søndag 11. november 2012

Saftige boller



Her kommer oppskriften min på boller. Har lovet flere at jeg skal legge den ut i lang tid, og her kommer den omsider. Bedre sent enn aldri, håper jeg!

Boller bakes jevnlig her i huset. Disse blir luftige og saftige, og i følge samboer'n til og med bedre enn de fra United Bakeries. Her hjemme går de i hvertfall unna som varmt hvetebrød!


For noen år siden byttet jeg gjærdeig oppskrift. Det vil si at jeg gikk vekk fra den tradisjonelle måten (med å smelte smør, smuldre gjær og løse opp i lunken væske) og over til sånn de proffe bakeriene ofte gjør det. Deigen skal eltes lenge og kaldt smør eltes inn helt til slutt. Dette gir skikkelig bra resultat og er dessuten ganske lettvint når man har en god eltemaskin. Jeg bruker min Kitchenaid.

Bollene heves så lenge som mulig, men totalt 1 1/2 time synes jeg gir bra resultat (i to omganger). Du kan bruke mindre gjær hvis du har lengre hevetid. Oppskriften fant jeg første gangen i kokeboka til Morten Schakenda om Bakeriet i Lom, og det er den jeg bruker med litt egne modifikasjoner.
 
Lag gjerne dobbelporsjon for du kan jo bare fryse ned noen av bollene når de er avkjølt. Hvis du tiner bollene for så og varme de i ovn på 200 grader (i et par minutter), så har du faktisk smaken av nystekte boller på null komma niks!
Det digger jeg!
Utrolig praktisk og ha på lur. Men når det er sagt så spises de som regel opp i dette hjemmet...


Ingredienser:
(gir 12-15 boller avhengig av størrelse) 
  • 25 g gjær
  • 500 g hvetemel
  • 2,5 dl melk (25-30 grader)
  • 80 g sukker
  • 1/2 ts malt kardemomme
  • 1/8 ts salt
  • 2 små egg (1 til deigen og 1 til pensling)
  • 75 g smør i terninger
  • ca 100 g rosiner

Fremgangsmåte: 

  1. Legg rosinene i varmt vann. (Da blir de ekstra saftige).
  2. Varm melken bittelitt (til 25-30 grader). Ha alle ingredienser unntatt smør og rosiner i en eltebolle. Elt deigen (helst i kjøkkenmaskin) i 10 min på lav hastighet til den er smidig og slipper kantene.
  3. Tilsett kaldt smør i små terninger, litt av gangen. Elt i 10 min til. Øk gjerne farten litt underveis. Pass på at alt smøret er eltet godt inn i deigen. Hell vannet av rosinene og elt de raskt inn tilslutt. 
  4. Legg deigen i en egnet bolle til heving. Dekk med plastfolie, sett den lunt, og la den heve til dobbel størrelse (ca en time).
  5. Del deigen i 15 små boller eller 12 litt større, og trill de ut. Legg dem over på stekebrett med bakepapir og dekk med plastfolie eller et rent kjøkkenhåndklær. La bollene heve til dobbel størrelse. Det tar 20-30 min. Sett på ovnen (200 grader).
  6. Pensle bollene med sammenvispet egg, og sett de raskt inn ovnen. Stek bollene ved 200 grader til de har fått fin farge. Det tar 12 minutter i min ovn.
Velbekomme!
Og GOOOOD farsdag til min kjære pappa -som også har begynt å bake disse bollene selv. Heldige tennisklubben!