søndag 28. juni 2015

Focaccia med svarte oliven og soltørket tomat


Denne helgen har jeg hatt en god venninne på hyggelig overnattingsbesøk, og vi har blant annet kost oss med antipasti og nybakt foccacia. Da hun spurte om oppskriften, oppdaget jeg til min store overraskelse at den ikke ligger ute. Så i dag deler jeg oppskriften på min absolutte favorittfocaccia! Den er enkel å lage og gir et saftig og deilig brød.

 
Vi elsker å lage småretter i helgene som man kan dele, og det passer så godt med nybakt focaccia til. Det kan også gjøre et suppemåltid til noe helt spesielt.
Jeg har prøvd mange oppskrifter på focaccia tidligere, men landet på denne her for en del år tilbake og har holdt meg til den. Jeg bruker mye olje når jeg først lager foccacia for å få til skikkelig sprø skorpe.  

Caprese med avocado, parmaskinke, manchego, oliven og chiliaioli.
Oliven er valgfritt. Ofte tilsetter jeg svarte, steinfrie oliven rett før steking kun på halve så slipper mine små barn (som ikke er så glad i det) å plukke de ut.  Men jeg MÅ ha sorte oliven på. Det er toppen av lykke for meg.


Det smaker godt med soltørket tomat i deigen. Noen ganger har jeg i rødløk på toppen sammen med oljen også. Her kan man bare lage den som man selv liker, for det blir godt samme hva!


I går pisket jeg også sammen en aioli smaksatt med chili.

En bit foccacio + en dæsj aioli  = Lørdagslykke!
 
 


Deigen:
  • 1 pose tørrgjær
  • 1 kg hvetemel
  • 1 ss sukker
  • 2 ss honning
  • 2 strøkne ts salt
  • 8,5 dl vann
  • 1/2 glass soltørket tomat - hakket i biter
  • ca 10-15 sorte oliven uten steiner  - delt i to
 
Garnityr:
  • ca 1, 5 dl olivenolje
  • 4 ts tørket krydder: enten Provence krydder, eller en blanding av rosmarin, timian, oregano, merian og/eller basilikum.
  • ca 1 håndfull flaksalt / Maldonsalt
 
Fremgangsmåte:
  1. Bland sammen mel og gjær. Sikt det over i en annen bolle. (Bidrar til å gjøre brødet luftig). Tilsett mel, honning, salt og sukker, og rør det sammen. Tilsett vann, og rør alt godt sammen. Deigen skal være klissete og ha en grøtaktig konsistens. Tilsett soltørket tomat og oliven helt til slutt,og vend det inn i deigen. Dekk bollen med plast,og sett til heving ca 50-60 min. (Hev for eks over vannbad eller på varmekabler).
  2. Hell deigen over i en smurt eller bakepapirkledt langpanne. Klapp deigen til den dekker formen. La brødet etterheve i 10-15 min. Mens den hever blander du sammen olivenolje og krydder (ikke salt).
  3. Prikk hull i deigen med fingrene. (Lurt å ha olje på fingeren). Lag spor til oppdeling før steking. Det gjør at det blir lett å brekke av bitene og oljen trekker seg også bedre inn i brødet. Ringle oljen med krydderne over det ferdighevede brødet og dryss over salt tilslutt.
  4. Stek brødet på 220 grader i ca 15 min til det er gyllen og sprøtt på toppen.

Brødet smaker best ferskt. Jeg fryser ned det som blir til overs. Da er det bare å tine opp og steke et par minutter i ovnen så smaker det som nybakt.


 

fredag 1. mai 2015

80-talls pizza


Pizza!


I dag smaker det ekstra godt med fredag. Jammen er det langhelg også.  Denne læreren her har hatt en turbouke av dimensjoner. I løpet av de siste 10 dagene har jeg rettet rundt 75 skriftlige innleveringer og i tillegg levert fire store oppgaver på studiene. Alt sammen på kveldstid etter jobb. Omtrent 4000 ord på akademisk engelsk har blitt presset ut, og jeg er stolt forfatter av mine to første ordentlige, blodseriøse litterære analyser.
 

I dag la jeg jobb og studier på hylla til fordel for koselig familietid. Etter masse aktivitet i hagen utendørs og grundig husvask, synes jeg at vi fortjente en ekstra digg pizza. I kveld ble det litt 80-talls mimring for pizzaen med kjøttdeigsaus og masse ost likner på den jeg er oppvokst med. Pappaen min disket ofte opp med mild, barnevennlig pizza med tykk bunn på lørdagskvelder på den gamle, blå duken som betydde kveldskos (og som jeg aldri kommer til å glemme). Litt senere i livet var det denne typen pizza som jentegjengen lagde til vorspiel og jentefnis.

 
Oppskriften er litt annerledes enn pappa sin. Jeg tok utgangspunkt i en fra Godt.no av Geir Skeie. Bilde gjør en på en eller annen måte ikke pizzaen "justice". Deler herved oppskriften, men må advare mot at det er lett å forspise seg...
Smaker veldig godt med kålsalat til, slik svenskene gjør det.
Vi sparte ikke på osten...
 
Ingredienser:

Deig 
  •  
  • ca 30 g gjær
  • 3 dl vann 
  • 500 g mel 
  • 2 ss olivenolje 
  • 1 ts  salt  
Fyll  
  • 400 g kjøttdeig   
  • 1 løk 
  • 1 fedd hvitløk 
  • 10-15 sopp (avhengig av størrelse)
  • 1 stor fersk tomat
  • 2-3 ananasringer
  • 1 boks hermetiske tomater 
  • 2 ss  tomatpuré 
  • Litt vann
  • 0,5 ss  mel 
  • Oregano
  • Salt og pepper
  • ca 300 g revet ost  
 
In the making...

Fremgangsmåte:

Deig:
  1. Ha lunkent vann og olivenolje i bakebollen. Løs opp gjæren, og rør med en gaffel. Tilsett melet sammen med salt og kjør dette på medium hastighet i 10 min i en kjøkkenmaskin.
  2. Sett deigen til heving i 30-40 min.
 
Fyll:
  1. Stek grovhakket løk og finhakket hvitløk i en panne. Tilsett kjøttdeig og stek videre.
  2. Tilsett tomatpureen og de hermetiske tomatene å la det koke lett. Bland sammen melet med litt vann og tilsett. Ha i krydder.
  3. La sausen koke i 5-10 min. 
  4. Sett kjøttsausen til avkjøling før den legges på pizzadeigen. Bak ut pizzadeigen på et melet bord med en kjevle. Ha bakepapir på et stekebrett, og flytt deigen over på brettet. Dra litt i deigen for å få den til å dekke hele brettet. Ha på fyllet, sjampinjong og la pizzaen heve til dobbel høyde. Strø til slutt på ost.
  5. Stekes på 200 grader i 20 minutter. 

onsdag 18. mars 2015

Ovnsbakt kveite i syrlig marinade med grønnsaker

I disse dager er hverdagen rimelig travel, og det er lite tid til blogging. Men i dag kunne jeg ikke styre unna. Denne middagsretten har vi blitt så glade i, så den må inn må rett og slett inn på bloggen og ut til folket!
 

Jeg føler innimellom at mitt fiskereportoair er snevert. Det går veldig mye i laks og torsk. Nå har de fått fine, frosne kveitestykker i matbutikken som etter hvert har begynt å havne fast i handlekurven vår. For noen uker hadde jeg nemlig lyst til å prøve noe nytt og gikk til innkjøp av kveite som jeg bakte i ovnen sammen med grønnsaker, inspirert av en oppskrift på Godfisk.no
 

Både fisk og grønnsaker vendes i en nydelig marinade med hvitvinseddik, hvitløk og basilikum. Marinaden setter preg på hele retten og gir mye smak.
 
Jeg lager individuelle foliepakker. Da får fisk og grønnsaker kose seg sammen og smakene går i hverandre. Så er det bare å pakke opp og servere på tallerkenen som også er veldig lettvint. Vi har funnet ut at noen dråper soysaus ved servering gjør susen på dette måltidet.

 
 
Her hjemme blir det nå ukentlig bedt om at dette står på middagsbordet, så nå må jeg snart finne på noe annet...Jeg er heldigvis ikke lei ennå. Sunn, god middag!
 
 

 
Ingredienser:
 (til 2 voksne og 1-2 små barn) 

500 g  kveitefilet, uten skinn og bein
1 stk  stor gulrot (eller to små) 
1/2  sellerirot           
1 rødløk             
1/2 squash          
8-10 sjampinjong             
2 håndfuller ost        


Marinade

0,75 dl olivenolje
1-2 fedd  hvitløk
1 ss  basilikum, frisk
2,5 ss  hvitvinseddik                 
2 ts  sjalottløk                     
salt og pepper


Tilbehør: ris og soyasaus

 

 
Fremgangsmåte:
  1. Skjær kveite i serveringsstykker. Kutt grønnsaker og sopp i tynne skiver eller terninger.
  2. Rør sammen ingrediensene til dressingen og smak den til med salt og pepper.
  3. Pensle ark av grillfolie med litt olje. Pensle et ark per person. Legg et kveitestykke i hvert folieark, krydre lett med salt og pepper, og drypp litt av dressingen over. Legg i grønnsakene og fordel resten av dressingen over. Bland det forsiktig inn. La kveite og grønnsaker stå og marinere i ca. 15 minutter.
  4. Strø revet ost på toppen og pakk folien godt sammen. Legg pakkene i en stor ildfastform eller på et stekebrett (eller på grillen)  og la det stå inne i ca. 20 minutter på 220 grader.
  5. Server bakt kveite og grønnsaker med kokt ris, og drypp litt soyasaus over.

fredag 2. januar 2015

Mine 5 favorittoppskrifter fra 2014

Nå har jeg delt lesernes favoritter, men i dag vil jeg gi deg mine egne fra i fjor. Jeg prøvde jo ut en haug med nye oppskrifter, og i tillegg fikk jeg lagt ut noen favoritter som jeg hadde lovet folket.

Dette er retter som har fått fast plass på ukesmenyen, som jeg blir sulten av bare å tenke på og som jeg håper DU prøver ut en dag.

Jeg har hatt en veldig spennende høst som har ført til tidenes mest stille år på bloggen. Med glede ser jeg at besøkstallene holder seg, så vit at jeg har ikke gitt meg altså!

Mine topp 5 oppskrifter fra 2014:
(Klikk på bildet for å komme til oppskriften)
 

1. Browniekake med pistasjnøtter og ostekrem
Brownie + Mascarponekrem = Sant

Dette er kaken over alle kaker. Jeg har ikke ord rett og slett. Endelig kom den ut på bloggen. Den fikk lov å vise seg fram på selveste 17.mai, så da skjønner dere vel hvor god den er...
http://monicasoppskrifter.blogspot.no/2014/05/browniekake-med-pistasjntter-og.html

Hvorfor kjøper vi ikke lammecarré  oftere? Lammecarré er en delikatesse. Kjøttet er mørt, saftig og smakfullt. Også er det noe med den rødvinssausen.  De siste som vi serverte dette til slikket tallerkenen sine. Det liker jeg å se:)
http://monicasoppskrifter.blogspot.no/2014/06/lammecarree-med-rdvinsaus.html





3. Salade Nicoise (Tunfisksalat fra Nice)
Min frankofile sjel er utrolig glad i Salade Nicoise. Her er min perfeksjonerte versjon av denne klassiker'n.

http://monicasoppskrifter.blogspot.no/2014/05/salade-nicoise-tunfisksalat-fra-nice.html



4. Lammekofta i wrap
Dette er en big hit hjemme hos oss. Vi elsker å lage lammekofta med masse godt libanesisk tilbehør. Dette har vi laget i mange år og endelig fikk jeg lagt ut oppskriften på bloggen.

http://monicasoppskrifter.blogspot.no/2014/06/spicy-wraps-med-grillet-kofta-av-lam.html


5. Bakt torsk med bacon og egg
En herlig måte å spise torsk på. Servert med irrgrønn ertepuré  til, blir dette et flott festmåltid.

http://monicasoppskrifter.blogspot.no/2014/01/bakt-torsk-med-egg-bacon-og-ertepure.html
 
 Jeg digger de tre rettene som kom på topp tre blant dere leserne også.
Åh, så mye godt jeg fikk kokkelert i fjor.
Håper det blir like bra i 2015.


GODT NYTT ÅR! 
 

 
 

tirsdag 30. desember 2014

Leserenes topp 3 i 2014

Det er bare å legge seg flat. Lovnader om nye blogginnlegg og oppskrifter som skal legges ut, har det ikke blitt noe som helst av. Ikke et eneste blogginnlegg siden september! De siste bildene jeg la ut er tatt på verandaen i full sol. Ja, det var faktisk så vidt jeg husket passordet for å komme inn på bloggen min...

Som dere har skjønt og sett har jeg brukt rekordlite tid på blogging og matlaging i det siste. Middagene blir laget på rundt et kvarter om dagen. (Not to my liking).
Dette har nemlig vært tidenes travleste høst. Usosial unntakstilstand. Jeg både jobber og studerer for fullt. Jeg har verdens morsomste jobb som oppsluker meg totalt, så den lille, dyrebare tiden som er igjen bruker jeg sammen med familien min.

Nå er det juleferie, og jeg har tid til å gi et lite livstegn, endelig!
Jeg blogget aktivt fram til sommeren så jeg hadde lyst til å ta ut statistikk på dere lesernes favoritter nå som det nærmer seg nyttår og allting.

Her ser dere mine mest populære retter på bloggen i 2014:

1. Innbakte pølser
Det er ikke bare hos dere dette er en favoritt. Disse pølsene har blitt ekstremt populære hjemme hos oss. Alle jubler når de står på bordet, så de har vi laget igjen og igjen og igjen i år.



2. Vafler med havregryn
Vafler er jo bare så godt. Oppskriften på sunne vafler slo skikkelig an på selveste morsdagen.


3. Kladdkake
Sjokoladekake, seig og klissete. Lages på null komma niks.
Say no more...


Åh, nå ble jeg sulten.
Hva med dere?
 
Ønsker dere  i alle fulle fall en MATGLAD OG FANTASTISK NYTTÅRSFEIRING!
Hilsen,
Monica