fredag 4. juni 2010

Fredagsbakst: Grove horn

Bakst på fredager er en hyggelig tradisjon, synes jeg. Prøver å få det til i hvertfall annen hver uke, og det lar seg bedre gjøre nå om dagen som jeg er hjemme i mammaperm. Særlig ettersom min lille øyesten har begynt å våkne i seks tiden (gjesp), så vi har ofte god tid om morgenen, før vi tar turen ut. Da kan en deig godt røres sammen når man står opp, og så stå og heve helt fram til man forhåpentligvis finner en anledning til å trille den ut. Litt ekstra heving er ofte bare et pluss heldigvis:)




Idag fikk jeg besøk av en god venninne til lunsj og vi koste oss med disse nybakte hornene. Veldig gode med provence skinke, en skive grädddost og gjerne agurk og paprika til.  


Ingredienser:
(gir 8 store "matpakke" horn el 12 litt mindre)
  • 250 g sammalt hvetemel (fint el grovt)
  • 250 g hvetemel
  • 1 ss sukker
  • 1 ts salt
  • 60 g smør
  • 3 dl melk
  • 1 pk gjær
  • 1 stk egg, sammenpisket - til pensling
  • Sesamfrø til pynt
 Fremgangsmåte:
(*oppskriften er hentet fra Klikk.no)
  1. Smelt smøret, ha i melken og varm blandingen til den er fingervarm. Smuldre gjæren i en bolle og hell over væsken. La den svelle noen minutter og rør så gjæren ut i væsken.
  2. Bland mel, sukker og salt. Hell gjær-væsken over i melblandingen og elt deigen til den er smidig. Dryss inn mer mel til deigen er glatt og ikke kleber. La deigen heve under plast på et lunt sted i ca. 30 min.
  3. Del deigen i to. Kjevle ut i to runde leiver og del hver leiv i passe store spisser. For eks hver leiv i enten 4 eller 6 trekanter. 

  Form horn ved å rulle fra den brede enden. Legg dem på stekebrettet.
   4. Etterhev under plast på et lunt sted ca. 20 minutter. Pensle med sammenvispet  egg og dryss sesamfrø på.  Stek hornene midt i ovnen ved ca 220 °C i 10-15 min.  

Vil du ha fine horn i stedet så er det bare å bruke samme oppskrift men erstatte delen med sammalt mel med hvetemel. Bytt ut saltet med kardemomme, og likeledes sesamfrø med valmuefrø.