mandag 28. januar 2013

Kongepasta: Pasta med kongereker


Her kommer oppskrift på en rask, god og samtidig litt eksklusiv pastarett.

For hvem kan vel motstå en real porsjon pasta i silkemyk, kremet tomatsaus toppet med litt salt smak av sjø - aka kongereke? Ikke jeg, i hvertfall.


Fiskebilen kjører innom nabolaget vårt av og til og det hender vi kjøper opp litt fisk. Jeg hadde nesten helt glemt at før jul hamstret vi kongereker på tilbud. Når vi i dag hadde lyst på en skikkelig digg pastamiddag kom vi på disse som lå fryseren. Så fine!


Vi komponerte en pastarett med kremet fløtesaus, hvitløk og friske tomater som vi spiste sammen med tagliatelle. (Det er den beste pastatypen til kremet pasta med fisk og skalldyr, synes jeg.) Kongerekene delte jeg i biter og blandet inn tilslutt.
Dette ble en av de bedre pastaretten jeg har smakt. I tillegg tok det bare et kvarter å lage denne middagen. Lite oppvask ble det også.

Jeg synes det ble ekstra godt å bruke friske tomater, men har du ikke cherrytomater kan du bruke en boks hermetiske tomater. Det blir litt annen smak men blir fortsatt godt altså!
Kongereke-kjøttet likner nesten på hummer og er noe for seg selv. Til hverdags kan det fint byttes ut med scampi eller reker. Her er det rene, gode smaker så skal frem så vi holdt det enkelt uten å blande inn for mye grønnsaker, buljong el lign. 



Dette kaller jeg pasta-halleluja!

Ingredienser:
(til 2 veldig sultne)
  • 200-300 g kongereker (brukte 6 stk)
  • 1 ss olivenolje
  • 400 g cherrytomater
  • 3 vårløk
  • 1 fedd hvitløk
  • 1/4 ts chiliflakes
  • 0,75 dl fløte
  • 1 stor håndfull basilikumblader
  • salt og pepper etter smak
  • 300 g tagliatelle eller annen pasta
  • Revet parmesan til servering for de som liker det
Fremgangsmåte:
  1. Sett pasta til koking aller først. Da blir alt klart samtidig.
  2. Finhakk vårløken, og del cherrytomatene i to. Ha olivenolje i en kjele og fres vårløk og tomatene i et par minutter. Finhakk hvitløken og tilsett den. Sett på lokk og skru ned varmen. La det stå og surre i ca 5 min.
  3. Rør i fløten, og la det små koke noen minutter til. Finhakk basilikum og ha i, samt salt, pepper og chiliflakes. (Sistnevnte kan droppes)
  4. Rens kongerekene (på samme måte som vanlige reker). Husk å fjerne tarmen. Det er den svarte "strengen" som ligger langs ryggen. Skjær i 1-2 cm store biter og bland inn i sausen. Rekene skal bare akkurat bli varme (ellers blir de fort seige).
Bland sammen tagliatelle og saus i kjele eller rett på tallerkenen. Du tenker kanskje at det ser ut som om det er lite saus, men denne retten er mektig og det skal ikke være så altfor mye av den.
Litt revet parmesan kan være godt til.

onsdag 16. januar 2013

Tacograteng

Januarmåned og et nytt år er for lengst i gang. Er veldig spent på dette nye året som jeg har stor tro på at skal bringe mye fint. Vi har mange nye forsetter og store planer. Noe skulle settes i gang nå på ny året, blant annet mere blogging, men det meste har blitt satt på vent pga sykdom. Er hjemme med en febersyk liten kar som har vært ordentlig tufs den siste tiden.  

Til gjengjeld har vi fått tid til å ryddet julen langt, langt vekk og tømt kjøleskapet og boder for julemat, godteri og kakerester. Nå vil jeg ha sterke smaker, fisk og sunne grønnsaker. Gjerne indisk, asiatisk eller meksikansk. Sånn liker jeg det best i januar.





















Som mange andre er vi også veldig glad i tex mex mat her hjemme. Vi prøver å lage litt ulike varianter, særlig etter å ha opplevd fantastisk god autentisk taco i Mexico. 
Her om dagen lagde vi en liten vri på den klassiske norske taco'n. Det ble en grateng med kjøttdeig, krydder og bønner. Oppskriften fant jeg hos bloggerdronningen Trine - Trines Matblogg.


Dette kan minne om Nachos gratinert med kjøttdeig og bønner, noe jeg har laget mange ganger før. Men denne gratengen føltes litt mer som en "ordentlig middag" enn bare snacks.
Siden det var fredag peiset vi på med fullt tilbehør: guacamole, rømme og ikke minst hjemmelaget salsa. Det er jo bare så godt og lett å lage. Prøv selv!

Vi synes det var forfriskende med en vri på den vanlige taco-middagen.

Ingredienser:
(Til to voksne og en 3-åring)   

  • 400 gram karbonadedeig eller kjøttdeig
  • 1-1,5 ss tacokrydder
  • 1 løk
  • 1 stor gulrot
  • ca 1/2 rød chili
  • 1 fedd hvitløk
  • 1/2 boks (ca 100 gram) røde bønner (ferdigkokt)
  • ca 2/3 boks grovhakkede hermetiske tomater
  • bittelitt sukker
  • salt og pepper
  • frisk koriander (kan sløyfes)
  • ca 100 gram tortillachips
  • et par håndfuller revet ost
  • Litt olje, litt smør


  • Tilbehør (valgfritt): Salat, rømme, salsa og/el guacamole


    Fremgangsmåte:
    1. Hakk løken grovt og skjær gulroten i små terninger. Fres løk og gulrot i litt olje i en stekepanne eller en vid gryte på middels varme i ca 5 min. Legg til side.
    2. Finhakk chili og hvitløk. Stek karbonadedeigen i litt smør og tilsett mesteparten av tacokrydderet, hvitløk og chili slik at det setter god smak på kjøttet. Når kjøttet har stekt et par minutter tilsettes hermetiske tomater, røde bønner og de ferdigstekte grønnsakene. La det koke i 5 min til. Smak til med litt sukker, salt, pepper og eventuelt litt mer tacokrydder, om nødvendig.
    3. Hell kjøttsausen over i en liten ildfast form (ca 22 x 22 cm). Stikk tortillachips rundt kanten og fordel osten over retten. Stek ved ca 225 grader, midt i ovnen, i ca 8-10 minutter til ost og tortillachips begynner å bli gylden. Grovhakk koriander og dryss over.
    Server tacogratengen umiddelbart. Gjerne sammen med en grønn salat, en dæsj rømme, litt salsa og kanskje hjemmelaget guacamole.

    Kos deg!