tirsdag 1. april 2014

Eltefritt landbrød med durumhvete

Det er lite som slår duften og smaken av hjemmebakt brød!
Jeg må si at jeg var en smule stolt da jeg tok ut dette brødet av ovnen. Etter å ha stått og hevet over natten var det bare å steke for så å servere nybakt brød til suppemiddag. O' lykke!
 

Jeg fikk en jerngryte fra Le Creuset til jul som jeg har ønsket meg lenge. Den er kjempe god, ikke minst til å bake grytebrød i.
Jeg er veldig motivert for å kutte ned på å kjøpe brød selv om det muligens er en litt for stor ambisjon. Nå har jeg i hvertfall bakt eltefriebrød ukentlig og prøvd meg fram med både fine og grove brød.
 
 
Dette fine landbrødet er det aller beste så langt. Jeg ble veldig fornøyd med det. Sprø skorpe, luftig og mykt inni og godt på smak.
De fleste oppskriftene på eltefrie brød er kun med hvetemel, altså loff. Dette er også et lyst brød, men med durumhvete blir det noe tyngre og har en mer substansrikt konsistens. Fikk tips av en venninne om det, og jeg kommer definitivt til å bruke durumhvete masse framover!

Eltefrie brød (no-knead bread) har jo vært i vinden lenge og gått som en farsott på matblogger de siste 4-5 årene. Det startet opprinnelig med en You Tube video fra et bakeri i New York, som viste hvor enkelt det er å bake proffe brød hjemme,  - brød som har store lufthull og knasende skorpe. De minner meg om brød jeg har fått spist ute gjerne servert til en rustikk gryterett i Frankrike, Belgia, Italia...ofte med godt smør og salt til.
 
Fremgangsmåten er super enkel. Det krever litt planlegging for det skal heve lenge, men veldig liten innsats. Jeg bruker faktisk ikke hendene i det hele tatt, bare en slikkepott.
 
 
Her er det altså bare å blande sammen ingrediensene. Så skal det stå å hvile på benken i hele 12-18 timer. Deretter brettes deigen sammen for så å ytterlige hvile i 2 timer. Så er det klart for steking som tar ca 45 min.

Til eksempel så rørte jeg sammen deigen på kvelden rundt kl 21, så lot jeg den stå og hvilke på benken til kl 13 (totalt 16 timer). Deretter brettet jeg brødet, lot det heve i 2 timer og stekte det. Brødet var med andre ord klart kl 16. Da spiste vi det som tilbehør til suppe. Jeg pakket det inn i et kjøkkenhåndklær og dagen etter var det fortsatt godt. 


Men sjekk denne brødskiven! Dagen etter ristet jeg nemlig brødet litt. Det ble super godt og jeg fikk meg en himmelsk god lunsj med pesto, tomater og serranoskinke.


For å lage dette brødet må du ha en jerngryte med lokk.
Her i Norge er det matbloggen Mat på bordet som er eksperten på eltefritt brød. På denne bloggen ligger det en utmerket video som beskriver prosessen helt i detalj. Lurt å ta en titt på den før du setter i gang.

Her er min variant:

Ingredienser:
  • 200g hvetemel
  • 200g durumhvete
  • 1 toppet ts salt
  • 1/4 ts tørrgjær
  • 1/2 ts flytende honning
  • ca 4 dl lunkent vann
 
Fremgangsmåte:
  1. Bland alt lett sammen i en bolle. Deigen skal være litt klissete, men holde sammen. Sett på lokk eller dekk med plast. La stå lunt på kjøkkenbenken i 12-18 timer.
  2. Når deigen er ferdig hevet så legges et bakepapir på kjøkkenbenken. Dryss godt med mel på. Velt deigen ut på melet og bruk en slikkepott til å folde deigen over seg selv fra alle kanter. Gjenta denne bretteprosessen et par ganger. Sett tilslutt bakebollen over deigen og hev i ytterligere 2 timer.
  3. Når det gjenstår en halv time av hevetiden så setter du gryten inn i ovn på 250 grader for å forvarme den. Jeg bruker en emaljert jerngryte. Ta den varme gryta ut av ovnen og velt deigen over i den. Legg på lokket og stek på nederste rille i 30 minutter. Ta av lokket, senk temperaturen til 200 grader og stek videre i 15 minutter. 
Pakkes inn i et kjøkkenhåndklær så er det holdbart dagen etter og.

4 kommentarer:

Sarah sa...

Ser veldig godt ut! Selv har jeg prøvd meg på franske sjokolademakroner, og resultatet ble faktisk ikke så ille :)

Klem!

Monica sa...

Makroner - det hørtes godt ut, det! Jeg har faktisk aldri bakt det. På tide å prøve kanskje:)

Anonym sa...

Mmm, dette så godt ut. Men jeg har ikke slik gryte, hva jeg kan bruke isteden? Og holder brødet seg lengre en 1 dag da?

Monica sa...

Hei. Har hørt at man kan lage eltefrie brød i en vanlig brødform med folie over, men jeg har ikke prøvd det selv...
Vi har spist opp brødene etter 1 dag hver gang. Jeg vil tro det er best på dag 1 og litt seigere og tørrere på dag 2. Eventuelt kan du jo fryse det ned da.
Monica