søndag 20. november 2011

Panna Cotta med hvit sjokolade og pasjonsfrukt


I går arrangerte vi "de gode hjelpernes middag". Denne høsten har nemlig mange i familien stilt opp helg etter helg og hjulpet oss med maling av vår nye bolig. Det var virkelig på høy tid at så snille støttespillere skulle få servert en bedre middag hos oss, etter å ha ofret fritid, ja til og med sene lørdagskvelder.
 

Det skulle derfor ikke spares på godsakene. Blant annet hadde vi lyst på en ordentlig god, imponerende dessert, og valget falt på Panna Cotta. Det er glimrende å servere når man skal ha mange gjester og gjerne vil ha gjort klart noe på for hånd. Panna Cotta lages nemlig helst dagen i forveien.
 
Man kan spise den som en ren fløtepudding, men måten jeg vil ha Panna Cotta på er med smak av hvitsjokolade og servert med en pasjonsfruktcoulis. Da blir det søtt og surt om hverandre. Det smaker rett og slett himmelsk!

Porsjonene ble akkurat passe store tenkte jeg. Men Bravissimo jublet de glade gjestene i kor, og slikket bollene diskret:)

Ingredienser:
(til 8 stk)
  • 4 gelatinplater
  • 2 vaniljestenger
  • 8 dl kremfløte
  • 1 ss sukker
  • 200 g hvit sjokolade
Pasjonsfruktcoulis:
  • 15 pasjonsfrukter
  • 4 ss sukker
  • 6-7 ss vann
  • evt rester av vaniljestang

Fremgangsmåte:
  1. Snitt vaniljestengene på midten, skrap ut frøene, og ha de over i en gryte sammen med kremfløte. (Ta vare på vaniljestengene til pasjonsfruktsausen). Varm opp fløten, men ta den av platen rett før den når kokepunktet.
  2. Legg gelatinplatene i kaldt vann i 5-7 min.
  3. La fløten avkjøle seg 1-2 min. Klem vannet ut av gelatinplatene, og rør de inn i fløten til gelatinen er helt oppløst. Rør deretter inn sukkeret. Ha i hakket sjokolade, og rør til kremen er helt jevn. Fordel den over i noen fine glass.  Sett panna cottaene i kjøleskapet til de er stivnet, dvs i minimum 3-4 timer (gjerne natten over).
  4. Til pasjonsfruktcoulis: Del pasjonsfruktene i to. Skrap innholdet ut med en skje, og ha det over i en liten kjele. Tilsett sukker og ca 4 ss vann pluss gjerne resten av vaniljestengene (hele) som du har fra tidligere. (Det sitter ofte noen frø igjen og gir en fin, svak vaniljesmak). Varm opp til kokepunktet, og hell sausen over i en sil. Smak om du synes den skal ha litt mer sukker.  Ha den silte coulisen over i kjelen igjen, og ha i ca 2-3 ekstra skjeer vann, og la det nesten koke opp på nytt. Sil en gang til og avkjøl.
  5. Ta panna cottaene ut fra kjøleskapet en halvtime før servering. Hell over et dekkende lag pasjonsfruktcoulis. Pynt gjerne med mynte, sjokoladeblader eller noen bær. Nyt!

mandag 7. november 2011

Blåbærboller



Jeg har fått ny kjøkkenmaskin i gave, og endelig kan jeg lage boller og brød igjen som skal elte lenge. Den siste tida har jeg nemlig blitt mer og mer tilhenger av å bake boller som skal ha lang eltetid, pluss elte inn smøret i terninger gradvis, og da er det akk så praktisk å ha en Kitchenaid:)


I helgen var det tid for stor bursdagfeiring av gulljenta vår som fylte 2 år. (Hvor har tida blitt av??) Det aller beste hun vet er blåbær, og jeg ble fristet til å prøve å lage blåbærboller, en oppskrift jeg spottet på denne helproffe blogen: http://trinesmatblogg.no/


Det var en god oppskrift, og bollene ble luftige og fine. Fulgte anbefaling om å ha på en tykk, syrlig melisglasur, og det passet perfekt.


Ingredienser:
(til 22-24 boller )

Deig:
  • 1 kg hvetemel
  • 5 dl melk (fingervarm)
  • 25-50 gram gjær
  • 150 g sukker
  • 1 ts malt kardemomme
  • 1/4 ts salt
  • 1 egg
  • 150 g smør, i terninger
Fyll:
  • 200 g blåbær, helst friske
  • 2 1/2 ss brunt sukker
  • 1 egg til pensling
Glasur:
  • Sitronsaft (av ca 2 sitroner)
  • Masse melis (brukte litt under en pakke til alle bollene)
Fremgangsmåte:
  1. Smuldre gjær i bollen til en kjøkkenmaskin. Dersom du har god tid til å la deigen heve kan du redusere gjærmengden til 25 gram, men bruk 50 gram dersom du ikke har tid til å la deigen heve mer enn 1 time.
  2. Ha i mel, fingervarm melk, sukker, kardemomme, salt og ett egg. Elt i ca 10 minutter på sakte til middels fart. Tilsett smør i små terninger og elt til deigen slipper kantene i eltebollen og alt smøret er eltet godt inn i deigen, tar ca 5-10 minutter. Øk farten underveis. Kle bakebollen med plast, og sett deigen på et lunt sted og la den heve i minst 1 time. Du skal nå ha en elastisk og smidig deig som lett lar seg forme.
  3. Ha bolledeigen på melet underlag og kjevle den ut i et stort rektangel. Fordel blåbærene på deigen og strø brunt sukker over. Rull deigen fra den ene langsiden, og skjær opp i passende emner, 22-24 stykker. Fordel bollene på to bakepapirkledte stekebrett. La bollene heve under klede til omtrent dobbel størrelse. Pensle med sammenvispet egg, og stek bollene ved ca 225 grader i 10-12 minutter.  Avkjøl bollene på rist.
  4. Lag melisglasur ved å røre sammen sitronsaft og melis til en tykk glasur. Smør på bollene eller sprøyt på med en sprøytepose.

     
    Kakebordet til 2 årsdagen. Snille "sviger"mor hadde bakt verdens fineste bursdagkaker!