fredag 14. desember 2012

Bestemors tomatsild


Sild er noe jeg kun spiser til jul, men da til gjengjeld mye av det. Jeg burde kanskje begynne og lage det oftere i løpet av året, men det er vel noe med at det minner meg så sterkt om julen. Jeg er oppvokst med at det skal være sildekveld på lille julaften, med mange ulike sorter. Nå som voksen har jeg fått litt nye tradisjoner, ikke minst i år hvor vi skal feire et nytt familiemedlems aller første bursdag den 22.desember. Men sild skal det bli uansett!



Kall meg gjerne kresen, men når det gjelder sild må det være hjemmelaget. Jeg lager alltid litt forskjellige varianter. Har prøvd meg på rømmesild, sennepsild og sursild. Men tomatsild er den jeg alltid starter med og ikke kommer utenom. Ikke revolusjonerende eller nyskapende, men klassisk og tradisjonell. Denne smaker akkurat som den har gjort i alle år og sånn skal det være for meg.
Dette er vår familieoppskrift som har gått i arv. Jeg fant den sirlig nedtegnet i mammas gamle kokebok. Her kommer den for første gang digitalt (tror jeg).



Ingredienser:
Til et Norgesglass med sild
  • 8 fileter kryddersild (jeg kjøper den blå boksen)
  • 1 dl nøytral olje
  • 1 dl eddik 7%
  • 3 ss vann
  • 2 dl tomatpuré
  • 2 dl sukker
  • 2 løk
  • 6 laubærblad
  • 6 ss finhakket dill
  • 1 ts pepper
Dette gir litt mer enn i krukken på bildet, for jeg har donert bort et lite glass i førjulsgave til en eldre dame.

Fremgangsmåte:
  1. Vann ut silden etter ønske. Jeg pleier å dekke den med melk og la det stå i en time for å få vekk litt av den mest krasse sildesmaken.
  2. Skjær sildefiletene på skrå i gaffelbiter, ca 2 cm brede. Skjær løken i tynne ringer.
  3. Bland sammen alle ingrediensene til sausen: tomatpuré, sukker, olje, eddik, vann, dill og pepper. Rør det godt sammen med en visp.
  4. Hell litt saus i bunnen av en sildekrukke eller et Norgesglass. Legg sildbiter, løk og laubærblad lagvis. Hell over resten av sausen.  La silden få stå og sette seg i minst et døgn.
Smaker aller best på pumpernickelbrød, synes jeg!
Den er holdbar i 2-3 uker.
 

onsdag 12. desember 2012

Ovnsstekte potetskiver

Her kommer en rask oppskrift på potetene jeg serverte som tilbehør til breiflabben (fra forrige innlegg), etter som jeg fikk spørsmål om disse.
Dette er superenkle poteter altså. Delt i skiver og stekt i ovn rett og slett. Mer enn det hadde jeg strengt tatt ikke trengt og skrive, men en litt mer utførlig forklaring følger nedenfor. Som alltid er det jo de små detaljene som gjør den store forskjellen. Her er det maldonsalt og rett temperatur.



En hyggelig nabodame sa til meg i går at hun synes ikke det er noenting som er for enkelt og blogge om. Og la til; "jeg driver ikke med så mye matlaging fra bunnen av, men jeg leser bloggen din for det. Skriv gjerne om tilbehør som er lett og lage". Tok henne på ordet for enklere enn dette blir det ikke! Men kjempe godt likevel.
(Serverer du disse til breiflabben blir måltidet helt nydelig, dog litt mer avansert).




Potetskiver (som tilbehør)
Ingredienser:
  • Poteter (3-6 per pers avhengig av størrelse)
  • Olivenolje
  • Litt pepper
  • Godt med maldonsalt



Fremgangsmåte:

Vask eller skrell potetene. Er de relativt store kan du skjære de i litt tykke skiver.  Er de små så deler du de i to på langs. Legg potetskivene tett i tett i en ildfast form. Kun ett lag.
Hell over litt olivenolje og krydre med pepper og maldonsalt. Stek potetene ved 225 grader. Sett de midt i ovnen og la de steke til de er fine og gyldne, ca 30 minutter.

Potetskivene passer til det meste!

mandag 3. desember 2012

Fylt breiflabb i spekeskinke servert med pastinakkpuré


I helgen var det duket for en liten gourmet middag her hjemme til to. Det var ganske etterlengtet, for med to søte små på snart 1 og 3 år går det mest i hverdagsmat. De siste ukene har vært ekstra travle og tid til blogging har det heller ikke blitt mye av. Middag skal helst fikses på en halvtime og det skal falle i smak for både små og store. Selv om vi eksperimenterer med hverdagsmaten og prøver å introdusere nye smaker hele tiden, så begrenser det jo noe...

Men på fredag gjorde jeg litt som i gamle dager og koste meg virkelig med matlagingen i ro og mak. Da barna var lagt var det bare å rydde vekk plastduken, sette på MIN musikk, tenne stearinlys og lage et bedre måltid til "forloveden" (og ja, der fikk jeg med den lille nyheten også).


På menyen sto breiflabb i spekeskinke, pastinakkpuré, smørdampet purre og ovnstekte potetskiver. Jeg fylte fisken med pesto og litt annet digg, og mens den stekte rant det ut en sky som fungerte utmerket som saus.
Breiflabb er luksusvare og det ble virkelig kjempe godt. Vips så måtte jeg bare blogge litt igjen også!

Ingredienser:
Til 2 pers.
  • 2 renskårede breiflabbfileter (ca. 300-400g)
  • 6-8 skiver spekeskinke (eller parmaskinke)
  • 1 ss rød pesto
  • 3 ss hakket soltørkede tomater (i olje)
  • 1 ss hakket basilikum
  • 1 ss mykt smør
  • olivenolje
  • salt og pepper

Fremgangsmåte
  1. Hakk de soltørkedetomatene og basilikum. Ha det i en bolle og rør det sammen med rød pesto.
  2. Legg spekeskinke utover slik at den overlapper hverandre og ligner et lite teppe. Lag gjerne to tepper, et til hver filet. Fordel pestoblandingen utover skinken.
  3. Krydre fisken med litt med salt og pepper og legg den på.  Rull hvert fiskestykke inn i spekeskinke. (Er du etter perfeksjon kan du evt sy den sammen med noen tannpirkere el bruke hyssing)
  4. Smør en ildfast form med olivenolje. Legg i breiflabbrullene, pensle på smøret og drypp over litt olivenolje. Stek breiflabben ved 200 grader i 15- 20 minutter. Øs gjerne stekefett over fisken en el to ganger under steking.
Jeg serverte fisken med ovnstekte poteter, smørdampet purre og pastinakkpuré. Sistnevnte er virkelig nydelig tilbehør. Noen oppskrifter må rett og slett bare gjentas, så her kommer den igjen. For pastinakkpuré må du nemlig bare prøve å lage en gang hvis du ikke har gjort det!  Da får du følelsen av restaurantmiddag hjemme på ditt eget kjøkken på et blunk.


Pastinakkpuré:

Ingredienser:
(som tilbehør til 2-3 pers)
  • 200 g pastinakk i terninger
  • 50 g godt smør
  • ca 1 dl melk
  • Vann
  • 0,5 dl fløte
  • Salt, pepper 
  1. Skrell pastinakkene og del de i terninger. Ha over i en liten kjele. Hell i 1 dl melk og så evt litt vann så pastinakkbitenen er godt dekket av væske. Kok til de er møre. (Tar 10-15 min).
  2. Finn fram en blender eller kjøkkenmaskin. Hell av melken og ha i de varme pastinakkene. Tilsett smør i terninger, fløte og krydder. Kjør det sammen til en puré.
Den kan gjøres klar på forhånd og varmes opp.

Velbekomme!

søndag 11. november 2012

Saftige boller



Her kommer oppskriften min på boller. Har lovet flere at jeg skal legge den ut i lang tid, og her kommer den omsider. Bedre sent enn aldri, håper jeg!

Boller bakes jevnlig her i huset. Disse blir luftige og saftige, og i følge samboer'n til og med bedre enn de fra United Bakeries. Her hjemme går de i hvertfall unna som varmt hvetebrød!


For noen år siden byttet jeg gjærdeig oppskrift. Det vil si at jeg gikk vekk fra den tradisjonelle måten (med å smelte smør, smuldre gjær og løse opp i lunken væske) og over til sånn de proffe bakeriene ofte gjør det. Deigen skal eltes lenge og kaldt smør eltes inn helt til slutt. Dette gir skikkelig bra resultat og er dessuten ganske lettvint når man har en god eltemaskin. Jeg bruker min Kitchenaid.

Bollene heves så lenge som mulig, men totalt 1 1/2 time synes jeg gir bra resultat (i to omganger). Du kan bruke mindre gjær hvis du har lengre hevetid. Oppskriften fant jeg første gangen i kokeboka til Morten Schakenda om Bakeriet i Lom, og det er den jeg bruker med litt egne modifikasjoner.
 
Lag gjerne dobbelporsjon for du kan jo bare fryse ned noen av bollene når de er avkjølt. Hvis du tiner bollene for så og varme de i ovn på 200 grader (i et par minutter), så har du faktisk smaken av nystekte boller på null komma niks!
Det digger jeg!
Utrolig praktisk og ha på lur. Men når det er sagt så spises de som regel opp i dette hjemmet...


Ingredienser:
(gir 12-15 boller avhengig av størrelse) 
  • 25 g gjær
  • 500 g hvetemel
  • 2,5 dl melk (25-30 grader)
  • 80 g sukker
  • 1/2 ts malt kardemomme
  • 1/8 ts salt
  • 2 små egg (1 til deigen og 1 til pensling)
  • 75 g smør i terninger
  • ca 100 g rosiner

Fremgangsmåte: 

  1. Legg rosinene i varmt vann. (Da blir de ekstra saftige).
  2. Varm melken bittelitt (til 25-30 grader). Ha alle ingredienser unntatt smør og rosiner i en eltebolle. Elt deigen (helst i kjøkkenmaskin) i 10 min på lav hastighet til den er smidig og slipper kantene.
  3. Tilsett kaldt smør i små terninger, litt av gangen. Elt i 10 min til. Øk gjerne farten litt underveis. Pass på at alt smøret er eltet godt inn i deigen. Hell vannet av rosinene og elt de raskt inn tilslutt. 
  4. Legg deigen i en egnet bolle til heving. Dekk med plastfolie, sett den lunt, og la den heve til dobbel størrelse (ca en time).
  5. Del deigen i 15 små boller eller 12 litt større, og trill de ut. Legg dem over på stekebrett med bakepapir og dekk med plastfolie eller et rent kjøkkenhåndklær. La bollene heve til dobbel størrelse. Det tar 20-30 min. Sett på ovnen (200 grader).
  6. Pensle bollene med sammenvispet egg, og sett de raskt inn ovnen. Stek bollene ved 200 grader til de har fått fin farge. Det tar 12 minutter i min ovn.
Velbekomme!
Og GOOOOD farsdag til min kjære pappa -som også har begynt å bake disse bollene selv. Heldige tennisklubben!

onsdag 3. oktober 2012

Semifreddo kake med hjemmelaget marengs og sjokoladesaus

I helgen lagde jeg denne myke iskaken med bær og hjemmelaget marengs. Dette er et vidunder av en kake som toppes med varm sjokoladesaus så fyllet smelter.


En kake man imponerer med leste jeg Dinmat.no for lenge siden. Hvilken bedre anledning enn å prøve ut denne drømmekaken enn til min egen bursdagsfeiring! Det er jo dagen man kan sjefe skikkelig over hva som skal spises...


I kaken skal det være krem, marengs og masse bær. Semifreddo betyr halvkald/fryst på italiensk. Iskaken serveres halvfrossen slik at den får en nydelig, kremet konsistens uten de velkjente steinharde iskrystallene.


Kaken er ikke så vanskelig å lage som det kanskje kan virke som. Den største jobben er å lage marengsen. Jeg synes det er gøy å gjøre dette selv, så får man smaksatt den som man vil.

I marengsen skal det være ristede hasselnøtter. Det er generelt et hot kake tips.  Sleng de noen minutter i ovnen og hasselnøtter blir transformert til noe helt fabelaktig godt. (For øvrig hvis man rister de i havsalt og sukker i en panne i tillegg så blir det et knallgodt dryss til å ha over desserter og iskrem).
Det tar ca 3 timer å steke marengsen. Til gjengjeld gjør den seg selv i ovnen så jeg lot den bare stå og tørke der en dag jeg var hjemme hele kvelden.


Jeg samler på kakeoppkrifter der man kan lage herligheten i forveien. Og denne kaken kan faktisk lages flere uker før bruk og fryses ned. Så må man bare huske og ta den opp i god tid!


Ingredienser:
(til rund kakeform 22-24 cm) 
  • 3 eggehviter
  • 1 ts kaffepulver
  • 175 g sukker
  • 50 g hasselnøtter
  • 6 dl kremfløte
  • 500 g frosne bær (gjerne en blanding av jordbær, bringebær, kirsebær og blåbær)
  • Evt 1 liten kurv friske bringebær til pynt
Sjokoladesaus:
  • 1 1/2 dl kremfløte
  • 1 ss sirup
  • 3 ss vann
  • 140 g kokesjokolade, helst 70%
  • 2 ss smør

Framgangsmåte:

Kakebunn:
  1. Start med å riste hasselnøttene; sett ovnen på 200 grader og legg hasselnøttene på et stekebrett dekket med bakepapir. La dem riste seg sprø i noen minutter (det tok meg 4-5 min). Hell nøttene over i et rent kjøkkenhåndklær, og gni godt til det tørre skallet faller av. Legg de rensede nøttene i en plastpose og hamre løs med en kjevle til de er hakket i små biter.
  2. Ha eggehviter og et par spiseskjeer sukker i kjøkkenmaskin, og visp først forsiktig, så kraftigere, til massen begynner å hvitne og festne seg. Tilsett kaffepulver og halvparten av sukkeret. Pisk videre. Når eggehvitemassen står av seg selv, rører du inn resten av sukkeret samt de ristede hasselnøttbitene. Bland godt.
  3. Legg bakepapir på et stekebrett. Bred marengsmassen utover i et kvadrat, mellom 1-2 cm høyt. Stek ved 110 grader i vanlig stekeovn (90 grader ved varmluft) i cirka 3 timer til marengsen er blitt sprø . (Jeg tok ut min etter nøyaktig 3 timer og da var den litt seig og helt perfekt). Den skal brekkes opp, så formen på bunnen betyr ingenting. Avkjøl og fjern bakepapiret.


    Fyll:  
    1. Visp kremen til kaken halvstiv.
    2. Brekk opp den avkjølte marengsen i biter, men se om du kan beholde et helt stykke som kan utgjøre bunnen av kaken.  (Mitt stykke knuste i store biter, men det gjorde ingenting. Jeg la det som et lite puslespill). Mål sirkelen med bunnen av kakeformen og skjær ut. Kle innsiden av en rund springform (22-24 cm) med bakepapir. Vend de oppbrekte marengsbitene inn i den halvstive kremen. Fyll et lag på 2-3 cm nederst i den kledde formen. 
    3. Bruk det du har av frosne bær; bringebær, kirsebær, jordbær, blåbær. Legg halvparten av de frosne bærene ovenpå. Gjenta med et lag krem/marengs og et lag til med bær. Avslutt med det hele marengsstykket (eller store biter).
    4. Trykk godt ned, og pakk formen inn i plastfolie. Kle aluminiumsfolie utenpå. Frys ned kaken i formen.
    5. Før servering:Ta opp kaken 3 timer før servering. Fjern folie og bakepapiret etter 1 time. Snu kaken ut på et serveringsfat slik at det hele marengsstykket blir bunn. La den hvile i kjøleskapet fram til servering.


    Sjokoladesaus :
    1. Hell kremfløte og sirup i en liten kasserolle sammen med vannet. Kok opp til det bobler. Skru ned varmen og rør i sjokoladen i biter, samt smør. Varm forsiktig mens du rører innimellom, til sausen er jevn og gyllen. 
    Servér kaka stykkevis på porsjonstallerkener med varm sjokoladesaus over. Gjerne noen friske bær ved siden av. Jeg pyntet med friske bringebær.

    Både kaken og sjokoladesausen kan lages i forveien og fryses ned. Sausen kan varmes opp i vannbad.