mandag 20. juni 2011

Pesto Genovese


Den klassiske basilikumpestoen er noe av det mest anvendelig jeg vet. Den serveres ofte med pasta, men er nydelig sammen med veldig mye annet også. Jeg synes det er kjempe godt å blande sammen med grillede grønnsaker eller bruke som marinade over fisk eller som saus til kjøttboller. Det er godt som dressing i pastasalat, potetsalat, tomatsalat og supert på brødskiva rett og slett. Jeg kan egentlig fortsette i det uendelige...

Pesto er også et glimrende eksempel på at hjemmelaget smaker aller best. Fordelen er at det er ferskvare og laget på et blunk. Man kan blande alt veldig lettvint i en kjøkkenmaskin og da får man en glatt, fin saus. Men for meg blir det aller best smak på den gode, gamle måten ved å bruke en morter. Da tar det kanskje et par minutter lenger tid å lage, men som alltid med basilikum er det best å støte den for å få ut mye smak. Jeg liker også den litt røffe konsistensen man får på pestoen.

Her er min pesto:

Ingredienser:

  •  1 lite fedd hvitløk
  • 1 potte frisk basilikum
  • 1 dl ristede pinjekjerner
  • 1,5 dl revet parmesan
  • ca 1/2-1 dl olivenolje
  • Havsalt og nykvernet pepper etter smak
  • Litt presset sitronsaft hvis du vil

Fremgangsmåte:
  1. Rist pinjekjernene i en tørr stekepanne til de er gyldne. Finhakk hvitløk og ha i en morter sammen med litt salt og basilikumblader av en hel plante. Mos alt godt.  Ha i pinjekjernene og knus disse inn sammen med alt. 
  2. Bland inn litt av osten og litt olje. Tilsett begge deler gradvis til du har ønsket konsistens.
  3. Smak til med pepper og eventuelt mer salt tilslutt. Jeg liker dessuten å presse litt sitron over (1-2 ts), men dette er en smaksak. Pestoen er holdbar i ca 3 dager i kjøleskap.
Dette er en klassisk Genovese, men man kan lage pesto med ruccola, persille, tomat og mye, mye annet.

torsdag 9. juni 2011

Fiskesuppe med appelsin fra Menton

Dette er en lettvint og deilig fiskesuppe med tomat. Med smak av appelsin skiller den seg litt ut. Menton er for øvrig en av de mest ”italienske” byene i Sør-Frankrike, kjent for sine sitroner og appelsiner.


Oppskriften er hentet fra en favorittbok: "God Mat" av Anna Bergenström. I min verden er dette den beste kokebokforfatteren der ute. Hun både skriver og lager mat helt etter min smak.

Du kan velge om du vil ha en eller flere sorter fisk. I supper pleier jeg å bruke sei eller kolje framfor torsk, for disse slagene kokes ikke så fort i stykker.  Du kan bruke frossen fisk som er tint også.

Ingredienser til 4 pers
  • 1 liten fennikel (eller 1 ts fennikelfrø)
  • 4-5 rå poteter
  • 2 hakkede løk
  • ca 2 ss smør / margarin ( eller olje)
  • 1 boks tomater (400g)
  • 12 dl vann + 2 fiskebuljongterninger
  • 1/2 ts tørket timian
  • 1/2 - 1 ts salt, pepper
  • 400g fersk fiskefilet (kolje, gjørs torsk eller sei)
  • 1 stort hvitløksfedd
  • saften av en liten appelsin
  • persille

Fremgangsmåte:
  1. Skyll fennikelen, og skjær den i små biter. Skrell potetene, og del dem i små terninger. Fres løk, fennikel og poteter i smør i en kjele. Tilsett de hermetiske tomatene. Hell i vann, og bland i buljongterningene, timian, salt og pepper. La alt koke under lokk i ca 20 min.
  2. Del fiskefiletene i ca 3 cm brede strimler. La dem trekke i suppen i 3-5 min.
  3. Smak til med presset hvitløk og saften av appelsin. Dryss over hakket persille.
Server med godt brød til. Vi spiste suppa sammen med dette nybakte gressløkbrødet.