torsdag 27. september 2012

Blomkål- og asparessuppe med skinke

Jeg er virkelig i suppe modus om dagen! I dag sto denne på bordet:


Høsten er suppetid for meg. Det varmer godt, også går det fort å lage selv. Denne er nesten like enkel å lage som en posesuppe. Litt mer kutting blir det jo, men fem minutter ekstra bruker jeg gjerne for å få så god smak og delikat konsistens på suppen!  

Jeg går på babysang med minstemann om dagen. Noe så fint og harmonisk skal man lete lenge etter. Det er i den lokale kirken og vi så heldige at vi mammaene får servert varm lunsj også. Sist fikk vi en skikkelig god suppe med blomkål, asparges og skinkebiter. Den lunsjen har jeg hatt i hodet en stund, og i dag bestemte jeg meg for å lage en liknende.  Kremhvit, silkemyk suppe uten melsmak og akkurat passe tykk.  Mesteparten av blomkålen brukes som jevning/ suppebasis, og resten has i på slutten i små buketter. Jeg tok utgangspunkt i en oppskrift lånt fra LCHF bloggen, endret litt på den, og jammen ble det godt. 
 

Dette kommer til å stå på menyen mange ganger utover høsten!


Ingredienser:
til 3 porsjoner (2 sultne voksne og en 3-åring) 
 • 2 sjalottløk - finhakket
 • 1 hvitløksfedd
 • litt smør
 • 400 g blomkål (ca et stort blomkålhode)
 • 4,5 dl vann 
 • 2 små bokser hermetiserte asparges
 • 2 dl kremfløte
 • 3 ss kyllingfond (kan erstattes med litt grønnsaksbuljong)
 • 1 pk smårettskinke
 • hvitpepper
 • salt eller urtesalt

Fremgangsmåte:
 1. Finhakk sjalottløk og hvitløken. Smelt litt smør i en liten kjele. Ha løk og hvitløk i kjelen, og stek til det blir blankt og mykt.
 2. Del blomkålen i små buketter. Tilsett ca 300 g i kjelen, hell over vann og la det koke under lokk til blomkålen er helt mør. (Grunnen til at du skulle bruke en liten kjele er at da får du nesten dekket all blomkålen med vann).
 3. Ta blomkålen ut av kjelen, og ta vare på kraften. Ha blomkålen over i en blender. Tilsett én av boksene med hermetiserte asparges og kraften som er i boksen.  Kjør til du får en jevn puré. Tilsett litt og litt av blomkålkraften, og kjør videre i blenderen.  Det er best å gjøre dette i omganger. Alt på en gang blir lett sølete.
 4. Ha blomkålpuréen over i en større kjele sammen med fløten og kyllingfond. Rør godt og kok opp. Tilsett resten av blomkål bukettene.  La suppa koke i 4-5 min til blomkålen nesten er mør. Tilsett skinkebitene og aspargesen fra den andre boksen (uten kraft). Slå ned varmen og la det putre et par minutter til. Server!
For en litt mindre hverdagslig variant så kan du pimpe med stekte kantareller, litt spekeskinke eller revet parmesan.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hei Monica!
Så flink du er! Fant siden din via Terje Goa, det er forresten ingen babysang i uke 40. mvh Helene (mamman til Magnus)

Lillalavendel sa...

Tusen takk for tips! Den må prøves ut:)

Monica sa...

@Helene.
Morsomt å se deg her. Og takk for at du sa fra om babysangen. Hvis ikke hadde vi stått og banket på døra i dag vi vet du...

@Lillalavendel - ja det må du gjøre. Dette blir middag i dag igjen her hjemme.