søndag 11. desember 2011

Mer julegodteri: Syrlige seigmenn

...eller stjerner om du vil!Hjemmelagde seigmenn - hva i all verden, tenker du kanskje? Er det noe poeng å styre med selv?  Vel, disse ble syrlige og ferske, og jeg påstår derfor ubeskjedent at de slår "knock-out" på vanlige seigmenn fra butikken.
Det er jo dessuten stas å ha egenprodusert godteri nå til jul! De gjør seg også fint som morsomme, litt annerledes vertinnegaver når man blir invitert bort på middag for eksempel.Seigmennene er relativt enkle og greie å lage, for det er kun en masse som skal kokes sammen. Men den må få stå og hvile helst til dagen etter. Selve jobben består derimot i å stikke ut bitene. Det er litt mer krevende. Jeg lagde stjerneformede biter nå til jul, men man kan godt bare skjære opp massen i firkantede klumper, og da går det fortere. Tilslutt skal de dyppes i finkornet sukker.

Det ble litt avskjær til overs, eller fantasifigurer om du vil. Legger man godviljen til så ser disse nesten ut som beinløse fugler eller en slags krokodille. Sabla gode var de uansett!Ingredienser:
(ga 120 små stjerner)
 • 1 kg vanlig sukker
 • 4 dl vann (2 dl + 2 dl)
 • 100 g gelatinpulver (4 pakker à 25g)
 • ca 4 ts sitronsyre (pulver kjøpt på pose)
 • Sitronessens 6-10 dråper etter smak
 • Litt gul konditorfarge
 • 150-250 g ekstra finkornet sukker (til å dyppe i )

Fremgangsmåte: 
 1. Bland sammen 2 dl vann og vanlig sukker i en stor kjele. La det koke opp og så stå og småkoke helt til sukkeret har blitt løst opp.
 2. I en annen liten kjele rører du sammen alt gelatinpulveret med 2 dl vann. Dette skal bare varmes litt opp og må ikke koke. Rør helt til gelatinen er flytende, og så heller du den over i kjelen med det oppløste sukkeret. 
 3. Tilsetts sitronsyre og sitronessens. Smak til for å se om du ønsker mer sitron eller mer syrlig smak. Rør tilslutt inn konditorfarge. Jeg kjøpte sitrongul fra Panduro, og det trengtes virkelig ikke mye. (Det kan derfor være lurt å prøve med bittelitt av gangen helt til du får ønsket resultat). Hell massen i en langpanne kledd med bakepapir, og sett den kaldt i rundt 1 døgn i litt kjølig romtemperatur. 
 4. Når massen har stivnet, er det klart for å stikke ut med en form eller skjære den opp i biter. Dette er en litt klissete affære. Mitt beste tips er å dyppe utstikker formen eller kniven i lunkent vann for hver bit. (Praktisk å ha en liten bolle med vann stående ved siden av mens du holder på). Jeg brukte stjerneform denne gang og fant det praktisk å legge et knivblad over den for å slippe å bli så altfor sår i håndflaten.
 5. Seigklumpene dyppes deretter i finkornet sukker. Her brukte jeg caster sugar fra Tate+Lyle som er ekstra finkornet.

Oppbevares i lufttett boks på et kjølig sted. Holdbare i 2-3 uker minst, men de blir sikkert spist opp før den tid...!

21 kommentarer:

Hulda sa...

Det var jo en utrolig smart måte å lage stjerner på. Takk for tipset! :) -Husfruas Memoarer-

Mira sa...

Slike lagde jeg som lita - kjempegodt!

Anonym sa...

Heisan eg bruker annanas essens det er kjempe godt;))

kontakt@superkokke.no sa...

Monica - dette var genialt og skal prøves!
Smaklig hilsen fra Superkokken

Karina sa...

Hvor kjøper dere disse essensene? =)

Monica sa...

Hei Karina.
Sitronessensen kjøpte jeg i matbutikken (Meny). Har sett at på Panduro Hobby har de ananasessens og en del andre, for eks bringebær. Den er fin å bruke til hjerter, kombinert da med rød eller rosa konditorfarge i stedet.

Hanne sa...

Masse herlige fristelser her :)
Du må gjerne blogge mintkulene - det er bare kjekt at flere blir inspirert til å eksperimentere på kjøkkenet.
Fortsatt fin førjulstid!
Pludrehanneklem

Hanne sa...

PS: Veldige gode essenser på apoteket!

Anonym sa...

Nydelig godt, har laga slike i mange år.. men med forskjellige smaker! Vi har og valgt å bare lippe de opp som terniger.. Vår erfaring er også at viss du bruker melis når du skal rulle de inn, vil det bli ette tettere lag rundt "seigemannen" og den holder seg myk og god lenger.

lirosa sa...

Tusen takk for nydelig oppskrift, disse ble kjempegode: http://littsunnere.blogspot.com/2011/12/l-og-seigmenn.html
Ønsker deg ei riktig fin førjulstid:-)

kihom sa...

Skal lage slike til pynt på bløtkake til jul.
Blir de bra så skal jeg lage til neste års julemesse.
Takk for tipset!

Magne D. Antonsen sa...

Bra blogg, Monica!

Det er Magne fra VG her. I dag har jeg valgt innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG, du finner det nederst på forsiden til VG Nett! Vil du ha flere tips om gode blogger kan du følge Lesernes VG på http://www.facebook.com/lesernesvg og http://twitter.com/lesernesvg

kihom sa...

FERDIG!
Kjøpte utstikksformer på Rema og laga halv posjon. Det ble syrlige grønne juletre og røde hjerter.
Løsna massen med stekespade og strødde sukker under og oppå før utstikking. Dyppa fingre og former i sukker.
Dette var moro!
Takk til Monica som kom med opskrifta!

Monica sa...

Mange tusen takk, Magne. Det var stas!

Ingrid sa...

Så fin blogg du har Monica :)

Anders sa...

Hei!

Kjempefin oppskrift, står å godgjør seg nå :-)
Men lurer på én ting, for gelésiden som vender oppover er etter noen timer ikke klissete, så jeg tror ikke sukker vil feste seg der?

Er det noen løsning på dette?

På forhånd takk, tror dette blir bra :-)

renate sa...

for en fin blogg:) Gleder meg masse til å følge deg videre! Mvh Renate

Monica sa...

Takk for hyggelige tilbakemeldinger:)

Anders - det var rart, for den skal holde seg klissete (nesten så den er vanskelig å stikke ut). Jeg lot massen hvile hodt over et døgn, og sukkeret festet seg veldig lett.

Thrine sa...

De smaker veldig godt, men mine ble skikkelig harde på den siden som var opp - fikk et litt tjukt lag fra boblene.... jeg måtte gi opp å prøve å stikke de ut for det klarte jeg ikke, men fikk skjært de opp med mye vann :)
Vet du hva jeg gjorde galt i forhold til at den ble så tjukk - og hvordan ikke få alle boblene?

Marit sa...

De med sitron ble kjempegode, men det ble fryktelig vanskelig å stike ut stjerner, så det ble "karameller" istedet:) Nå har jeg tenkt å prøve meg på bringebærsmak. Er det da bare sitronessensen jeg skal bytte ut? Skal jeg fortsatt ha med sitronsyren? GOD JUL!

Sandra sa...

Jeg tok mere enn 10 dråper med sitronessensen men mine ble fikk ikke den syrlige smaken, så det funket ikke helt optimalt! Menmen, skal heeelt klart lage det en annen gang :)