onsdag 21. mars 2012

Pizza med parmaskinke på italiensk vis

Her blir det litt selvskryt. Denne pizzaen er rett og slett den beste hjemmelagde pizzaen jeg noensinne har spist!





Til nå har jeg frekventert restauranter for å få spist ekte italienske pizzaer, men wohoo - nå trengs ikke det lenger!

Jeg har begynt å bruke pizzastein. Hadde lenge tenkt til å gå til innkjøp av dette, men heldigvis lå det en under juletreet i år. Den utgjør en magisk forskjell for steking av pizzabunnen! Denne ble supertynn og knasende sprø, akkurat sånn en italiensk pizza skal være. Det er virkelig verdt å anskaffe seg en pizzastein (med mindre man har en pizzaovn da), og det koster ikke mange 100-lappene heller.

Pizza Parma er kanskje den beste italienske pizzaen for meg. Kombinasjonen salt parmaskinke sammen med ruccola, pinjekjerner og parmesan er helt uimotståelig. Denne makeløse varianten har jeg til nå kun mesket meg med på restaurant Villa Paradiso (Grünerløkka i Oslo).  Men, nå kan jeg stolt si at vi har produsert en ganske lik utgave her hjemme i vårt egne casa! Kanskje ikke like fin og rund, men i hvertfall uhyyyre god!


Jeg har fått noen tips angående bruk av pizzasteinen som var gode å ta med seg:
  • Steinen settes inn i kald ovn. Skru opp til maks temperatur og la den bli helt gjennomvarm (tar ca 20-30 min).
  • Deigen lar jeg elte lenge for at den skal bli skikkelig elastisk. Da kan den kjevles ut på forhånd uten at den krymper når den skal legges over på varm stein.
  • Jeg bruker pizzamel a la tipo "0" el "00" (kjøpes i velassortert matbutikk). I tillegg har jeg litt maismel på steinen for at bunnen ikke skal sette seg fast.


Ingredienser:
(til 2 store porsjonspizzaer)



Pizzadeig:
  • 20 g gjær (fersk eller tørr)
  • ca 2 dl lunkent vann
  • 3 ss olivenolje
  • 1 strøken ts salt
  • 5-6 dl pizzamel  
Tomatsaus:
  • 1 boks hermetiske tomater
  • 1 fedd hvitløk
  • 2 ts olivenolje
  • 1 håndfull med basilikumblader
  • 1/4 ts sukker
  • 1/4 ts salt
  • litt pepper
Topping:
  • Parmaskinke (8-10 skiver)
  • 1 håndfull ristede pinjekjerner
  • 2 håndfuller ruccola salat
  • Skivet parmesan ost etter smak
  • Litt olivenolje
Pluss:
  • 2 pk mozzarellaost
  • litt maismel

Fremgangsmåte:
  1. Løs gjæren opp i lunkent vann. Tilsett olivenolje og salt. Rør inn litt og litt mel. Elt deigen i en kjøkkenmaskin i 10-15 minutter til den er smidig og elastisk (evt kan du ta deg en treningsøkt ved å kna den selv). Dekk til med plast, og la deigen heve i en time.
  2. Forvarm pizzasteinen i 20-30 min. (Sett den inn i kald ovn og skru opp til maks temperatur).
  3. Ha alle ingrediensene til tomatsausen i en blender, og kjør til sausen er glatt. Ha den over i en kjele, og la den småkoke i 5-10 min så den får litt tykkere konsistens.
  4. Del pizzadeigen i to leiver, og kjevle ut til to pizzaer så tynt du bare klarer. 
  5. Ta den glovarme steinen forsiktig ut av ovnen. Strø bittelitt maismel i et tynt lag utover. Legg deigen fort over på steinen. (Du steker en pizza av gangen). Smør et tynt lag med tomatsaus utover bunnen og legg på skiver av en mozzarella ost. Stek bunnen nederst i ovnen på 250 grader til den ser ferdig ut og bunnen er sprø. (Det tar omtrent 8-9 min). Gjør det samme for pizza nummer to. (Vi pleier å begynne spise den første pizzaen mens den andre stekes i ovnen.)
  6. Toppingen legges på. (Fordel ingrediensene så du har like mye til hver pizza.) Ringle over litt god extra virgin olivenolje tilslutt.
Buon appetito!

I dag lagde vi også en Minipizza (med skinke og ost) til 2-åringen vår

tirsdag 13. mars 2012

Favorittfrokosten: Hjemmelaget Granola & Yoghurt


Det er vel på høy tid at jeg fjerner "God Jul - hilsenen" fra forsiden min! Julen er som et vagt minne nå. Tida har bare rast avgårde siden den tid, og jammen er det snart vår!
Jeg har tatt et avbrekk fra blogglandia. Det er godt med en pause av og til. Jeg har faktisk vært litt lei av å lage mat, noe som hender meg veldig sjelden. Da er det bare å la andre ta over her hjemme pluss ty til litt lettvinte måltider. Dessuten sitter jeg minimalt foran pc'n om dagen. Det er nemlig mye mer fristende å ligge på gulvet og pludre med min skjønne lille sønn på 2 måneder. Vi har begynt å ha veldig fine "samtaler":)

Jeg må uansett få sagt at det er utrolig koselig å få mail og spørsmål om jeg snart skal komme i gang igjen. At bloggingen min er savnet rører meg. Men nå er det også sånn at jeg har lyst til at denne bloggen hovedsakelig skal inneholde oppskrifter som jeg genuint liker og har prøvd ut flere ganger. Jeg vil ikke blogge bare for bloggingens skyld. (Gå å kjøpe en fancy matvare kun for å ha noe å skrive om...)

Siden jeg har vært litt matlei har jeg begynt å teste ut nye oppskrifter for å få inspirasjon. Noen med stort hell og et par som ikke kommer til å lages igjen (for eks jerk kylling, som bare ble sånn passe godt).  Ikke minst har jeg lagd masse pizza med min nye pizzastein. Kan ikke kalle meg utlært ennå, men synes virkelig at vi fikk til noen som ble helt fantastico. I was blown away! Mer om dette i neste innlegg.


Nå over til granola - mitt nye lettvint måltid!
Etter som jeg er i barselperm spises de fleste måltider hjemme. Og med minstemann er det ikke bare bare å få i seg avansert mat akkurat, for min fokus er først og fremst at han får i seg mat. Jeg vet for eks ikke hvor mange kopper kaffe jeg har laget og ikke fått drukket. Men det beste er at det betyr overhode ingenting...
Det går stort sett i kjappe brødmåltider, og det begynner å bli litt enformig å spise det til både frokost og lunsj. Så jeg bytter dette ut med en smashing hjemmelaget frokostblanding innimellom. Denne har masse krunsj og en mild og rund smak.


Her er det bare å røre sammen alle ingrediensene og steke det i ovnen.  Oppskriften kan tilpasses etter smak, ved å bytte ut frø eller nøtter for å få en egen favorittblanding. For en supersunn versjon har jeg noen ganger redusert sukker og sirup, og hatt i gresskar- og linfrø. Sist laget jeg derimot en liten gourmetvariant med sjokoladeknapper (70%). Det kan fint unnlates når man ikke har "pick me up craving" pga våkenetter...


Her er opprinnelig oppskrift: 
(gir litt over 1 liter)
  • 220 g store havregryn
  • 70 g solsikkefrø
  • 50 g sesamfrø
  • 70 g mandler
  • 1 ts malt kanel
  • 1/2 ts malt ingefær
  • 2 store spiseskjeer eplemos
  • 2 ss mørk sirup
  • 2 ss honning (flytende)
  • 40 g brunt sukker
  • 1/2 ts maldon salt
  • 1 ss solsikkeolje (rapsolje går også fint)
  • 125 g rosiner


    1. Bland alle ingrediensene unntatt rosinene i en stor bolle.
    2. Kle en langpannefom med bakepapir, og fordel blandingen jevnt utover.  Stek i ovnen på 165° i 25-30. Rør litt rundt innimellom. Det skal bli gyllent, men pass på mot slutten for da kan det lett brenne seg. Avkjøl.
    3. Når blandingen er helt avkjølt blander du inn rosinene. (Skal du ha i sjokoladeknapper så tilsettes de nå sammen med rosinene). Oppbevares i en tett boks/glass 
    Spises for eks sammen med yoghurt. Denne fortjener en god, tykk gresk eller tyrkisk en.  Godt også bare med litt melk og kanskje noen bær.
    Eller bare som den er. Ikke dumt det heller...