tirsdag 4. februar 2014

Finnbiffgryte

Denne klassikeren er kanskje ikke helt typisk for mat jeg pleier å blogge om, men nå har jeg laget dette mange såpass ganger i vinter at oppskriften bare må inn i samlingen min!



 
Vi er ofte mange til bords i helgene fordi vi er så heldige å få mye besøk, og da synes jeg dette er en super gryte å lage. Den smaker ekstra godt nå på vinteren!

 

Jeg kan selvsagt ikke dy meg for å pimpe denne ultra tradisjonelle gryta litt. Jeg har i hvitløk, kantareller og rødvin som gir ekstra gode smaker.  Reinskav er et bra produkt som er lettvint å bruke og dessuten rimelig.
Her har jeg alt i en stor gryte, selv potetene. På denne måten suger grønnsakene og potetene til seg masse god smak. Og en ekstra bonus er at det er det kun en gryte å vaske opp!
 
 
Ingredienser:
(6 pers)
 

  • 2 poser frossen reinskav (800g)
  • ca 600 g sopp. Gjerne en blanding av aromasopp og kantarell
  • 2 løk
  • 150g bacon
  • 2-3 fedd hvitløk
  • 1 laurbærblad
  • 1 stor neve fersk timian (eller 2 ts tørket)
  • ca 10 knuste einebær
  • 3 dl crème fraîche
  • ca 1 dl vann
  • 1 dl rødvin
  • 4 skiver brunost (kan erstattes med prim)
  • 2 ts ren solbærsaft
  • 0,5 ss Worcestershire saus
  • 5 gulrøtter
  • 500g små poteter (Amandine eller små mandelpoteter)
  • olje og smør til steking
  • salt og pepper 
 
Fremgangsmåte: 
  1. Del sopp i to eller fire (avhengig av størrelse). Grovhakk løk og finhakk hvitløken
  2. Finn fram en stor gryte og stek løken i litt smør i den. Ha også i hvitløk, og la det surre i et minutt eller så. Tilsett rødvin og la det få koke inn.
  3. I mens brunes reinskavet på sterk varme i olje i en stekepanne (ikke alt på en gang, 2-3 omganger). Ha det så over i gryta.
  4. Stek soppen i tørr panne, tilsett en klatt smør og krydre med salt og pepper. Ha den så over i gryta,
  5. Knus einebærene i en morter. Tilsett vann, crème fraîche, brunost, knuste einebær og timian. Tilsett solbærsaft og worcestershiresausen, og la det koke opp.
  6. Del poteten i to (med eller uten skall bestemmer du selv). Del gulrøttene i ganske store staver, og ha begge deler i gryta og krydre godt med salt og pepper. La det småkoke under lokk i ca 20 min, ta av lokket og la det putre i 5 minutter til.
  7. Sjekk at poteten er ferdige og spis!
Vil du absolutt ha noe til gryta så er rosenkål eller brokkoli samt litt tyttebær gode alternativer.
 

2 kommentarer:

Anonym sa...

Denne så så god ut at det ble dagens middag, gryta står og putrer nå :;)

Monica sa...

Håper det smakte!