mandag 25. oktober 2010

Daube fra Provence

Daube er en fransk biffgryte kokt i rødvin. Den er enkel å lage og skal stå å putre i noen timer for seg selv. Bacon, kjøtt og rødvin smelter sammen til intense smaker. En god gryte å varme seg på denne årstiden her!


Retten skal dessuten spises sammen med tagliatelle og da passer det jo bra siden det idag er den internasjonale pastadagen, faktisk! http://www.matoppskrift.no/sider/artikkel2012.asp

I mange tradisjonelle Daube-oppskrifter marinerer man kjøttet og grønnsakene natten over i vin og krydder, men denne oppskriften er litt mindre omstendelig. Oppskriften har blitt gitt videre av en fransk venninne. Jeg synes det gir en rik, smakfull gryte som tar meg tilbake til et lite lokalt brasserie der nede i sør...

Ingredienser:
Til 3 (eller 2 veldig sultne)

  • ca 500 g biffkjøtt (for eks mørbrad)
  • 1 stor rødløk
  • 3 baconstrimler
  • 1 stort fedd hvitløk
  • 6 flådde tomater av god kvalitet (evt 1 tomatboks)
  • 3 store gulrøtter
  • litt sellerirot
  • 1 1/2 dl rødvin
  • 1-2 dl vann
  • 1/2 ts sukker
  • 1 ts provencekrydder
  • 2-3 kvister frisk timian
  • 1 laubærblad
  • Litt skall fra en appelsin
  • olje, oliven olje, salt, pepper
Serveres med tagliatelle

Fremgangsmåte:
  1. Del biffkjøttet i store, brede strimler og stek det i litt olje i en stor jerngryte. Ta det ut. Skjær løken i ringer. Ha godt med olivenolje i gryta og stek løken på middels varme til den blir gyllen. Del baconet i små biter og ha det i. Finhakk hvitløken, skru varmen litt ned og la det også frese med noen minutter.
  2. Del gulrøttene i ganske tykke skiver og selleriroten i staver og ha i gryta, sammen med kjøttet. Skjær alle tomatene i terninger og ha over i gryta, og sørg for at saften kommer med. Bruk en zester til å få fram litt tynt appelsinskall og ha i 2-3 strimler. Tilsett dette sammen med alle krydrene og sukker. Hell over rødvinen og vann, og la alt sammen småkoke i 2-3 timer. Sausen skal tykne godt, men fyll på med litt vann hvis den blir altfor tørr.
Den klassiske måten og spise dette på er sammen med pasta, men det smaker godt med ris også hvis du foretrekker det.

Bon appétit mes amis:)

4 kommentarer:

Kjersti sa...

Dette høres ikke ueffent ut. Digger gryteretter om høsten, skal definitivt teste denne! :-)

Lemonia sa...

Denne så virkelig god ut. Gryteretter er varmende og gode høstretter.

Smykkesnekker sa...

Flott og usnobbete blogg! :-)

Veldig glad for å finne en matblogg som ikke baserer seg på at "alle" har vin i hus, og mange ingredienser som ikke nødvendigvis er så vanlig i norsk husholdning...

Keep up the good work!

-Tove-

swimzy sa...

Åhh, denne høstgryten hørtes utrolig god ut:) Denne må jeg prøve ut en dag:)