Jeg har fått ny kjøkkenmaskin i gave, og endelig kan jeg lage boller og brød igjen som skal elte lenge. Den siste tida har jeg nemlig blitt mer og mer tilhenger av å bake boller som skal ha lang eltetid, pluss elte inn smøret i terninger gradvis, og da er det akk så praktisk å ha en Kitchenaid:)
I helgen var det tid for stor bursdagfeiring av gulljenta vår som fylte 2 år. (Hvor har tida blitt av??) Det aller beste hun vet er blåbær, og jeg ble fristet til å prøve å lage blåbærboller, en oppskrift jeg spottet på denne helproffe blogen: http://trinesmatblogg.no/
Det var en god oppskrift, og bollene ble luftige og fine. Fulgte anbefaling om å ha på en tykk, syrlig melisglasur, og det passet perfekt.
Ingredienser:
(til 22-24 boller )
Deig:
- 1 kg hvetemel
- 5 dl melk (fingervarm)
- 25-50 gram gjær
- 150 g sukker
- 1 ts malt kardemomme
- 1/4 ts salt
- 1 egg
- 150 g smør, i terninger
- 200 g blåbær, helst friske
- 2 1/2 ss brunt sukker
- 1 egg til pensling
- Sitronsaft (av ca 2 sitroner)
- Masse melis (brukte litt under en pakke til alle bollene)
- Smuldre gjær i bollen til en kjøkkenmaskin. Dersom du har god tid til å la deigen heve kan du redusere gjærmengden til 25 gram, men bruk 50 gram dersom du ikke har tid til å la deigen heve mer enn 1 time.
- Ha i mel, fingervarm melk, sukker, kardemomme, salt og ett egg. Elt i ca 10 minutter på sakte til middels fart. Tilsett smør i små terninger og elt til deigen slipper kantene i eltebollen og alt smøret er eltet godt inn i deigen, tar ca 5-10 minutter. Øk farten underveis. Kle bakebollen med plast, og sett deigen på et lunt sted og la den heve i minst 1 time. Du skal nå ha en elastisk og smidig deig som lett lar seg forme.
- Ha bolledeigen på melet underlag og kjevle den ut i et stort rektangel. Fordel blåbærene på deigen og strø brunt sukker over. Rull deigen fra den ene langsiden, og skjær opp i passende emner, 22-24 stykker. Fordel bollene på to bakepapirkledte stekebrett. La bollene heve under klede til omtrent dobbel størrelse. Pensle med sammenvispet egg, og stek bollene ved ca 225 grader i 10-12 minutter. Avkjøl bollene på rist.
- Lag melisglasur ved å røre sammen sitronsaft og melis til en tykk glasur. Smør på bollene eller sprøyt på med en sprøytepose.
1 kommentar:
Gud så fristende! kan nesten kjenne nybakt-lukten fra bildene...
Legg inn en kommentar