onsdag 3. august 2011

Sommerlig laks à la Jamie OliverDette er en saftig, sunn og lettlaget fiskerett, der alt skal i en form.


Det er med sikkerhet jeg kan påstå at det er superenkelt å lage. Det er nemlig sånn at første gang jeg smakte dette var da jeg bodde i kollektiv i London. En av gutta jeg bodde sammen med levde stort sett på take away og hermetikk og lagde aldri mat, så da jeg oppdaget at han hadde bladd i en av mine Jamie Oliver bøker, ble jeg mildt sagt overasska. Jommen hadde han faktisk tryllet fram en nydelig laksemiddag, med en fantastisk frisk smak.

Grunnen til at jeg var så heldig å bli servert dette var fordi han måtte øve seg på noen i forkant av en "date", der han hadde tatt seg litt vann over hode og bedt en jente på middag. At de senere ble gift hører med til historien! Nå er jeg ekstremt ferdig med livet i kollektiv, men laksemiddagen har jeg holdt på. Og denne passet perfekt å ha til middag på en så varm dag som denne!

Ingredienser:
Til 2 sultne

 • 2 laksefileter
 • 400g små poteter (gjerne Amandine)
 • 1/2 pakke aspargisbønner
 • 1 stor håndfull frosne grønne erter
 • 8-10 aspargis topper (kan også bruke hermetiserte)
 • 10 sukkererter
 • 1 ss smør
 • Olivenolje
 • 1 sitron - zest og saft
 • 1 liten håndfull basilikum blader
 • 1 liten håndfull med dill
 • Maldonsalt og nykvernet pepper

Jamie anbefaler litt aioli ved siden av, men jeg synes det er smaker like godt med en klatt rømme i stedet.
  
Fremgangsmåte:
 1. Sett ovnen på 220ºC. Kok potetene i rikelig med vann (for du skal ha i litt ekstra grønnsaker også etterhvert).
 2. Salt og pepre laksefiletene lett. Bruk en skarp kniv og skjær noen snitt i skinnet på laksen, og fyll disse med dill (ca halvparten).
 3. Kok potetene til de så vidt begynner å bli møre (ca 10 min).  Ha i aspargistoppene, og la de koke med. Ha også i frosne erter og sukkererter, og kok videre i et par minutter til. Hell av vannet.
 4. Ha potetene og grønnsakene over i en stor ilfastform (eller et dypt stekebrett). Ha i finhakket basilikum og resten av dillen. Ha også i smør, et par spiseskjeer olivenolje og både zesten og saften av en sitron. Krydre godt med salt og pepper.  Vend alt sammen mens det fortsatt er varmt så smakene blander seg fint i hverandre.
 5. Legg laksefiletene på toppen og sett det inn i ovnen. Stek på 200-220 grader i ca 10 min, til laksen akkurat er gjennomstekt. Server med en klatt rømme ved siden av. Husk å få med noen skjeer av den nydelige urte-sitron-olivensaften som ligger i bunnen av formen.
Bilde og oppskriften er lånt fra Jamies Dinners, men jeg har justert  litt etter mine smaksløker.

4 kommentarer:

kontakt@superkokken.no sa...

Takk for fin oppskrift. Flere fiskeoppskrifter finner du på www.superkokken.no og denne uka er det daglig nye oppskrifter på fisk og skalldyr. Vær velkommen!
Beste hilsen fra Superkokken :-)

myfoodpassion sa...

Denne fra Jamie Oliver har jeg også laget. Smakte fortreffelig.

Astrid sa...

Lagde dette i dag og det var så DIGG! takk for fin oppskrift og blogg! Astrid

Monica sa...

Takk for hyggelige tilbakemeldinger:)