onsdag 3. oktober 2012

Semifreddo kake med hjemmelaget marengs og sjokoladesaus

I helgen lagde jeg denne myke iskaken med bær og hjemmelaget marengs. Dette er et vidunder av en kake som toppes med varm sjokoladesaus så fyllet smelter.


En kake man imponerer med leste jeg Dinmat.no for lenge siden. Hvilken bedre anledning enn å prøve ut denne drømmekaken enn til min egen bursdagsfeiring! Det er jo dagen man kan sjefe skikkelig over hva som skal spises...


I kaken skal det være krem, marengs og masse bær. Semifreddo betyr halvkald/fryst på italiensk. Iskaken serveres halvfrossen slik at den får en nydelig, kremet konsistens uten de velkjente steinharde iskrystallene.


Kaken er ikke så vanskelig å lage som det kanskje kan virke som. Den største jobben er å lage marengsen. Jeg synes det er gøy å gjøre dette selv, så får man smaksatt den som man vil.

I marengsen skal det være ristede hasselnøtter. Det er generelt et hot kake tips.  Sleng de noen minutter i ovnen og hasselnøtter blir transformert til noe helt fabelaktig godt. (For øvrig hvis man rister de i havsalt og sukker i en panne i tillegg så blir det et knallgodt dryss til å ha over desserter og iskrem).
Det tar ca 3 timer å steke marengsen. Til gjengjeld gjør den seg selv i ovnen så jeg lot den bare stå og tørke der en dag jeg var hjemme hele kvelden.


Jeg samler på kakeoppkrifter der man kan lage herligheten i forveien. Og denne kaken kan faktisk lages flere uker før bruk og fryses ned. Så må man bare huske og ta den opp i god tid!


Ingredienser:
(til rund kakeform 22-24 cm) 
  • 3 eggehviter
  • 1 ts kaffepulver
  • 175 g sukker
  • 50 g hasselnøtter
  • 6 dl kremfløte
  • 500 g frosne bær (gjerne en blanding av jordbær, bringebær, kirsebær og blåbær)
  • Evt 1 liten kurv friske bringebær til pynt
Sjokoladesaus:
  • 1 1/2 dl kremfløte
  • 1 ss sirup
  • 3 ss vann
  • 140 g kokesjokolade, helst 70%
  • 2 ss smør

Framgangsmåte:

Kakebunn:
  1. Start med å riste hasselnøttene; sett ovnen på 200 grader og legg hasselnøttene på et stekebrett dekket med bakepapir. La dem riste seg sprø i noen minutter (det tok meg 4-5 min). Hell nøttene over i et rent kjøkkenhåndklær, og gni godt til det tørre skallet faller av. Legg de rensede nøttene i en plastpose og hamre løs med en kjevle til de er hakket i små biter.
  2. Ha eggehviter og et par spiseskjeer sukker i kjøkkenmaskin, og visp først forsiktig, så kraftigere, til massen begynner å hvitne og festne seg. Tilsett kaffepulver og halvparten av sukkeret. Pisk videre. Når eggehvitemassen står av seg selv, rører du inn resten av sukkeret samt de ristede hasselnøttbitene. Bland godt.
  3. Legg bakepapir på et stekebrett. Bred marengsmassen utover i et kvadrat, mellom 1-2 cm høyt. Stek ved 110 grader i vanlig stekeovn (90 grader ved varmluft) i cirka 3 timer til marengsen er blitt sprø . (Jeg tok ut min etter nøyaktig 3 timer og da var den litt seig og helt perfekt). Den skal brekkes opp, så formen på bunnen betyr ingenting. Avkjøl og fjern bakepapiret.


    Fyll:  
    1. Visp kremen til kaken halvstiv.
    2. Brekk opp den avkjølte marengsen i biter, men se om du kan beholde et helt stykke som kan utgjøre bunnen av kaken.  (Mitt stykke knuste i store biter, men det gjorde ingenting. Jeg la det som et lite puslespill). Mål sirkelen med bunnen av kakeformen og skjær ut. Kle innsiden av en rund springform (22-24 cm) med bakepapir. Vend de oppbrekte marengsbitene inn i den halvstive kremen. Fyll et lag på 2-3 cm nederst i den kledde formen. 
    3. Bruk det du har av frosne bær; bringebær, kirsebær, jordbær, blåbær. Legg halvparten av de frosne bærene ovenpå. Gjenta med et lag krem/marengs og et lag til med bær. Avslutt med det hele marengsstykket (eller store biter).
    4. Trykk godt ned, og pakk formen inn i plastfolie. Kle aluminiumsfolie utenpå. Frys ned kaken i formen.
    5. Før servering:Ta opp kaken 3 timer før servering. Fjern folie og bakepapiret etter 1 time. Snu kaken ut på et serveringsfat slik at det hele marengsstykket blir bunn. La den hvile i kjøleskapet fram til servering.


    Sjokoladesaus :
    1. Hell kremfløte og sirup i en liten kasserolle sammen med vannet. Kok opp til det bobler. Skru ned varmen og rør i sjokoladen i biter, samt smør. Varm forsiktig mens du rører innimellom, til sausen er jevn og gyllen. 
    Servér kaka stykkevis på porsjonstallerkener med varm sjokoladesaus over. Gjerne noen friske bær ved siden av. Jeg pyntet med friske bringebær.

    Både kaken og sjokoladesausen kan lages i forveien og fryses ned. Sausen kan varmes opp i vannbad.