onsdag 19. oktober 2011

SopprisottoHer på bloggen har det vært tyst en god stund. Flytting kombinert med en liten diskodanser som herjer i magen, krever sitt og gir hverken så mye tid eller krefter til overs. Men nå er vi endelig ordentlig på plass i vårt nye hus. Snart kan vi begynne nedtellingen til  den lille som vi venter så veldig, veldig på.

I mellomtiden er jeg skikkelig imponert over at bloggtelleren min har tippet 200 000 besøk for lengst. Utrolig hyggelig at så mange stikker innom her selv om det går litt tid mellom hvert innlegg i disse dager. Det er faktisk så hyggelig at jeg skal sørge for at det ikke blir like lenge til neste gang...

Skogens gull...

I dag var endelig tiden inne for å lage en god middag fra bunnen av på mitt helt nye kjøkken, og med dobbelt så stor plass og nylakkerte skapdører koste jeg meg skikkelig.
Vi måtte innvie kjøkkenet med noe ordentlig digg, og det ble sopprisotto som sto på menyen. Det er noe av det aller beste jeg vet her i verden, og jeg kunne ikke vente lenger med å lage dette denne høsten.
 
Jeg liker å bruke en blanding av både tørket og fersk sopp. Tørket steinsopp koster litt, men fy farao for en fantastisk smak den avgir. Jeg lar den ligge 5-10 minutter i litt væske så er den bløt og klar for bruk. Vannet i kraften har jeg også over i risottoen. Den ferske soppen griller jeg i en tørr panne (tips fra et Jamie Oliver program jeg så en gang). Det fører til at man får fram en nydelig, litt sånn nøtteaktig smak.

Med bruschetta til. It  does not get any better than this...


En hjemmelaget, kremet risotto er så utrolig godt. Dette er en mektig rett så porsjonen bør ikke være altfor stor. Ypperlig som en liten forrett er det også.
Toppet med masse nyrevet parmesan så nærmer jeg meg paradis...

Ingredienser: (4 pers)
 • 1-2 ss olivenolje/smør til steking
 • 3 sjalottløk
 • 2 stenger stangselleri
 • 400 g arborioris
 • 1 håndfull tørket steinsopp
 • 1,5 dl hvitvin
 • 12 - 13 dl kyllingkraft/buljong
 • ca 200 g fersk sopp, gjerne en blanding av kantareller, østeropp, shitake
 • 100 g parmesan
 • 30 g smør
 • 4-5 persille kvaster
 • Saften av en liten sitron
 • Salt, pepper

Fremgangsmåte:
 1. Varm opp kyllingbuljong i en kjele, og hold den varm. 
 2. Ha den tørkede soppen i en liten bolle. Hell over litt buljong, slik at det dekkes akkurat. La soppen ligge i 5-10 minutter. Klem deretter ut vannet (ta vare på det), og hakk soppen i små biter.
 3. Finhakk løk og stangselleri. Varm 1 ss olivenolje og en klatt smør i en kjele, og stek løk og selleri sakte i 5-10 min. Skru opp varmen, ha i risen, og la den frese i noen minutter mens du rører hele tiden. Tilsett hvitvin, og rør til alt har kokt inn. 
 4. Ha i vannet fra den tørkede soppen samt én øse med kyllingkraft. Hakk steinsoppen som nå er myk og tilsett den samt litt salt, og la det putre mens du rører. Fortsett å tilsette én og én øse med kraft. Det skal koke helt inn før du har i en ny. Rør godt i risen mellom hver gang.
 5. I mens varmer du en grillpanne (eller stekepanne) og griller den ferske soppen raskt på høy varme. Gjør det i omganger så ikke pannen er så full, og la den bli gylden. Ha soppen deretter over i en bolle, og drypp over sitronsaft, salt og finhakket persille.
 6. Fortsett å tilsette kraft til risen er kokt, men den skal ha litt tyggemotstand. (Tar ca 20 min).  Tilslutt rører du inn smør og revet parmesan.  Skru av varmen, og legg på lokk. La risottoen sette seg de siste minuttene før servering.
 7. Server med den grillede soppen på toppen samt et ekstra dryss med parmesan og noen dråper god olivenolje.

4 kommentarer:

My Little Kitchen sa...

Nam, ser kjempe godt ut. Fin blogg du har. Har lagt den til som link på bloggen min, My Little Kitchen. Sjekk den ut her: http://mylittlekitchen-thea.blogspot.com/

Anonym sa...

Ser helt nydelig ut? Hvilken effekt har sellerien på smaken?

Thea Bünemann de Besche sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
Monica sa...

Jeg elsker sellerirot og bruker det mye i matlaging. Litt vanskelig å beskrive smaken, men jeg prøver. Synes den gir både en litt mer kraftig smak og en slags sødme. Godt i de fleste gryteretter og som basis i sauser.