onsdag 10. august 2011

Spaghetti med kjøttboller

Hvem kan vel motstå en stor, generøs posjon med pasta, tomatsaus og hjemmetrillede kjøttboller? Litt tid tar det å lage kjøttbollene selv, men så er det ikke så verst å kunne føle seg som en ekte italiener på kjøkkenet av og til...

Denne middagen tilfredstiller alle mine barnslige gener.  Dessuten glir dette ned på høykant hos den lille på halvannet år, for jammen er det stas å få sine egne, små kjøttboller på tallerkenen. Nettopp litt av trikset med denne retten synes jeg er å lage kjøttbollene temmelig små.  Man kan for øvrig bare justere ned kryddermengden litte grann for de aller minste om ønskelig.


Dette er en herlige slurperett når man har ordentlig lyst på pasta. Så gjelder det bare å se om man er villig til å ofre den aller siste kjøttbollen på tallerkenen, i romantisk stil som i Lady og Ladstrykeren:)

Når man først er i gang med å trille kjøttboller så kan man godt lage mange for disse er fine å fryse ned.

Til 4 porsj
Ingredienser til kjøttbollene:
  • 400 g kjøttdeig/karbonadedeig
  • 400 g kjøttdeig av svin
  • 2 hvitløksfedd
  • 1 egg
  • 5 ss revet parmesan
  • 2 små skiver tørr loff / landbrød (uten skorpe)
  • 1/2 dl melk
  • 2 ts oregano
  • Salt og pepper
Ingredienser tomatsaus:
  • 1 løk
  • 1 ss olivenolje
  • 2 hvitløksfedd
  • 2 bokser med hermetiske tomater
  • 2 ss tomatpuré
  • 1/2 - 1 ts sukker
  • 2 ts oregano
  • ca 1 dl H-melk
  • 1 stor håndfull ferske basilikumblader
  • Salt og pepper
Fremgangsmåte:
  1. Finn fram en stor bolle og bland kjøttdeigene sammen med egg og revet parmesan. Skjær bort skorpene fra loffskivene og del/smuldre brødet i små biter. Hell over melken og la det bløtgjøre seg helt før du blander det godt inn i kjøttfarsen. Tilsett finhakket hvitløk og oregano, og krydre med salt og pepper etter smak.
  2. Form små kjøttboller av deigen med hendene dyppet regelmessig i kaldt vann, eller bruk en skje. Legg de over på et stekebrett som er dekket med bakepapir, så de ikke setter seg fast.
  3. Stek dem i ovnen på 200 grader, i ca 15-20 min. (Kan også stekes i stekepanne).
  4. Tomatsausen: Finhakk løken og stek den blank i litt olivenolje i en stor kjele. Ha i hvitløken, og bland deretter inn tomatboksene, tomatpuré og en liten klype sukker. Tilsett krydder og kok opp sausen. La den få småkoke i ca 5 min, ha i melk, litt etter litt (i forhold til hvor sterk saus du vil ha) og finhakket basilikum.
  5. Legg kjøttbollene over i sausen og la dem småkoke i ca. 15 min. Kjøttbollene setter en god smak på sausen når du koker dem i den og de holder seg saftige på denne måten også.
Server med nykokt spaghetti og et dryss parmesan. Hadde det ikke vært for at jeg har voksende mage så skulle jeg gjerne hatt et glass rødvin til denne middagen altså...  

4 kommentarer:

Line Kristin sa...

Himmel og hav så mange gode oppskrifter du har, via bloggen din gleder eg meg til høsten der eg skal vie mer tid til kjøkkenet!
Tusen takk!

Anonym sa...

Prøvde denne i går! Var kjempe god!:)

Mari sa...

Tenker hver gang jeg lager denne at "nå må jeg huske å legge igjen en takk" på boggen din :-)". Har ikke tall på hvor mange ganger denne retten er laget på mitt kjøkken (og flere blir det!). Har heller ikke tall på hvor mange komplimenter jeg har fått, virkelig en rett som faller i smak hos alle! Så TUSEN TAKK :-D Skal prøve meg på flere av pastaoppskriftene dine, utifra bildene så lover de bra!

Monica sa...

Takk for super hyggelige kommentarer dere! :)