tirsdag 25. oktober 2011

Helstekt kylling med rotgrønnsaker


På høsten spiser vi alltid massevis av norske rotgrønnsaker. Det er nå de er på sitt beste; fargerike, proppfulle av vitaminer og veldig gode på smak. Jeg liker de aller best når de bakes sakte i ovnen.

Her om dagen hamstret vi en haug med små, rå kyllinger som var på tilbud og som nå ligger tett i tett i frysern. Idag ble det dermed ovnstekt kylling til middag. Den ble først smurt inn med hvitløk, sitronskall og masse urter, og så lå den og koste seg i omtrent tre kvarter på en raus seng med nettopp rotgrønnsaker. Det ble en deilig, rustikk rett!



Ingredienser (til 2 sultne):
  • 1 liten rå kylling (ca 700-800g)
  • 3 gulrøtter
  • 2 pastinakk
  • 1 persillerot
  • 50g kålrabi
  • 100g sellerirot
  • 4 poteter
  • 1 stor rødløk
  • 2 hvitløksbåter
  • ca 2 ss olivenolje
  • 2 ss finhakket salvie (kan byttes ut med frisk timian)
  • 2 ss smør
  • 1/2 sitron (saft og skall)
  • Maldonsalt og nykvernet pepper
  • 2 kvaster frisk rosmarin


Fremgangsmåte:
  1. Rens grønnsakene og del dem i litt grove biter. Potene kan deles i to eller tre avhengig av størrelsen. Ha over i et dypt stekebrett eller bruk en stor ildfast form. Bland inn olivenolje,  masse maldonsalt og litt pepper. 
  2. Vask kyllingen og tørk den med tørkepapir. Gni den så inn med litt salt og pepper. Løsne skinnet ved brystet på kyllingen forsiktig med fingrene og lag dype lommer. Finhakk sitronskall, salvie og /eller timian og hvitløk. Bland dette sammen med romtemperert smør og litt salt og pepper. Putt inn så mye som det er plass til under skinnet på kyllingen. Del sitronen i to. Press saften over kyllingen og legg resten av sitronen inn i buken på kyllingen sammen med rosmarinkvaster.
  3. Stek kyllingen ved 225 grader i ca 15 min til den får litt farge. Senk temperaturen til 170 grader og stek videre i ca 30 min. Sett inn grønnsakene også. Øs litt sjy over kyllingen en eller to ganger underveis. Den er ferdig når det renner klar saft ut fra lårene (og ikke rosa). Jeg liker at rotgrønnsakene blir litt grillet, så jeg tar kyllingen ut når den er ferdig gjennomstekt. og setter inn grønnsakene bare et par minutter ekstra under grill på full guffe.
 Skjær kyllingen i porsjonstykker, hell over sjy og DIG IN!



3 kommentarer:

Lemonia sa...

Nam nam, kylling blir ekstra saftig og godt når den helstekes. Og så er jeg enig med deg i at norske rotgrønnsaker er perfekt høstmat. :-)

myfoodpassion sa...

Er også glad i kylling. jeg syntes de er bedre med en stor kylling, blir saftigere. Iovn med rotgrønnsaker, er kjempegodt

Lena sa...

helstekt kyckling är så mycket godare än filéer tycker jag. Mer saftiga och goda!
jag gör ett liknande recept som du men ringar honung över rotsakerna på slutet i ugnen-pass spå för det bränns lätt om man har den honungen med för länge. Men så gott!