søndag 10. juni 2012

Fantastiske småbrød

Her kommer en oppskrift på kjempe gode rundstykker som krever minimal innsats. De blir lette og luftige med sprø skorpe.


Disse "småbrødene" har falt i smak hos alle jeg har servert dem til. Her skal det hverken knaes, eltes eller trilles. Deigen skjærer jeg bare fort og greit opp litt på måfå, og det gjør at alle småbrødene får litt ulike former.  De ser riktig nok ordentlig hjemmelagde ut, men blir likevel veldig stilige, spør du meg!


Litt honning i brøddeiger gjør alltid underverker. Denne oppskriften er virkelig helt super. Jeg fant den for lenge siden i kokeboka "God Mat" av Anna Bergenström.  Har laget disse gang på gang. Det er ingen vits å bytte ut en oppskrift, når man har en som man er så fornøyd med...


Vil man ha en litt grovere variant så er det bare å bytte ut deler av hvetemelet med sammalt grovt mel. Småbrødene er gode som tilbehør til supper og salater, og dessuten perfekte på et koldtbord. Men i dag koste vi oss med disse til lunsj. Rett fra ovnen, rykende varme. Med litt skinke, ost og syltetøy på, så spiste vi oss stappmette alle mann. En herlig søndagslunsj!

Ingredienser:
(til 10 -12 småbrød)
  • 5 dl fingervarmt vann
  • 1 dl lunken melk
  • 25 g gjær (1/2 pk)
  • 2 ts salt
  • 1 ss honning
  • 12,5 dl hvetemel  (eller 2,5 dl sammalt grov + 10 dl hvetemel)
  • Litt ekstra mel til utbaking.

Fremgangsmåte: 
  1. Ha melk i et litermål, og tilsett varmt vann så du ender opp med en lunken (fingervarm) blanding. Rør inn gjær, salt og honning. Ha i melet, og rør deigen raskt sammen. Det holder at den henger sammen (den trenger ikke bli helt glatt og jevn). Strø litt mel over, og la deigen heve i 1-1,5 time.
  2. Hell deigen ut av bollen. Strø over litt mel, og klapp den forsiktig utover. Gjærboblene skal få lov å være som de er. Del opp med en kniv til trekantede eller små rombeformede brød. Legg over på et stekebrett dekket med bakepapir.
  3. Stek brødene på 240 grader midt i ovnen til de er gyldne. Det tar ca 15 min. Ta ut av ovnen, og legg over på en rist. (Ikke dekk til med håndklær for da får du ikke sprø skorpe). Server dem gjerne fortsatt litt lunkne. 
Jeg har aldri prøvd å fryse disse, for de blir alltid spist opp samme dag...