onsdag 25. september 2013

Crostini med fiken og parmaskinke


Jeg har funnet den perfekte forretten!


Rett som det er får jeg spørsmål om forslag til forretter, desserter, tapas og annet. Både fra venner og familie og en del her på bloggen. Fortsett med det, dere, jeg synes det er kjempe gøy å sette sammen menyer!
Her kommer jeg med forslag på en liten appetittvekker som passer bra før en god, varm høstmiddag.
 


Disse crostiniene er både lette å lage og skikkelig smakfulle. Søte, moste fiken sammen med salt skinke går som hånd i hanske, og så topper jeg det med en liten dæsj balsamicosirup. Passer veldig bra som en lett forrett, men jeg har også servert de som fingermat (og som helt fabelaktig kveldsmat). 
 
Inviterer man til stort selskaper så vil mange at forretten skal være enkel å lage, men samtidig skal det være en liten smaksbombe. Kanskje vil man at den skal være noe utenom det vanlige, i hvert fall litt annerledes en det man pleier å spise. 
Dette går i alle fall rekordkjapt å fikse. Og likevel er det et gastronomisk highlight i min bok!
Her merker jeg hvor godt jeg liker å kombinere salt med søtt...
  
  

Ingredienser:
Til  6 pers
(beregner 2 skiver per pers)
  • 1 bagett (helst 1 dag gammel)
  • 6 skiver Parma skinke
  • 12 modne fiken
  • Balsamicosirup
  • Olivenolje
  • Nykvernet pepper

Fremgangsmåte:
  1. Skjær bagetten opp i skiver på skrå. Drypp litt olivenolje over skivene. Legg de over på en stekeplate med bakepapir, og grill de fort i ovnen til de er sprø. Det tar 4-5 min på ca 200 grader. Snu skivene etter halv tid.
  2. Skarp ut innholdet av fiken og mos sammen. Legg ca 1 spiseskje fikenmos på hver skive.
  3. Legg en halv skinke med parmaskinke på toppen. Krydre med litt pepper. Drypp tilslutt noen dråper balsamicosirup på toppen.
Serveres umiddelbart.

tirsdag 17. september 2013

Eplekake med vaniljekrem

I dag har bloggen min passert helt utrolige 1 million visninger.
Vanvittig gøy at så mange følger meg om dagen. Dette må feires med en kake!


Tre-åringen og jeg har nemlig høstet epler og bakt eplekake! Stor stas kan dere tro.
Vi fikk ingen epler i fjor, men i år har det dukket opp masse syrlige epler på treet vårt. Så det var aller første gang vi kunne bake med epler fra egen hage.

Det er derimot ikke første gang jeg baker eplekake da. Jeg har prøvd ut et par tre oppskrifter opp gjennom årene og landet på denne her som har blitt min favoritt. Den gir en saftig og god kake med passe mye deig i forhold til epler, synes jeg. Her spares det ikke på noe. Det skal nemlig være vaniljekrem inni!



Mmm, nå skal det bli eplemos, eplesaft, epledesserter og eplepaier framover. Det blir muligens kamp om eplene for samboeren har startet et stort eplecider prosjekt. Mer om det annen gang.



Her kommer oppskrift på den gode kaken som helst spises med vaniljeis til.

Ingredienser:
  • 100 g + 40 g smør (totalt 140g)
  • 4 egg
  • 3 dl sukker
  • 6 dl mel
  • 3 strøkne ts bakepulver
  • 2 dl matfløte
  • 5 store grønne epler (helst syrlige)
  • 1 dl sukker
  • 1 1/2 ss kanel
  • 4 dl vaniljekrem (ferdigkjøpt)

Fremgangsmåte:
  1. Smelt 100 g smør, og avkjøl det noe.
  2. Visp sukker og egg til eggedosis. Bland sammen siktet mel og bakepulver. Rør inn smeltet smør og matfløte.
  3. Hell røren over i en liten langpanne (eller en kakeform på ca 27 cm) kledd med bakepapir. Fordel vaniljekremen forsiktig over røren med en slikkepott.
  4. Skrell eplene og skjær dem i båter. Bland eplebåter med sukker og kanel.
  5. Legg eplene tett i tett på vaniljekremen. Bruk en ostehøvel og skjær kaldt smør i tynne skiver som legges på toppen. Stek kaken ved 175 grader i 45-50 minutter.
Denne oppskriften fant jeg opprinnelig i en av Lise Finckenhagens kokebøker. Jeg har endret litt på den etter egen smak.

fredag 6. september 2013

Quesadilla


Da jeg satte dette på bordet en kveld fikk jeg høre følgende:
 - Helt vanviiiiittig godt!
 - Har vi spist opp alle allerede?
Og deretter: kan ikke gå å pusse tennene for da mister jeg den gode smaken.


Smeltet ost i sin enkelheter er noe av det beste som finnes. Toast er undervurdert! Og quesadillas er nok en av de aller beste godbitene jeg vet om. Det passer ypperlig som en liten snacks litt utpå kvelden en dag man synes at man fortjener det. Gjerne med en dip til. Har man rester fra et tacomåltid er det nesten obligatorisk å smelle sammen hjemme hos oss.


De siste ukene har det gått mye i oppussing. Malekost og rulle har vært i sving 5-6 timer om dagen! Etter at barna er i seng legger vi strøk to, så når vi endelig dumper ned i sofaen er det egentlig litt for seint å spise, men sulten melder seg typisk nok.  Da er det lite energi til å lage superavansert kveldsmat. Men quesadilla er helt perfekt. Det går superfort å steke opp og smaker kjempe godt for seg selv. Det skader selvsagt ikke å ha litt hjemmelaget guacamole til da.

 
 
Quesadilla kan lages på veldig mange måter, men her er min favoritt:

Ingredienser
Som snacks til 2 pers:
  • 6 tortillalefser
  • 1 gul paprika
  • 1 rød paprika 
  • 6-8 skiver påleggsskinke
  • ca 3-4 ss matfløte
  • litt olivenolje
  • 125-150 g cheddarost
  • 2 små vårløk

Fremgangsmåte:
  1. Skjær paprika i tynne strimler, og stek den lett i en stekepanne i litt olivenolje. Tilsett biter av skinke, la det steke med kun et lite minutt, og ha i fløte. La det få putre i 4-5 min til fløten har kokt helt inn. Sett til side.
  2. Riv osten og finhakk vårløken.
  3. Varm opp en tørr stekepanne. Legg en tortilla i pannen og ha over 1/3 av paprika- og skinkeblandingen. Dryss over litt vårløk og godt med ost. Legg fort en tortilla oppå, og klem litt sammen.
  4. Stek på relativ høy varme i 3 minutter på hver side. (Gjenta samme prosess for de to andre)
  5. Del hver quesadilla i 6 snipper og spis!
Serveres helst med hjemmelaget guacamole. Salsa og/eller rømme er også godt til.

Fyllet kan varieres i det uendelige. Hvis jeg har kyllingrester bruker jeg det i stedet for skinke. Kjøttdeig funker også. Og noen ganger har jeg i chili, jalapenos eller litt hakket koriander. Mmm....