fredag 17. januar 2014

Salt karamellsaus

Kombinasjonen salt og søtt er magisk. Jeg liker veldig godt å ha litt salt i desserter og kaker, spesielt de som inneholder karamell eller sjokolade. Da skjer det noe helt spesielt.Da jeg bodde i Brüssel tidligere fikk jeg virkelig øynene opp for hjemmelaget karamellsaus. Der brukers det i masse forskjellige bakverk og søtsaker, for eks er det vanlig å servere karamellsaus til lekre epleterter.Har en samling med mugger fra min bestefar som var verdensmester i bartending. Ingen Whisky i sausen altså....

Med litt kjærlighet og tid så er det enkelt å lage en hjemmelaget karamellsaus. Til gjengjeld holder den seg lenge i kjøleskapet. Det finnes mange teknikker for å brenne karamell. Etter litt prøving og feiling har jeg landet på en metode som funker bra. Jeg må finne fram tålmodighet og ikke minst holde meg unna røring før sukkeret har smeltet.


Visper inn fløte tilslutt

Denne salte karamellsausen passer glimrende til is. Den er også veldig god som fyll eller som saus til desserter og kaker. Absolutt helt perfekt over Brownies!
Vær klar over at denne likner ikke på en kjøpt ferdigsaus. Denne er mye skarpere og virkelig for de som liker ordentlig smak av karamell!
Ingredienser:
(1 middels stor mugge med saus)
  • 3 dl sukker
  • 12 ss usaltet smør romtemperert, kuttet i biter
  • 1,5 dl kremfløte, romtemperert
  • 1 ss Maldon salt eller flaksalt

Fremgangsmåte:
  1. Finn fram all ingrediensene (det er viktig at smør og fløte er romtemperert).
  2. Ha sukker i en stekepanne eller liten kasserolle, og smelt på middels varme uten å røre. Vær tålmodig, det tar alltid litt lenger tid enn man tror før sukkeret begynner å smelte. Du må ikke røre, men kan vende litt forsiktig på pannen innimellom, men kun etter at det har begynt å smelte. Pass nøye på varmen, det må smelte men skal heller ikke brenne seg ( da blir det bittert).
  3. Når alt sukkeret har smeltet og det har fått en gyllen farge tilsettes smør. Rør det forsiktig inn med en tresleiv.
  4. Ta karamellen av varmen, og hell i kremfløten sakte mens du visper. Tilsett salt tilslutt. La karamellsausen avkjøle seg noe før du overfører den i et rent glass. La den stå i romtemperatur litt lenger før den settes kaldt.
Sausen oppbevares kaldt i et tett glass eller beholder. Den holder seg fint i 1-2 måneder. Når du tar den ut av kjøleskapet er den i smørekonsistens, men kjør den et lite minutt i micron så har du den tilbake i flytende form.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Tusen takk for en flott blogg med mye god mat :) Jeg har laget mange av dine oppskrifter. Fornøyd hver gang :) Nå tenkte jeg at jeg skulle prøve denne, men skal det virkelig være 12 ss smør i sausen?

Kristin

Monica sa...

Hei Kristin. Så hyggelig å høre at du finner mye på bloggen du blir fornøyd med:)
Ja, stemmer det skal være 12 ss smør i denne. Er det til dessert så er det dessert:)
Monica

Unknown sa...

Hei. Fikk lyst til å prøve denne, men synes det er vanskleig å vite hvor mye 1 ss smør egentlig er. Har du noen gang veid opp?
Bente :)

Monica sa...

Hei Bente.
Det har jeg dessverre ikke veid opp.
Jeg tar det på øyemål på en spiseskje. Bruker du rause skjeer blir sausen noe mildere på smak.
Monica

Christian Larsen sa...

170 gram smør blir det vis du konventer fra ss til gram