tirsdag 3. desember 2013

Smørkjeks med stempel

Først må jeg komme med en advarsel: Begynner du å lage hjemmelagde kjeks, kommer du ikke til å kjøpe det i butikken igjen så ofte...

Home Made - hvis noen var i tvil...
 
Sånn har det i alle fall blitt for meg. Og disse smørkjeksene har forfulgt meg over lang tid. De er utrolig enkle å lage, og jeg har de i desserter hele tiden.
De er nemlig helt perfekte å knuse og ha over is, og ikke minst bruker jeg de i en av mine favorittdesserter med mango og vaniljekesam. (Oppskriften kommer i neste innlegg). Før kjøpte jeg Butter Shortbread fra Walkers til denne desserten, men den kjeksen finner jeg ikke i butikkene her jeg bor, så nå lager jeg de selv. Smørkjeks er noe av det enkleste man kan lage så jeg baker gjerne opp et lass i ny og ne.

 

Jeg har fått dette stilige "Home Made"stempelet fra Cool Stuff. Det gir jo kjeksen det lille ekstra. Det er veldig lett å bruke og må si det er ganske kult å merke egne kjeks med hjemmelaget! Årets kuleste julegave! Stempelet koster 109 kr og det kan kjøpes hos Cool Stuff her. De har masse morsomme og litt uvanlige gadgets.
Dette er relativt klassiske smørkjeks og som shortbread skal de være litt tykke. Man kan selvsagt smaksette med det man ønsker for å lage en vri (jeg har blant annet prøvd med sitronskall, lavendel, dyppet i sjokolade...) .


Men kjeksen er god som den er. I England lindrer man jo alle verdens sorger med "a cuppa" (te og gjerne en kjeks). I Frankrike kommer en kakeboks med Sablés (fransk smørkjeks) på bordet når man inntar det relativt usunne ettermiddagsmåltidet "le goûter". 
Da jeg for mange år siden var au pair i Lyon sa jeg faktisk til barna i familien at" nå dere se og få spist opp kjeksen og sjokoladen!".  Klinger litt rart i mamma-ørene mine i dag, men jommen fikk ikke mine søte små et par nybakte kjeks til kveldsmaten sin i dag, og sånn skal det være av og til, synes jeg.


Ingredienser:
(ca 15 ganske store, tykke kjeks)
 • 140 g meierismør (eller annet godt smør)
 • 100 g sukker
 • 1 egg
 • 1 ts vaniljeessens (el bruk hjemmelaget vaniljesukker i stedet- se forklaring)
 • 260 g mel
 • 1/2 ts bakepulver
 • 1/8 ts saltFremgangsmåte:
 1. Ta fram smøret 20-30 min før du setter i gang så det blir romtemperert. Pisk smør og sukker i 2-3 minutter i en kjøkkenmaskin. (Du kan elte det sammen for hånd også.) Ha i egget, og la det piskes inn.
 2. Bland sammen mel, bakepulver og salt i en bolle og tilsett det. Bland alt sammen, men ikke elt det for lenge.
 3. Ha deigen over på benken, og elt den et par ganger så den henger sammen. Del den i to. Pakk deigene i plastfolie, og la de hvile i kjøleskap i minst 1 time.
 4. Ta ut en kakedeig av gangen (så den andre holder seg kjølig). Kjevle deigen ut så den er ca 1 cm tykk. Trykk ut kjeksen med en kakeutstikker eller det du har (kopp, glass fungerer fint). Bruk stempel og trykk det ned i deigen på hver kjeks. (Gjør det samme med den andre deigen). Legg kjeksene på stekebrett med bakepapir. Settes kjølig i 15-20 min til.
 5. Stek på 180 grader i 12-15 min. Ta kjeksene ut når de begynner å bli brune i kantene, og legg de over på en rist.
Oppbevares i tett boks.

 


Tips: Ekte vaniljesukker: 

Når jeg baker kaker og lager desserter og bruker vaniljestenger legger jeg stengene i en boks med sukker etterpå. Det sitter nemlig nesten alltid litt frø igjen i stengene. På den måten får jeg mitt eget helt nydelige vaniljesukker, og bruker det masse i baking. I denne oppskriften droppet jeg vanilje essens (og brukte ekte vaniljesukker i stedet for "vanlig" sukker).

 

3 kommentarer:

Unknown sa...

Nam disse må jeg prøve og bake i dag når vi har regn ute og søtpr og må holde innendørs.ja takk for oppskrifter og flott blogg eg titter innom og følger med og mange tips.hei så lenge og fortsatt fin advrnt

Monica sa...

Hyggelig å høre:) Ha en fortsatt fin førjulstid!

Vera sa...

Hei! Jeg husker at jeg så denne oppskriften i fjor da du la den ut og hadde såå lyst på sånt stempel også var jeg på Clas Ohlson i dag og da fant jeg helt tilfeldig slike stempler! Det sto dessverre ikke ''home made'' på de, som jeg egentlig ønsket, men ''made with love'', ''i love biscuits'' og en med et hjerte på. 3 pakning for 50 kroner, så anbefaler den virkelig! :)
Denne opskriften er kjempegod og jeg gleder meg som en liten unge til å få testet stemplene!