lørdag 29. august 2015

Daimis (uten ismaskin)

Selv om sommeren er på hell, så tviholder vi på is.  I dag skal jeg dele en hemmelighet på en nydelig is som er veldig lett å lage. Barna og jeg har laget dette sommeren i gjennom. Og siden det er den siste lørdagen i august, og vi sto opp til blå himmel og sol, så var det bare å røre sammen en ny porsjon.


Dette er en sånn oppskrift jeg egentlig ikke burde legge ut. Hvorfor? Jo, fordi den er altfor god (men vinner ingen Grete Roede-konkurranser). Sykt god, faktisk. Skit dau, i dag har vi flyttet ut på terrassen, og livet er uansett for kort til å bare spise salat.

 
Hjemmelaget Daimis er min soleklar favoritt. For meg har den en slags god gammeldags fløtesmak som slår det meste. Med masse eggeplommer og kremfløte blir det godt, kan du tro.

Dette må være i nærheten av verdens enkleste oppskrift på en nydelig iskrem som du kan lage helt uten maskin eller masse røring. Kun en ulempe: du må legge den i fryseren i 4-5 timer før du kan spise den. Tålmodigheten lenge leve. (Vi har spist den halveis rennende en del ganger, for å si det sånn...). Velbekomme.
 
 
Ingredienser:
  • 6 eggeplommer
  • 80 g sukker
  • 3 dl kremfløte
  • 2 1/2 doble Daim
 
Fremgansgmåte:
  1. Pisk fløten til krem.
  2. Pisk eggeplommer og sukker til eggedosis i en kjøkkenmaskin.  Vend kremen inn i eggedosisen. Hakk Daimen i små biter, og vend den forsiktig inn i iskremblandingen.
  3. Ha over i en tett voks og sett i fryseren. Ta isen fram 15 minutter før den skal serveres.
I min store fryser tar det ca 4 timer før den er klar. Lag den dagen før, hvis du vil være på den sikre siden.

tirsdag 18. august 2015

Sommersalat med grillede nektariner og røkte koteletter

Vi har hatt fint vær mange dager på rad nå, dere. Sol er det beste jeg vet. Og på så varme dager som denne, vil i hvertfall ikke jeg stå lenge inne på kjøkkenet. I dag byr jeg derfor på en fantastisk enkel sommermiddag. Denne var klar på nøyaktig 10 minutter. Få ingredienser, men likevel fresht og knallgodt.

Jeg har alltid vært litt skeptisk til koteletter. Men når jeg får røkte, sommerkoteletter og denne salaten til er jeg "in heaven", rett og slett. I salaten skal det være nektariner, fersk mozzarella og litt basilikum. Jeg rister raskt sammen en sitron-og honning dressing i et tett glass. Nektarinene slenger jeg med på grillen, men det kan man droppe.


Vi har hatt en stor dag. Eldstemann hadde sin aller første skoledag. Det er litt uvirkelig så fort som tiden flyr. Med denne lette, sunne middagen, var det plass til masse, masse is i magen etter på for å feire fine jenta vår!




Ingredienser:
(Til 2 voksne og 2 små barn)
 
  • 4-8 Sommerkoteletter (avhengig av størrelse)
  • En pakke blandet salat (for ek. Middelhavsmix) 
  • 4 nektariner
  • 1 fersk mozzarella (eller litt Manchego)
  • 1 håndfull fersk basilikum
Dressing
  • 1/2 ss honning
  • 2 ss sitron
  • 3 ss olivenolje
  • Salt og pepper
Fremgangsmåte: 
  1. Krydre kotelettene og grill de fort som svint. De trenger ikke lang tid.
  2. Del nektarinene i to og fjern steinene.  Drypp litt olivenolje på, og grill nektarinene til de får litt mønster.
  3. Bland sammen ingrediensene til dressingen.
  4. Fordel salaten utover et  stort fat. Riv mozzarellaen og basilikum grovt og fordel det utover salaten.Vend inn dressingen. Legg nektarinene på toppen. (Del i båter hvis du vil). Server kotelettene ved siden av.

mandag 10. august 2015

Asiatisk ribbe med plommesaus




Ribbe nå som det er sommer, tenker du kanskje? Vel, da min kjære mann gravde fram en ribbe fra fryseren her om dagen var jeg ganske kjapp til å spørre om den kunne tilberedes på et mindre tradisjonelt vis. Jeg har sett flere tv-kokker lage glinsende asiatisk ribbe servert i spicy og seig saus, og heldigvis ble han med på ideen min.

Åh, halleluja. Skal love dere at kjøkkenet forvandlet seg til en autentisk, asiatisk restaurant. med gode dufter som spredte seg gradvis. 
Virkelig et av de beste måltidene jeg har spist på lang, lang tid. Så dette må dere bare prøve! Først lagde vi plommesaus, deretter kokte ribben i sausen (i ovnen). Formålet med sausen er å dekke så mye som mulig av ribba, så formen må ikke være for stor. Denne oppskriften er egentlig ganske rett fram. Man må bare sette av tid til stekeprossessen. Mens ribba steker, kan man bare gjøre noe annet.


Ved servering, rev vi kjøttet i biter og serverte sausen ved siden av. Jeg lagde også en asiatisk salat med innslag av peanøtter og sesamfrø som vi hadde til, sammen med litt ris. Vi begynte å diskutere med familien om denne ribben kan serveres på julaften fremover. Det skal vel litt til å danke ut den tradisjonelle, men jeg vet i allefall hva jeg gjør hvis jeg får rester...
Opphavet til plommesausoppskriften kommer fra Lise Finckenhagen. Hun er en av mine favorittkokker som jeg henter masse ideer fra. All ære skal til henne!

 
Ingredienser:
  • 2.5 kg  tynnribbe
  • salt 
  • pepper  
Plommesaus 
  • 2 ss  ingefær revet eller friskhakket 
  • 2 fedd hvitløk
  • 1 dl  soyasaus 
  • 1 dl flytende honning
  • 3 dl  ferske plommer 
  • 2 ts kinesisk five spice-krydder  
  • 1 ts  knust pepper (gjerne Szechuan)
  • 3 ss  riseddik (eller eddik 7%)
  • 2 ss nøytral olje
  
Fremgangsmåte
  1. Skjær av svoren. Krydre ribba godt med salt og pepper.
  2. Fres ingefær og hvitløk i olje i en kasserolle. Fjern stein fra plommene og del de i store biter og ha i gryta.  Tilsett resten av ingrediensene til sausen, og kok opp. La sausen småkoke til plommene blir helt myke. Kjør sausen glatt og jevn med en stavmikser.    
  3. Legg ribba i en passende form (den bør ikke være for stor). Hell sausen over, og dekk formen med aluminiumsfolie. Stek ribben i ovn ved 150 grader i ca 2 1/2 time eller til kjøttet begynner å løsne fra beina. Fjern folien, snu ribba og skru temperaturen opp til 180 grader. Stek videre i ca 45 minutter til ribba blir glansfull og fin. Reduser til ønsket konsistens og smak.
  4. Sil sausen over i en kasserolle. Kok den litt inn slik at den blir tykk og blank.     
  5. Skjær ribba i skiver eller riv den i små biter (som i Pulled Pork), og server med sausen ved siden av.  (Eller server kjøttet i sausen).
Ris og en asiatisk salat passer godt til.

Vær klar for å slikke tallerkenen din...