mandag 10. august 2015

Asiatisk ribbe med plommesaus




Ribbe nå som det er sommer, tenker du kanskje? Vel, da min kjære mann gravde fram en ribbe fra fryseren her om dagen var jeg ganske kjapp til å spørre om den kunne tilberedes på et mindre tradisjonelt vis. Jeg har sett flere tv-kokker lage glinsende asiatisk ribbe servert i spicy og seig saus, og heldigvis ble han med på ideen min.

Åh, halleluja. Skal love dere at kjøkkenet forvandlet seg til en autentisk, asiatisk restaurant. med gode dufter som spredte seg gradvis. 
Virkelig et av de beste måltidene jeg har spist på lang, lang tid. Så dette må dere bare prøve! Først lagde vi plommesaus, deretter kokte ribben i sausen (i ovnen). Formålet med sausen er å dekke så mye som mulig av ribba, så formen må ikke være for stor. Denne oppskriften er egentlig ganske rett fram. Man må bare sette av tid til stekeprossessen. Mens ribba steker, kan man bare gjøre noe annet.


Ved servering, rev vi kjøttet i biter og serverte sausen ved siden av. Jeg lagde også en asiatisk salat med innslag av peanøtter og sesamfrø som vi hadde til, sammen med litt ris. Vi begynte å diskutere med familien om denne ribben kan serveres på julaften fremover. Det skal vel litt til å danke ut den tradisjonelle, men jeg vet i allefall hva jeg gjør hvis jeg får rester...
Opphavet til plommesausoppskriften kommer fra Lise Finckenhagen. Hun er en av mine favorittkokker som jeg henter masse ideer fra. All ære skal til henne!

 
Ingredienser:
  • 2.5 kg  tynnribbe
  • salt 
  • pepper  
Plommesaus 
  • 2 ss  ingefær revet eller friskhakket 
  • 2 fedd hvitløk
  • 1 dl  soyasaus 
  • 1 dl flytende honning
  • 3 dl  ferske plommer 
  • 2 ts kinesisk five spice-krydder  
  • 1 ts  knust pepper (gjerne Szechuan)
  • 3 ss  riseddik (eller eddik 7%)
  • 2 ss nøytral olje
  
Fremgangsmåte
  1. Skjær av svoren. Krydre ribba godt med salt og pepper.
  2. Fres ingefær og hvitløk i olje i en kasserolle. Fjern stein fra plommene og del de i store biter og ha i gryta.  Tilsett resten av ingrediensene til sausen, og kok opp. La sausen småkoke til plommene blir helt myke. Kjør sausen glatt og jevn med en stavmikser.    
  3. Legg ribba i en passende form (den bør ikke være for stor). Hell sausen over, og dekk formen med aluminiumsfolie. Stek ribben i ovn ved 150 grader i ca 2 1/2 time eller til kjøttet begynner å løsne fra beina. Fjern folien, snu ribba og skru temperaturen opp til 180 grader. Stek videre i ca 45 minutter til ribba blir glansfull og fin. Reduser til ønsket konsistens og smak.
  4. Sil sausen over i en kasserolle. Kok den litt inn slik at den blir tykk og blank.     
  5. Skjær ribba i skiver eller riv den i små biter (som i Pulled Pork), og server med sausen ved siden av.  (Eller server kjøttet i sausen).
Ris og en asiatisk salat passer godt til.

Vær klar for å slikke tallerkenen din...
  

Ingen kommentarer: