader.
  2. Ta skinnet av pølsene (om ønskelig). Skjær dype hakk i pølsene, men ikke helt i gjennom, med ca 2 cm mellomrom.
  3. Smør alle "mellomrommene" med sennep, og legg så i eple - og osteskiver. Ha pølsene over i formen.
  4. Skjær tomatene og løken i båter og legg dem også i formen. Ha i resten av eple, i båter. Legg gjerne noen ekstra osteskiver på toppen av formen sammen med noen små smørklatter. Krydre med salt og pepper.
  5. Sett midt i ovnen, og stek i ca 20 min.

Kålrabistappe:
  1. Skrell kålrabi og gulrøttene, og del i biter.  (Litt større biter av kålrabi enn gulrot så blir det ferdig samtidig). Ha over i en kjele, og fyll på med vann til det dekker grønnsakene. Tilsett litt salt og la det koke til det er mørt, 15-18 min.
  2. Hell av vannet, og mos grønnsakene i kjelen. Tilsett en fløteskvett (gjerne varm), smør, salt og pepper.  Det smaker godt å ha i bittelitt sukker. Varm det opp igjen, og rør godt så du får en fin stappe.
Ta pølseformen ut av ovnen, og la den hvile i 5 min før du serverer. Da blir dessuten alt klart samtidig.
 
Kanskje ikke for den ultrafine gourmet'en - men jeg synes det er godt å servere denne retten med litt ketsjup og grov sennep til!

God middag!

Ingen kommentarer: