tirsdag 20. september 2011

Søndagslaks med aspargis og hollandaisesaus

Jeg elsker å invitere på god, gammeldags søndagsmiddag av og til. Det trenger hverken være avansert eller råflott. Viktigst er det å samle familie og holde på hyggelige tradisjoner.
Her for litt siden inviterte vi på ovnsbakt laks med aspargis og poteter til. Et absolutt enkelt måltid å lage til mange. Så da hadde jeg også tid til prikken over i'en, nemlig med å slå til med en hjemmelaget Hollandaise. Skal si at den fikk bein å gå på!

Det går for så vidt ganske fort å lage sin egen hollandaisesaus. Man må bare holde tunga rett i munn, ved å sørge for riktig temperatur og kraftig visping. Men hjemmelaget gir så vanvittig mye bedre resultat en posesaus, så det er det verdt. Hvis sausen sprekker (fordi den er blitt litt for varm), kan den dessuten reddes ved at man pisker sammen en ekstra eggeplomme og litt vann i en bolle og sper forsiktig med den. Altså, lurt å ha et ekstra egg på lur, just in case...
 
 

Denne gode sausen passet utmerket både til laksen og aspargisen. Oppskriften tok jeg fra et gammel nitime program med Lise Finckenhagen.


Ingredienser:
(Til 4 porsj)

Hollandaise-saus
  • 250 g smør
  • 3 ss finhakket sjalottløk
  • 1/2 dl hvitvinseddik
  • 1/2 dl vann
  • 8-10 knuste hvite pepperkorn
  • 3 eggeplommer
  • salt
 Og til resten av måltidet: 
  • 800 g laksefilet
  • 2 ts knuste fennikelfrø
  • salt og kvernet pepper
  • olje
  • kjørvel til pynt
  • 1 glass laks- eller ørretrogn
  • 1-2 bunter aspargis
  • Poteter

  1. Hollandaisesausen:
    Først bør smøret klarnes:
    Smelt smør sakte i en liten kjele og sett det litt til avkjøling, slik at "avfallet" legger seg på bunn. Skum av de hvite melkerestene på toppen. Hell forsiktig smøret over i en annen bolle, men ikke ta med bunnfallet. Hold det varmt.

  2. Ha vann, løk, eddik, og pepper i en liten kjele. Kok inn til halv mengde. Ha det over i en bolle og sett denne over i en kjele med kokende vann. Ha i eggeplommene og pisk kraftig. Pisk til det blir varmt og tykner. (Det vil tykne v rundt 60 grader, jeg bruker et termometer hvis jeg blir utålmodig og da er det lettere å kontrollere varmen).
  3. Ta kjelen av platen, og spe forsiktig med det klarnede smøret under stadig pisking. Start med noen dråper og øk mengden etter hvert. Når du har pisket inn alt og fått en tykk saus, smaker du den til med salt og pepper. La sausen stå et lunt sted til den skal serveres.  Til denne middagen blandet jeg også hakket kjørvel inn i sausen rett før servering og rørte inn rogn.
  4. Laks: Pensle litt olje på skinnet og krydre kjøttsiden med salt, pepper og knuste fennikelfrø. Legg laksestykket i en smurt ildfastform og sett i ovn på 170 grader i ca 15 minutter.
  5. Sett på poteter.
  6. Skrell aspargisene forsiktig. Knekk eller skjær av den nederste trevlete delen på aspargesen. Bruk en stor, vid kjele og kok opp rikelig med godt saltet vann. Slipp aspargesen ned i vannet og kok i 1-5 minutter, avhengig av tykkelsen.
Pynt med rogn og kjørvel!

Ingen kommentarer: