lørdag 19. februar 2011

Asiatisk laks

Jeg lengter etter vår og snøfrie gater! Og nå syntes jeg det var på tide med en eksotisk fiskemiddag med sprø grønnsaker og et ekstra kick!


Jeg har smakt laks på "asiatisk" vis mange steder, ofte i en god, klissete marinade. Mang en gang har jeg tenkt at jeg må prøve å lage det hjemme, og her om dagen satte jeg omsider i gang. Først bladde jeg gjennom diverse oppskrifter på marinader og tok så det beste fra dem alle kombinert med det jeg hadde i skapet.  Resultatet ble slik jeg hadde ønsket meg, asiatiskinspirert laksefilet marinert i en sort, skinnende, smakfull saus! 

 
Sitrongresset var nok den hemmelige ingrediensen som ga det lille ekstra. For ikke å flemme Ketjap Manis som er en søt soyasaus. Den jeg hadde (fra "Bali Kitchen") var seig og tyktflytende og ga akkurat den konsistensen jeg var ute etter.

Som tilbehør hadde vi eggnudler blandet med wokede grønnsaker.
Jeg brukte en blanding av gulrøtter, rød chili, brokkoli, paprika og rød løk. Alt ble skjært opp i biter og stekt raskt i wokpanne.  Tilslutt hadde jeg litt hakket vårløk samt fersk koriander over. Så var det bare å gyve løs.  Jeg toppet det hele med litt sweet chilisaus. Det ble sterkt og godt!

 
Ingredienser (til 2): 
  • 2 laksefileter (uten skinn og ben)
  • 1 stilk ferskt sitrongress
  • 3 ss ketjap manis, søt soyasaus
  • 2 ts sesamolje
  • 1 fedd hvitløk
  • 1 cm revet ingefær
  • 1/4 rød chili (uten frø)
  • 1 strøken ts sambal oelek
  • 1/2 lime
  • 150 g eggnudler
  • 1 gulrot
  • 1/2 rød el gul paprika
  • 1 liten rødløk
  • litt brokkoli
  • 1 vårløk
  • 3-4 ts oyster sauce
  • Olje
Fremgangsmåte:
  1. Pensle en ildfast form lett med nøytral olje, og legg i laksefiletene.
  2. Skrell av de ytterste lagene på sitrongresset, og hakk den myke kjerner i små biter. Dekk toppen av hver laksefilet med sitrongress. Finhakk hvitløk, ingefær og chili, og ha i en bolle. Tilsett limesaft, ketjap manis, sesamolje og sambal oelek. Bland sammen, og dekk toppen av hver laksefilet med saus. Spar på resten av marinaden. Bak laksen i ovn på 180 grader i ca 12 min.
  3. Kok opp nudlene etter anvisningen på pakken, hell av vannet og skylle dem i kaldt vann så de ikke kleber.
  4. Skjær alle grønnsakene i lange skiver eller staver, og fres dem i olje i en wok (eller stekepanne) på høy varme. (Har du andre grønnsaker liggende kan du erstatte eller supplere med disse.) Stek og rør i 3-4 minutter, og tilsett deretter resten av marinaden. Bland inn de avrente nudlene, og tilsett oystersauce og rør godt sammen. Ha hakket vårløk og koriander over og server straks!
Man kan for øvrig fint bytte ut laks med noe annet, for eks kylling eller svin!?

4 kommentarer:

Anonym sa...

Hei Monica, lagde din asiatiske laks i går og den var utrolig GOD!:) Var litt redd for at Charlotte på 1 1/2 år ikke skulle like den el at det ble for sterkt, men det fallt i smak hos hele familien!!:D Jeg lot henne få litt ekstra av den søte soyasausen på tallerkenen som hun kunne dyppe laksen oppi, og hun satt og ropte "mer laks" til ALT var spist opp!:):) Du er super flink og bloggen din er veldig inspirerende!! Torskegryten din har også vært en hit, både for store og små:):) Klem Katharina

Monica sa...

Så hyggelig å høre. Nå ble jeg glad!

Veronika sa...

Den laksen så god ut. Dette må prøves :)

Frk.Iselin sa...

Takk for en veldig god middag! Laks er ikke min yndlingsfisk, men denne retten var fantastisk god :)