Her kommer oppskriften min på boller. Har lovet flere at jeg skal legge den ut i lang tid, og her kommer den omsider. Bedre sent enn aldri, håper jeg!
Boller bakes jevnlig her i huset. Disse blir luftige og saftige, og i følge samboer'n til og med bedre enn de fra United Bakeries. Her hjemme går de i hvertfall unna som varmt hvetebrød!
Bollene heves så lenge som mulig, men totalt 1 1/2 time synes jeg gir bra resultat (i to omganger). Du kan bruke mindre gjær hvis du har lengre hevetid. Oppskriften fant jeg første gangen i kokeboka til Morten Schakenda om Bakeriet i Lom, og det er den jeg bruker med litt egne modifikasjoner.
Lag gjerne dobbelporsjon for du kan jo bare fryse ned noen av bollene når de er avkjølt. Hvis du tiner bollene for så og varme de i ovn på 200 grader (i et par minutter), så har du faktisk smaken av nystekte boller på null komma niks!
Det digger jeg!
Det digger jeg!
Utrolig praktisk og ha på lur. Men når det er sagt så spises de som regel opp i dette hjemmet...
Ingredienser:
(gir 12-15 boller avhengig av størrelse)
- 25 g gjær
- 500 g hvetemel
- 2,5 dl melk (25-30 grader)
- 80 g sukker
- 1/2 ts malt kardemomme
- 1/8 ts salt
- 2 små egg (1 til deigen og 1 til pensling)
- 75 g smør i terninger
- ca 100 g rosiner
Fremgangsmåte:
- Legg rosinene i varmt vann. (Da blir de ekstra saftige).
- Varm melken bittelitt (til 25-30 grader). Ha alle ingredienser unntatt smør og rosiner i en eltebolle. Elt deigen (helst i kjøkkenmaskin) i 10 min på lav hastighet til den er smidig og slipper kantene.
- Tilsett kaldt smør i små terninger, litt av gangen. Elt i 10 min til. Øk gjerne farten litt underveis. Pass på at alt smøret er eltet godt inn i deigen. Hell vannet av rosinene og elt de raskt inn tilslutt.
- Legg deigen i en egnet bolle til heving. Dekk med plastfolie, sett den lunt, og la den heve til dobbel størrelse (ca en time).
- Del deigen i 15 små boller eller 12 litt større, og trill de ut. Legg dem over på stekebrett med bakepapir og dekk med plastfolie eller et rent kjøkkenhåndklær. La bollene heve til dobbel størrelse. Det tar 20-30 min. Sett på ovnen (200 grader).
- Pensle bollene med sammenvispet egg, og sett de raskt inn ovnen. Stek bollene ved 200 grader til de har fått fin farge. Det tar 12 minutter i min ovn.
Velbekomme!
Og GOOOOD farsdag til min kjære pappa -som også har begynt å bake disse bollene selv. Heldige tennisklubben!
10 kommentarer:
Hei, rører du ut gjæren i melken etter at melken er varmet opp?
Anette
Hei Anette. Jeg rører det ikke ut (men du kan selvsagt gjøre det). Jeg har bare alt rett i en bolle og setter på eltefunksjon. Lekende lett:)
Hei, jeg bakte de idag, og det ble kjempe godt!! Jeg løste opp gjæren i melken, men neste gang legger jeg den i resten med en gang.
Anette
Så bra! Takk for hyggelig kommentar:)
Nam, nam!
Elsker gjærbakst, iallefall søte boller... Stå på :)
Mvh
Thea Emilie aka. bolle i ovnen
Dette er uten tvil den beste bolleoppskriften jeg noen gang har prøvd! Takk for at du deler :-)
Hei Maria.
Så hyggelig å høre. Og takk for at du la igjen kommentar:)
Hei dette vil jeg prøve, men er ikke så glad i rosiner, kan jeg bytte dem ut med sjokoladebiter på samme tidspunkt?
Ja det kan du jeg gjorde det og det ble kjempegodt
Beste bollene jeg har laget :) !
Legg inn en kommentar