tirsdag 20. juli 2010

Staverns berømte fiskesuppe

Hver sommer drar vi ned på familiens hytte i Stavern.
Hva gjør dere når dere er der, var det en som spurte meg om. Ja, hva gjør vi egentlig? Vi spiser frokost og så går dagen...


Noen tradisjoner har vi jo, blant annet må vi alltid spise den fantastiske fiskesuppa fra Fangst Stavern - minst en gang! Den kan inntas på restauranten ved brygga, men aller best er det å kjøpe en porsjon i fiskebutikken ved siden av, som man tar med seg hjem.


Man må være tidlig ute. Jeg har mangt ganger lurt på om hele Stavern sitter å spiser denne suppa i hytter og hus på lørdagskvelden. Den forsvinner i hvertfall farlig skummelt fort fra fiskedisken.

Konseptet er genialt. Man kjøper suppa på boks. (Jeg liker den røde, litt krydrete versjon enda bedre enn den kremede som de har).  Så får man reker, blåskjell og fisk i biter ved siden av, som man bare legger i etter å ha forsiktig varmet opp suppa.
Tenk at "ferdigmat" kan smake så godt! Nå skal det sies at råvarene er geniale; grønnsakene sprø, og fisken kommer rett fra fiskemottaket på brygga.

Verdens beste fiskesuppe, spør du meg!
Og til sist, fersk loff og aioli hører med som tilbehør:




Bloggen min har nå tatt seg sommerferie.
Takk til alle dere som legger igjen koselige kommentarer.
Og så sier jeg GOD sommer for en liten stund framover...




lørdag 3. juli 2010

Min Bruschetta med tomat og feta

Det fine været fortsetter og da blir det mindre kokkelering. (Eller i hvert fall som det er verdt å blogge om, for det går mest i å lage babymos til den lille på 7 mndr...)
I dag ble det dog en liten kveldssnacks. Fortsatt enkelt. For stort enklere enn bruschetta kan det ikke bli!



Jeg får vann i munnen bare ved tanken, og jeg lage bruschetta en gang i blant.
Det er mye som er godt å ha på, men jeg foretrekker nok å holde det helt enkelt. Tomater, basilikum og hvitløk er en kombo som er umulig å bli lei av...
Apropos - jeg har elsket denne lille italienske retten i årevis med virkelig helt feilaktig uttalelese  - for det heter visstnok Bros'Ketta. (Ikke BruSJetta)

Det skal være mye hvitløk! Jeg synes det blir best hvis man dypper brødet i olje (i stedet for å pensle). Hvitløksoljen kan godt lages en stund i forveien for å få fram mer smak.


Bruschetta fortjener et godt glass vin. Vårt valg stemte bra: Vigneti di Torbe Valpolicella Ripasso 2008.


Ingredienser
Til 20 små skiver
NB - kjøp baguetten dagen i forveien!

  • 6-7 plommetomater
  • 4 fedd hvitløk
  • 1,5 - 2 dl olivenolje
  • 1/2 pk fetaost / evt 20 små terninger
  • 2 håndfuller friske basilikumblader
  • Salt, pepper
  • 1 baguette - en eller to dager gammel
Fremgangsmåte:
  1. Sett ovnen på 200 grader. Fjern skallet på hvitløken, og riv feddene på den fineste siden på råkostjernet. Ha over i en dyp tallerken og bland inn olivenolje.
  2. Finn fram et stekebrett, og kle det med bakepapir. Skjær baguetten i skiver på skrå. Vend skivene, en etter en i hvitløksoljen. Legg de over på stekebrettet. Stek i ovnen i ca 5 minutter til de er gylne. Snu skivene ved halv tid så blir de skikkelig sprø.
  3. Skjær tomatene i små terninger. Ha over i en bolle sammen med grovhakket basilikum, noen få dråper olivenolje og krydre med salt og nykvernet pepper. Bland godt.
  4. Ha rikelig med tomater på hver skive og smuldre tilslutt litt fetaost som strøs over.
Av og til varierer jeg med noen drypp balsamicosirup på toppen. 
Velbekomme! 

mandag 28. juni 2010

Laks og ørret på grillen

Vi er vel ikke de eneste som er i gang med å grille laks og ørret nå som sommeren har begynt? Det er utrolig enkelt og kjempe godt.
Her i heimen har vi kommet fram til at hvis man gnir inn fisken med sitronpepper og masse, masse maldon salt så ROCKER det!



Min kjære far helsteker laks i folie på skikkelig høy varme på grillen. Det blir fantastisk.
Til hverdags når vi kun er to så kjøper jeg porsjonstykker og pakker de i folie. Jeg heller over littegrann olivenolje, og har altså over rikelig med sitronpepper og maldonsalt. (Eventuelt kan man også ha litt frisk dill og sitronsaft over). Laksepakken grilles på ganske høy varme i ca 6-8 min avhengig av størrelse.


Jeg må si at fersk fisk overgår de frosne filetene i frysediskene. I dag fikk jeg en snill dame i fiskebutikken til å filetere enn fersk ørretside. Vi spiste den med gode nypoteter, agurksalat og en klatt rømme. Beste måltidet på lenge! Jepp, det er som de sier: det enkle er ofte det beste...

lørdag 26. juni 2010

Makaronigrateng med Kjøttdeig


Denne oppskriften burde ha kommet før. Desidert en av favorittoppskriftene mine og en gjenganger i denne heimen! Barnemat - tenker du kanskje? Jeg har begynt å ha i cheddarost og timian som jeg synes løfter gratengen til nye høyder, og da tør jeg påstå at dette passer både for de store og de små!




Spis denne helst sammen med en frisk tomatsalat!


Ingredienser til 4 pers:

Kjøttsaus:
  • 500 g kjøttdeig eller karbonadedeig
  • 1/2 pk bacon
  • 1 stor løk
  • 2 fedd hvitløk
  • 2 revede gulrøtter (eller 1 stor)
  • 1 del stangselleri
  • 1 liten håndfull frisk timian
  • 3 ss tomatpuré
  • 1 1/2 dl kjøttbuljong
  • 1 boks hermetiske tomater
  • bittelitt sukker (mindre enn 1/4 ts)
  • 2-3 dråper tabasco
  • salt, pepper
Ostesaus:
  • 5 dl makaroni
  • 3 ss smør
  • 3 ss mel
  • ca 1/2 l lettmelk
  • 200 g revet cheddar ost
  • 1 hånd full frisk timian
  • Salt, pepper, olivenolje

Fremgangsmåte:

  1. Stek kjøttdeigen i olje i en stekepanne så den blir kornete. Ha i baconbiter mot slutten og la det steke med. Hakk løken grovt og fres den i en stor jerngryte i en blanding av olje og litt smør. Finhakk hvitløken og ha den i gryta, sammen med små biter stangselleri, revet gulrot og hakket timian. La dette frese noen minutter og ha også i kjøttdeigen og baconet.
  2. Tilsett tomatpuré og skru opp varmen. La den få ett minutt på høy varme mens du rører. Tilsett kjøttbuljong, tomatboks, sukker og alle kryderne. La dette småkoke i 10-15 min.
  3. Lag bechamel saus ved å smelte smøret i en kjelet. Rør inn melet gradvis til røren er helt kompakt og tilsett melk, litt etter litt. Pisk hele tiden så unngår du klumper. Når sausen har riktig konsistens har du i halvparten av osten. La den få smelte og tilsett tilslutt frisk timian, salt og pepper.
  4. Kok makaronien etter anvisning på pakken. La den renne av og bland den inn i ostesausen.
  5. Smør en ildfastform. Legg kjøttsausen i bånn og ha makaronistuingen på toppen. Dryss over resten av osten. Stekes i ovn på 200 °C i ca. 20 minutter.

onsdag 23. juni 2010

Enkel hverdagsmiddag med svin og rask tomatsaus

De siste dagene har det jo vært for fint vær til å stå mye inne på kjøkkenet! 
I går hadde vi en super enkel grillmiddag, likevel helt etter min smak:
grillet flintstek, salat og litt pasta ved siden av.
 

Det er alltid overasskende godt å bytte ut potetene med spaghetti. For pasta trenger ikke alltid være hovedrett, men er minst like perfekt som tilbehør!

Til denne middagen hadde vi:
1 stor marinert svinefilet
Nykokt spaghetti med hjemmelaget tomatsaus og revet parmesan

Salat:  cherrytomater, mais, reddiker, feta ost, hjertesalat og sukkererter
Brukte denne franske Knorrdressingen i farta og den smakte godt!



Her er oppskrift på den lettlagede tomatsausen:
  • 1/4 løk
  • 1 hvitløksfedd
  • 1 boks hermetiske tomater
  • 1-2 ts balsamico eddik
  • 1/2 ts sukker
  • 1-2 ss olivenolje
  • salt, pepper
  • Frisk eller tørket basilikum
Finhakk løken og fres den raskt i olivenolje. Ha også i finhakket hvitløk og fres med i et minutt til. Hell over tomatboksen og krydre godt. Tilsett sukker og litt balsamico eddik og la det småkoke i 10-15 min.
Ha i urter og smak deg fram med mer salt og pepper! Og kjør eventuelt i blender for å få en helt glatt konsistens som her. Denne kan brukes til mye:)