søndag 16. februar 2014

Fylt svinekam med parmaskinke à la Nigella

Min kjære har en spesiell forkjærlighet for svin så dette fatet med nydelig fylt svinekam sto på middagsbordet hos oss på fredag!


Ikke fordi det var Valentines altså. Det er en tradisjon jeg ikke har så mye forhold til egentlig. Ikke noe i veien for å sende søte hjertekort så klart med fine ord, men at alle skal ut og spise på en gang og blomsterbutikker og restauranter skrur opp prisene kan man bli litt svett av.

Særlig fordi min kjære og jeg faktisk ble kjærester på selveste Valentinesdagen. Snakk om dårlig planlegging. Ha jubileum hver gang alle andre skal ut og feire. Var tilfeldig for dette var under et jobbseminar så hjertestemningen lagde vi selv...Men feire må vi jo siden det er dagen vår. 7 år har jeg vært sammen med den fineste karen jeg vet om og til sommeren gifter vi oss (så neste år kan vi bytte dato og begynne å feire bryllupsdag i stedet, puh!).


Inspirasjon til dette fikk jeg fra et tv-program i Nigella Lawsons italienskinspirerte serie Nigellisima.
Vi saumfarte et par butikker og fikk tilslutt tak i et ferdig utbeinet stykke svinekam (uten svor). Man kan selvsagt beine ut selv hvis man har dreisen på det.
Dette skar vi opp så vi fikk en stor filet (omtrent som et ark). Det er litt vanskelig å forklare skjæreteknikken, men det ble på en måte å brette ut kjøttet som en bok. Vi fylte med fersk oregano og knust hvitløk . Så rullet vi det sammen og dekket kjøttet med masse god parmaskinke og surret det fast.


Svinekjøttet ble rett og slett helt fantastisk godt og supersaftig! Synes det ble stilig å servere det på en seng av ruccola. Til kjøttet lagde vi en enkel saus på stekesjyen og hadde potetmos og grønnsaker til.
Dere har forresten kanskje sett at jeg har ryddet litt opp på bloggen og fått meg ny header!? Denne er laget av flinke Petra som lager kule, fargerike kort og grafiske trykk. Ta en titt på hennes nettside her om du vil.Ingredienser:
Svinekam og sjy
(til ca 6 pers)
 • 1 kg svinekam - utbeinet (uten svor)
 • 1 stort fedd knust hvitløk
 • En stor håndfull frisk oregano (spar litt til å pynte med)
 • ca 80 g Parmaskinke
 • Et lite dryss chiliflakes (under 1/4 ts)
 • 3 sjalottløk eller 1 vanlig løk
 • 2 små gulrøtter
 • 1 ss olivenolje
 • 3 ss Martini Bianco (eller annen Vermouth)
 • 3 ss kokende vann
 • 0,5 ts Worcestershiresaus
 • 1 ts soyasaus
 • salt og pepper
 • (evt Maizenna)Fremgangsmåte:
 1. Skjær opp svinekammen så den kan fylles. Vi delte den på først på midten, og gjorde snitt på venstre og høyre side etter det, så den kan åpnes som en bok med to sider. Målet er å få skjært den opp så du får en så stor filet som mulig som kan rulles sammen.
 2. Knus hvitløken grovt og spre den utover kjøttet. Riv oregano over og dryss over noen få chiliflakes. Krydre med salt og pepper. Dryss over fersk oregano.
 3. Brett eller rull sammen med svinefileten. Dekk den med parmaskinken. Surr kjøttstykket med hyssing så det holder seg sammen.
 4. Del sjalottløkene i skiver (behold skallet på). Skrell gulrøttene og del i store biter. Legg løk og gulrøtter i bunnen av en ildfast form og plasser svinekammen oppå. Drypp olivenolje over. 
 5. Stek i ovn på 200 grader i omtrent 1 time og 15 min. Den er ferdig når man ser at saften som renner ut er klar. Hvis du bruker steketermometer tar du den ut ved 71 C.
 6. Ta ut kjøttet når det er klart. Fjern og kast gulrøttene. Tilsett kokende vann i formen og skrap ut det som sitter fast. Overfør løk og all saften over i en liten kjele og tilsett alkoholen. Kok dette i ca 10 min til du får en litt tykkere sky. Smak til med Worcestershiresaus og soyasaus samt salt og pepper. Synes du sausen er for tynn kan du røre i litt maizennapulver.
 7. Skjær opp kjøttet i 2 cm tykke biter. Fordel ruccola utover et serveringsfat og legg kjøttstykkene utover. Drypp litt saus over skivene og dryss finhakket oregano over. Server!
 

2 kommentarer:

Anonym sa...

magnificent post, very informative. I'm wondering why the other experts
of this sector do not realize this. You should proceed your writing.
I am sure, you have a huge readers' base already!my blog top eleven hack iphone

Anonym sa...

This page definitely has all the info I needed concerning this subject
and didn't know who to ask.

Feel free to surf to my web-site - top eleven hack android