mandag 22. februar 2010

Festmåltid: Farsert kalkunfilet med portvinsaus og pastinakk puré


I går hadde vi barnedåp for vår lille datter. En stor dag for oss nybakte foreldre!


 Menyen var:
Farsert kalkun med portvinssaus og pastinakk puré.
Vi serverte også små ovnsbakte poteter, glaserte løk og aspargisbønner.
 


 
Fylt kalkun:
 

Kjøp en kalkunfilet som ikke er marinert. Prior sine ferske er gode. Når man først skal steke en kalkunfilet synes jeg det er greit å kjøpe en ganske stor en så det blir litt til overs. Det er jo perfekt restemat, og dessuten godt å ha i salater eller pasta.

Kalkunfilet på 750g holder til 3-4 personer, avhengig av hva slags tilbehør man har til.
 
Ingredienser:
  • 1 kalkun filet
Fyll:
  • Sopp
  • Bacon
  • Soltørket tomat
  • Hvitløk
  • Frisk timian - bladene av noen kvaster
  • En skvett fløte for å binde det sammen
  • Salt, pepper
  • Smør
  • Sitron
  • Mathyssing
Fremgangsmåte:
Ovn 180 grader
  1. Ta kalkunfileten ut av kjøleskap så den får rom temperatur. Krydre den godt med salt og pepper, og ha også på litt finhakket timian (bladene) og presset sitronsaft. Legg på noen små smørklatter.
  2. Fyll: Skal du lage til 3-4 pers er det bare å beregne littegrann av hver ingrediens, dvs en liten håndfull sopp, og soltørket tomat etc. Finhakk alle ingrediensene i veldig små biter. Stek det lett i stekepanne: først bacon, så har du i sopp og hvitløk. Når dette er lett stekt har du i tomatene, timian og så litt fløte og lar det tykne noen minutter. Krydre med salt og pepper.
  3. Skjær en lomme på langs i kalkunfileten. Legg fyllet inn i den. Bind kalkunfileten godt sammen med hyssing.
  4. Sett i steketermometer. La kalkunen steke på ca 180 grader i ca 1 time avhengig av hvor stor den er. Mellom 72-75 grader gir en god, saftig kalkunfilet som er gjennomstekt.


Monicas Portvinssaus

Denne gjorde jeg på frihånd og ble veldig fornøyd med resultatet.
Oppskriften her holder minst til 6 pers. (Godt med mye saus til!)



Ingredienser: 
  • Litt smør
  • 2 små sjallotløk
  • 2 kvaster frisk timian
  • 2,5 dl portvin
  • 7 dl kyllingbuljong
  • 2 ss kalvefond (kjøpes ferdig på flaske)
  • 1,5 dl fløte
  • litt brunt maizena pulver (ca 3 ss)
  • Sukkerkulør ( negro)
  • Soya saus
  • Salt, pepper

Fremgangsmåte:
  1. Finhakk sjalottløken og fres den lett i litt smør. Tilsett timian og portvin. La det redusere seg kraftig (kok i ca 15-20 min).
  2. Ha i kraft og fond og kok videre til det halve. Det tar ca 20-30 min. (Et tips er å bruke en tresleiv til måling for å sjekke at det har kokt ned til halve mengden). Sil sausen, ha i fløten og småkok litt videre.
  3. Dryss i maizena pulver og rør kraftig mens det koker. Ha i litt av gangen til du får passe tykk konsistens. Ha i litt soya saus ( ca 1 ss) og krydre med salt og pepper. Tilsett sukkerkulør til du får fin farge på sausen. Smak og juster med krydder om nødvendig.
Når kalkunen er ferdigstekt kan du sile kraften og ha den i sausen også.

Pastinakkpuré

Veldig godt som eksklusivt tilbehør ,og det passer til det meste.



Til 3-4
Ingredienser:
  • 200 g pastinakk i terninger
  • 50 g godt smør
  • ca 1 dl melk
  • Vann
  • 0,5 dl fløte
  • Salt, pepper
  1. Skrell pastinakkene og del i terninger. Ha i en kjele og hell over 1-1,5 dl melk og vann til det er godt dekket. Kok de til de er møre.  (Tar ca 10-15 min)
  2. Finn fram en god gammeldagsmikser (eller blender). Ha i de varme pastinakkene (hell av melken). Tilsett smør i terninger, fløte og krydder. Kjør det sammen til en puré. Varm opp før servering.
Praktisk å ha i selskap etter som den kan lages opp til 2 dager i forveien og varmes opp.


Pastinakk er en undervurdert grønnsak, spør du meg. Den søtlige smaken gir en god og rund puré. Jeg serverer dette som grønnsakstilbehør. Den erstatter ikke potetene, og det skal bare være en liten dæsj på tallerken til hver, så man bare har lyst på mer og mer...




 
 
Annet tilbehør:
 
Glaserte småløk:
Ha småløk i en kjele sammen med vann, salt, sukker og smør. La det koke under lokk til løken er mør. Ta opp løken og kok væsken inn til sirupskonsistens. Ha løken tilbake i sirupen.
 
Ovnsbakte småpoteter: (bruk f eks de minste Amandine potetene)
Forvarm ovnen til 225 grader. Ha potetene i en stor ildfast form og bland inn olivenolje, maldonsalt og frisk rosmarin. Stek i ca 30 min

Aspargesbønner: Rens bønnene, og la de fosskoke i saltet vann i 3-4 minutter. Avkjøl deretter i isvann. 2. Smelt smør i en kjele og tilsett finhakket sjalottløk. Varm bønnene raskt i dette og server.
Smak eventuelt til med salt og pepper.
 
 

5 kommentarer:

Line sa...

Vi har nettopp prøvd oppskriften din, og den var himmelsk!
Kalkunen fikk utrolig god smak, og portvinsausen passet perfekt til, med masse smak.
Jeg serverte røstipoteter og waldorfsalat til.
Tror kalkunen og sausen din vil bli fast inventar på nyttårsaften hos oss noen år framover. Takk!

Tore Nygaard sa...

Nydelig rett som venner ble fasinert av. Fulgte oppskriften til punkt og prikke. Pastinakkpureen ble en suksess. Første gangs smak for de fleste. Flott tips. Serverte med gulrot/blomkålsuppe som forett, kalkun og hjemmelaget karamellpudding til dessert. Vellykket nyttårsaften. Takk og godt nytt år.

Monica sa...

Tusen takk for koselige kommentarer. Så hyggelig å høre at det falt i smak!!

Anonym sa...

Falt veldig i smak her også i fjor - vi skal ha den nyttår 2013/2014 også !

Monica sa...

Så hyggelig å høre. Vi skal ha den på nyttårsaften her hjemme vi og:)