søndag 15. april 2012

Fløtegratinerte poteter

Fløtegratinerte poteter med kremet konsistens og et gyllen lag ost på toppen er nydelig. Det passer til det meste!
Vi hadde dette til middag i dag, og da kom jeg på at jeg vil tipse om en ting. Nemlig å koke potene først i melk! Selv om jeg lærte dette trikset for over 20 år siden på hotellfagskolen, så gjelder det fortsatt. Aller helst skal det kokes i en blanding av fløte og melk. Jeg vet at det ofte anbefales at man bruker poteter av den melne typen (for eks mandelpoteter), men jeg synes ikke det er så viktig når man koker potetene før de settes i ovnen.Jeg spiste fløtegratinerte poteteter jevnt og trutt på 90 tallet. Før la jeg alt sirlig lag på lag og stekte gratengen veldig lenge i ovnen. Men på denne måten her går det kjappere, og man får dessuten et bedre og mer saftig resultat. Potetskivene og resten av ingrediensene legges i en gryte. Så koker man det litt, har over i en form og gratinerer i ovnen. Easy peasy!


I dag skulle vi ha biff, aspargisbønner og béarnaise til middag, og for å toppe søndagsmiddagen passet det bra med ekstra gode poteter til.
Denne gangen ville vi ha en helt klassisk potetgrateng, men man kan lage mange varianter. Det smaker for eks godt med sennep i. En annen variant er å tilsette et halvt revet eple så frisker man opp gratengen litt. Ellers sverger jeg alltid til å bruke cheddarost blandet med vanlig gulost.


Ingredienser: (Som tilbehør til 2 kjempe sultne / eller 3)
  • 700 g poteter
  • 2 dl fløte
  • 1 dl lettmelk
  • 2-3 sjalottløk i tynne skiver
  • 1 stort fedd finhakket hvitløk (eller mer etter smak)
  • 50-70 g revet ost (gjerne en blanding av gulost og Cheddar)
  • Salt og pepper

Fremgangsmåte:
  1. Sett stekeovnen på 225 grader. Smør en mellomstor ildfast form.
  2. Skrell potetene, og skjær dem opp i skiver. Rens og skjær opp løk og hvitløk.  Ha melk, fløte, salt og pepper i en stor kjele. Legg i potetskivene, løk og hvitløk. La det koke opp, så skal det småkoke i 7 min. Pass på å røre jevnlig for det har lett for å brenne seg. Mot slutten blander du inn kun en liten håndfull av den revede osten.
  3. Hell blandingen over i den ildfaste formen. Dryss resten av osten på toppen og gratiner potetene i ca 20 min (på 225 grader). Den skal bli gyllen på toppen. 

Dette er fin og lettlaget mat hvis man skal ha mange på middag. Det metter bra pluss at det smaker kjempe godt!

6 kommentarer:

Camilla76 sa...

Snadder!!!

Charlotte sa...

Denne tror jeg må prøves.

Er egentlig på jakt etter en oppskrift som kan lages i
porsjonsformer og serveres hele så jeg får prøve å blande inn litt egg i
oppskriften for å holde den sammen :)

Monica sa...

Hei Charlotte.
Enig med deg. Synes det gjør seg veldig å servere dette i porsjonsformer. Jeg pleier av og til å ha det i småformer ved siden av (som man spiser rett ut av), og da bruker jeg akkurat samme oppskrift. Stilig og litt rustikt.

Anonym sa...

Detta var kjempe godt :) Tusen takk for at du delte dette :)

Monica sa...

Hyggelig å høre at det smakte:)

Anonym sa...

Denne var veldig godt. Og tusen takk at du delte oppskriften