onsdag 10. august 2011

Spaghetti med kjøttboller

Hvem kan vel motstå en stor, generøs posjon med pasta, tomatsaus og hjemmetrillede kjøttboller? Litt tid tar det å lage kjøttbollene selv, men så er det ikke så verst å kunne føle seg som en ekte italiener på kjøkkenet av og til...

Denne middagen tilfredstiller alle mine barnslige gener.  Dessuten glir dette ned på høykant hos den lille på halvannet år, for jammen er det stas å få sine egne, små kjøttboller på tallerkenen. Nettopp litt av trikset med denne retten synes jeg er å lage kjøttbollene temmelig små.  Man kan for øvrig bare justere ned kryddermengden litte grann for de aller minste om ønskelig.


Dette er en herlige slurperett når man har ordentlig lyst på pasta. Så gjelder det bare å se om man er villig til å ofre den aller siste kjøttbollen på tallerkenen, i romantisk stil som i Lady og Ladstrykeren:)

Når man først er i gang med å trille kjøttboller så kan man godt lage mange for disse er fine å fryse ned.

Til 4 porsj
Ingredienser til kjøttbollene:
  • 400 g kjøttdeig/karbonadedeig
  • 400 g kjøttdeig av svin
  • 2 hvitløksfedd
  • 1 egg
  • 5 ss revet parmesan
  • 2 små skiver tørr loff / landbrød (uten skorpe)
  • 1/2 dl melk
  • 2 ts oregano
  • Salt og pepper
Ingredienser tomatsaus:
  • 1 løk
  • 1 ss olivenolje
  • 2 hvitløksfedd
  • 2 bokser med hermetiske tomater
  • 2 ss tomatpuré
  • 1/2 - 1 ts sukker
  • 2 ts oregano
  • ca 1 dl H-melk
  • 1 stor håndfull ferske basilikumblader
  • Salt og pepper
Fremgangsmåte:
  1. Finn fram en stor bolle og bland kjøttdeigene sammen med egg og revet parmesan. Skjær bort skorpene fra loffskivene og del/smuldre brødet i små biter. Hell over melken og la det bløtgjøre seg helt før du blander det godt inn i kjøttfarsen. Tilsett finhakket hvitløk og oregano, og krydre med salt og pepper etter smak.
  2. Form små kjøttboller av deigen med hendene dyppet regelmessig i kaldt vann, eller bruk en skje. Legg de over på et stekebrett som er dekket med bakepapir, så de ikke setter seg fast.
  3. Stek dem i ovnen på 200 grader, i ca 15-20 min. (Kan også stekes i stekepanne).
  4. Tomatsausen: Finhakk løken og stek den blank i litt olivenolje i en stor kjele. Ha i hvitløken, og bland deretter inn tomatboksene, tomatpuré og en liten klype sukker. Tilsett krydder og kok opp sausen. La den få småkoke i ca 5 min, ha i melk, litt etter litt (i forhold til hvor sterk saus du vil ha) og finhakket basilikum.
  5. Legg kjøttbollene over i sausen og la dem småkoke i ca. 15 min. Kjøttbollene setter en god smak på sausen når du koker dem i den og de holder seg saftige på denne måten også.
Server med nykokt spaghetti og et dryss parmesan. Hadde det ikke vært for at jeg har voksende mage så skulle jeg gjerne hatt et glass rødvin til denne middagen altså...  

onsdag 3. august 2011

Sommerlig laks à la Jamie Oliver



Dette er en saftig, sunn og lettlaget fiskerett, der alt skal i en form.


Det er med sikkerhet jeg kan påstå at det er superenkelt å lage. Det er nemlig sånn at første gang jeg smakte dette var da jeg bodde i kollektiv i London. En av gutta jeg bodde sammen med levde stort sett på take away og hermetikk og lagde aldri mat, så da jeg oppdaget at han hadde bladd i en av mine Jamie Oliver bøker, ble jeg mildt sagt overasska. Jommen hadde han faktisk tryllet fram en nydelig laksemiddag, med en fantastisk frisk smak.

Grunnen til at jeg var så heldig å bli servert dette var fordi han måtte øve seg på noen i forkant av en "date", der han hadde tatt seg litt vann over hode og bedt en jente på middag. At de senere ble gift hører med til historien! Nå er jeg ekstremt ferdig med livet i kollektiv, men laksemiddagen har jeg holdt på. Og denne passet perfekt å ha til middag på en så varm dag som denne!

Ingredienser:
Til 2 sultne

  • 2 laksefileter
  • 400g små poteter (gjerne Amandine)
  • 1/2 pakke aspargisbønner
  • 1 stor håndfull frosne grønne erter
  • 8-10 aspargis topper (kan også bruke hermetiserte)
  • 10 sukkererter
  • 1 ss smør
  • Olivenolje
  • 1 sitron - zest og saft
  • 1 liten håndfull basilikum blader
  • 1 liten håndfull med dill
  • Maldonsalt og nykvernet pepper

Jamie anbefaler litt aioli ved siden av, men jeg synes det er smaker like godt med en klatt rømme i stedet.
  
Fremgangsmåte:
  1. Sett ovnen på 220ºC. Kok potetene i rikelig med vann (for du skal ha i litt ekstra grønnsaker også etterhvert).
  2. Salt og pepre laksefiletene lett. Bruk en skarp kniv og skjær noen snitt i skinnet på laksen, og fyll disse med dill (ca halvparten).
  3. Kok potetene til de så vidt begynner å bli møre (ca 10 min).  Ha i aspargistoppene, og la de koke med. Ha også i frosne erter og sukkererter, og kok videre i et par minutter til. Hell av vannet.
  4. Ha potetene og grønnsakene over i en stor ilfastform (eller et dypt stekebrett). Ha i finhakket basilikum og resten av dillen. Ha også i smør, et par spiseskjeer olivenolje og både zesten og saften av en sitron. Krydre godt med salt og pepper.  Vend alt sammen mens det fortsatt er varmt så smakene blander seg fint i hverandre.
  5. Legg laksefiletene på toppen og sett det inn i ovnen. Stek på 200-220 grader i ca 10 min, til laksen akkurat er gjennomstekt. Server med en klatt rømme ved siden av. Husk å få med noen skjeer av den nydelige urte-sitron-olivensaften som ligger i bunnen av formen.
Bilde og oppskriften er lånt fra Jamies Dinners, men jeg har justert  litt etter mine smaksløker.