onsdag 16. januar 2013

Tacograteng

Januarmåned og et nytt år er for lengst i gang. Er veldig spent på dette nye året som jeg har stor tro på at skal bringe mye fint. Vi har mange nye forsetter og store planer. Noe skulle settes i gang nå på ny året, blant annet mere blogging, men det meste har blitt satt på vent pga sykdom. Er hjemme med en febersyk liten kar som har vært ordentlig tufs den siste tiden.  

Til gjengjeld har vi fått tid til å ryddet julen langt, langt vekk og tømt kjøleskapet og boder for julemat, godteri og kakerester. Nå vil jeg ha sterke smaker, fisk og sunne grønnsaker. Gjerne indisk, asiatisk eller meksikansk. Sånn liker jeg det best i januar.

Som mange andre er vi også veldig glad i tex mex mat her hjemme. Vi prøver å lage litt ulike varianter, særlig etter å ha opplevd fantastisk god autentisk taco i Mexico. 
Her om dagen lagde vi en liten vri på den klassiske norske taco'n. Det ble en grateng med kjøttdeig, krydder og bønner. Oppskriften fant jeg hos bloggerdronningen Trine - Trines Matblogg.


Dette kan minne om Nachos gratinert med kjøttdeig og bønner, noe jeg har laget mange ganger før. Men denne gratengen føltes litt mer som en "ordentlig middag" enn bare snacks.
Siden det var fredag peiset vi på med fullt tilbehør: guacamole, rømme og ikke minst hjemmelaget salsa. Det er jo bare så godt og lett å lage. Prøv selv!

Vi synes det var forfriskende med en vri på den vanlige taco-middagen.

Ingredienser:
(Til to voksne og en 3-åring)   

 • 400 gram karbonadedeig eller kjøttdeig
 • 1-1,5 ss tacokrydder
 • 1 løk
 • 1 stor gulrot
 • ca 1/2 rød chili
 • 1 fedd hvitløk
 • 1/2 boks (ca 100 gram) røde bønner (ferdigkokt)
 • ca 2/3 boks grovhakkede hermetiske tomater
 • bittelitt sukker
 • salt og pepper
 • frisk koriander (kan sløyfes)
 • ca 100 gram tortillachips
 • et par håndfuller revet ost
 • Litt olje, litt smør


 • Tilbehør (valgfritt): Salat, rømme, salsa og/el guacamole


  Fremgangsmåte:
  1. Hakk løken grovt og skjær gulroten i små terninger. Fres løk og gulrot i litt olje i en stekepanne eller en vid gryte på middels varme i ca 5 min. Legg til side.
  2. Finhakk chili og hvitløk. Stek karbonadedeigen i litt smør og tilsett mesteparten av tacokrydderet, hvitløk og chili slik at det setter god smak på kjøttet. Når kjøttet har stekt et par minutter tilsettes hermetiske tomater, røde bønner og de ferdigstekte grønnsakene. La det koke i 5 min til. Smak til med litt sukker, salt, pepper og eventuelt litt mer tacokrydder, om nødvendig.
  3. Hell kjøttsausen over i en liten ildfast form (ca 22 x 22 cm). Stikk tortillachips rundt kanten og fordel osten over retten. Stek ved ca 225 grader, midt i ovnen, i ca 8-10 minutter til ost og tortillachips begynner å bli gylden. Grovhakk koriander og dryss over.
  Server tacogratengen umiddelbart. Gjerne sammen med en grønn salat, en dæsj rømme, litt salsa og kanskje hjemmelaget guacamole.

  Kos deg!

  6 kommentarer:

  Anonym sa...

  Yummie!

  sylvain sa...

  Bonjour Monica,
  Je voudrais te contacter par e-mail si cela est possible. J´ai un site innternet www.gourmeten.no je voudrais savoir si on pourrait travail ensemble. contact- moi par le biais de mon site si tu veux que l´on en discute
  Cordialement

  sylvain sa...

  mon e-mail est pac.sylvain22@gmail.com

  Jona (Mammalivet i Berlin) sa...

  Det så farlig godt ut! Så flink du er :)

  Anonym sa...

  Tacograteng med ein anna vri, VELDIG god:

  1 pk kjøttdeig steines saman med 1 pk taco krydder og 1 glass taco saus. (Evt med løk, paprika, bønner osv...) Legg det i ei ildfast form.
  Creme Fraiche og pilidelphia ost naturell blandar du godt saman og legger øver kjøttblandingen. Avslutt med revet ost på toppen.
  Inn i ovnen på 220 grader i ca 15 min (til osten blir gyllen).
  Server med salat, nachos, rømme, taco saus og guacamole :) Utrulerg godt :)

  Monica sa...

  Takk for tips. Skal prøve varianten din en dag. Kan tenke meg at dette blir mektig og godt ja, men sånn må det være innimellom:)