torsdag 17. mars 2011

Lammecurry med Raita

Min oppdagelse av currys stammer fra tiden jeg bodde i London. Da var jeg rimelig ofte på pub etter jobb (som seg hør og bør når man er rundt 25!). Engelske pub'er har sin absolutte sjarm og noen ganger er kombinasjonen sterk mat sammen med en iskald øl rett og slett blandt det beste som finnes.



Tilbake her hjemme har jeg spist en del på indiske restauranter, spesielt ofte på Curry and Ketchup på Majorstua, som har rimelig og god curry. Nå som jeg ikke bor i det nabolaget lengre blir det sjelden, så da jeg spottet Lise Finckenhagens oppskrift på denne lammecurrygryta måtte den bare prøves ut. Hun lager mat som er helt etter min gane og jeg digger alle kokebøkene hennes.

Denne gryta krever ganske lang koketid og en del ulike krydder, men det var det verdt for jammen ble jeg positivt overassket over hvor aromatisk og autentisk den ble. Det smakte dessuten nydelig med hjemmelaget raita, og vi hadde også litt ris, mangochutney og naan-brød til. Prøv selv da vel!



Ingredienser (til 4-6 pers):
  • 1 kg benfritt lammekjøtt (for eks bog, stek, lår)
  • 2 løk
  • 2 hvitløkfedd
  • 1 ss revet frisk ingefær
  • 2 grønne chili
  • 1 1/2 ts gurkemeie
  • 1 ts malt spisskummen
  • 1 ss knuste korianderfrø
  • 1 ts chilipulver
  • 1 ts salt
  • 500 g tomater (evt en boks hermetiske og et par friske tomater)
  • 2 1/2 dl kokosmelk
  • 1 dl cashewnøtter
  • Frisk koriander
  • Smør og olje til steking
Raita
  • 2 1/2 dl matyoghurt
  • 2-3 tomater
  • 1 rødløk
  • 1 grønn chili
  • 1/2 slangeagurk
  • 1 ts spisskummin
  • 1 ts salt
  • 1 ts sort pepper

Fremgangsmåte:
  1. Mos løken i en hurtigmikser. Skjær lammekjøttet i terninger. Riv hvitløk og ingefær.
  2. Bruk en gryte og fres løken noen minutter i smør over middels varme. Tilsett ingefær, hvitløk, finhakket chili og de tørre krydderene. Fres videre i et par minutter.
  3. Skru opp varmen, ha i litt olje og brun kjøttet under omrøring. Tilsett salt og hakkede tomater. Legg på lokk og la det hele småkoke under lokk i 1 - 1 1/2 time. Ha i litt vann underveis hvis det trengs.
  4. Ta av lokket, tilsett kokosmelken og la gryten småkoke videre i 10 minutter uten lokk.
  5. Dryss over cashewnøtter og frisk koriander ved servering.
  6. Visp sammen yoghurt, spisskummen, salt og pepper til raitaen. Bland inn terninger av agurk og tomater. Skjær løken i tynne skiver og finhakk chilien og ha i dette også. Sett kaldt til servering. 
Server med f.eks ris, nanbrød og mangochutney.
Et ekstra tips er for øvrig å riste spisskummen i en tørr panne for en ekstra god smak!

3 kommentarer:

Kjersti til hverdags sa...

Dette så skillelig godt ut Monica, er det mulig å bli invitert på lunch eller middag en dag i april? Takk for en hyggelig dag i dag!! Kos til Ida fra Per.

Monica sa...

Ja, god idé - la oss få til en lunsj med de små i april! Takk for fiskepinnetipset foressten. Ida hev i seg 3 stykker til middag idag:)

Anonym sa...

Laget den i dag jeg. Helt nydelig.