mandag 30. april 2012

Tapas & Barnedåp

I går var en stor dag. Vi hadde barnedåp for sønnen vår.
Dagen ble kjempe fin. Strålende sol, blide gjester, et fornøyd dåpsbarn og ikke minst god mat!

Feiringen hadde vi hjemme hos oss. Vi dekket langbord i kjelleren, og 25 gjester spiste seg gjennom mange spennende tapasretter. Det ble servert hot chorizopølse med ovnsbakt paprika, poteter i tomatpesto, scampi med ingefær, hvitløk og chili, lettrøkte italienske skinker, saftig kyllingbryst med fetaost, foccacia, urtedressing, hummus og mye annet godt.

Tomat og mozzarella salat med balsamico dressing er alltid en hit. Så enkelt og så godt! Denne var borte på null komma niks.  
 

All maten var helt nydelig og komplimentene haglet. Her kan jeg tillate meg å skryte litt, for dette sto jeg ikke for selv. Vi hadde nemlig bestilt fra MatHilde. http://www.mathilde.no/
 
For en del år tilbake jobbet jeg litt for dette lille cateringfirmaet i helgene, så de var et opplagt valg når jeg for en gang skyld skulle sette bort matlagingen til noen. De er en spennende cateringleverandør som lager alt fra bunnen av og bruker gode råvarer. Maten er smakfull, lekkert presentert og helt etter min smak. Litt annerledes enn tradisjonell cateringmat som man er vant med. Dessuten er konseptet er genialt for de kommer hjem og anretter alt på fat. Dermed er det enkelt og svært behagelig å være vertinne for man kan bare å sette seg til bords og hive innpå. 

Alle gjestene våre skrøt av maten. Jeg vil varmt anbefale MatHilde!
 
 
Et skikkelig kakebord måtte vi også ha på denne store feiringen. Svigermor overgikk seg selv nok en gang og lagde denne fantastiske kremkaken. Riktig så dekorativ, men også kjempe god!




Denne dagen kommer vi til å huske lenge.
Tusen takk til alle dere som var med og feiret våre kjære lillemann!


søndag 15. april 2012

Fløtegratinerte poteter

Fløtegratinerte poteter med kremet konsistens og et gyllen lag ost på toppen er nydelig. Det passer til det meste!
Vi hadde dette til middag i dag, og da kom jeg på at jeg vil tipse om en ting. Nemlig å koke potene først i melk! Selv om jeg lærte dette trikset for over 20 år siden på hotellfagskolen, så gjelder det fortsatt. Aller helst skal det kokes i en blanding av fløte og melk. Jeg vet at det ofte anbefales at man bruker poteter av den melne typen (for eks mandelpoteter), men jeg synes ikke det er så viktig når man koker potetene før de settes i ovnen.



Jeg spiste fløtegratinerte poteteter jevnt og trutt på 90 tallet. Før la jeg alt sirlig lag på lag og stekte gratengen veldig lenge i ovnen. Men på denne måten her går det kjappere, og man får dessuten et bedre og mer saftig resultat. Potetskivene og resten av ingrediensene legges i en gryte. Så koker man det litt, har over i en form og gratinerer i ovnen. Easy peasy!


I dag skulle vi ha biff, aspargisbønner og béarnaise til middag, og for å toppe søndagsmiddagen passet det bra med ekstra gode poteter til.
Denne gangen ville vi ha en helt klassisk potetgrateng, men man kan lage mange varianter. Det smaker for eks godt med sennep i. En annen variant er å tilsette et halvt revet eple så frisker man opp gratengen litt. Ellers sverger jeg alltid til å bruke cheddarost blandet med vanlig gulost.


Ingredienser: (Som tilbehør til 2 kjempe sultne / eller 3)
  • 700 g poteter
  • 2 dl fløte
  • 1 dl lettmelk
  • 2-3 sjalottløk i tynne skiver
  • 1 stort fedd finhakket hvitløk (eller mer etter smak)
  • 50-70 g revet ost (gjerne en blanding av gulost og Cheddar)
  • Salt og pepper

Fremgangsmåte:
  1. Sett stekeovnen på 225 grader. Smør en mellomstor ildfast form.
  2. Skrell potetene, og skjær dem opp i skiver. Rens og skjær opp løk og hvitløk.  Ha melk, fløte, salt og pepper i en stor kjele. Legg i potetskivene, løk og hvitløk. La det koke opp, så skal det småkoke i 7 min. Pass på å røre jevnlig for det har lett for å brenne seg. Mot slutten blander du inn kun en liten håndfull av den revede osten.
  3. Hell blandingen over i den ildfaste formen. Dryss resten av osten på toppen og gratiner potetene i ca 20 min (på 225 grader). Den skal bli gyllen på toppen. 

Dette er fin og lettlaget mat hvis man skal ha mange på middag. Det metter bra pluss at det smaker kjempe godt!