onsdag 27. april 2011

Gøril Wikers beste Ostekake

Ostekake er noe de aller fleste liker. Denne uka var tid for kakebaking igjen, etter som det var dekket for familiefeiring av ikke mindre enn en 60-årsdag! Jeg hadde lyst til å prøve ut en ny ostekake-oppskrift som hadde sitronsmak og flere lag. Valget falt på denne:


Dette er en klassisk, amerikansk ostekake med rømmetopping. Det smakte nydelig med lettrørte jordbær til!

Ingredienser:

Bunn:
  • 1 pk Kornmo-kjeks
  • 100 g smør - smeltet
  • ½ ts kanel
  • 2 ss sukker
Ostefyll:
  • 450 g kremost naturell / Philadelphia
  • 5 ss sukker
  • Frøene fra 1/2 vaniljestang
  • 1 sitron - saften
  • 4 egg
  • 200 g lettrømme (eller crème fraîche)
Rømmetopping:
  • 3 dl seterømme
  • 2 ss sukker
  • Frøene fra 1/2 vaniljestang

Fremgangsmåte.
(Ovn 180 grader)

  1. Smelt smør. Kjør kjeks, sukker og kanel sammen i en food prosessor til smuler. Bland inn smøret. Smør en middels stor springform. Dekk bunnen og sidene av formen og sett den i kjøleskapet slik at kjeksen får "satt seg".
  2. Forvarm ovnen til 180 grader. Bland ost, rømme og sukker i en mixmaster eller food prosessor. Tilsett deretter ett egg om gangen til det blir en fin ostemasse. Ha tilslutt i sitronsaften og innholdet av halve vaniljestangen. Hell røren over bunnen i springformen og stek i ovn i 30-40 min. Det er viktig å ikke oversteke. Den er ferdig når konsistens er som karamellpudding (fortsatt skjelven). Settes kaldt noen timer så den stivner.
  3. Pisk sammen rømme, sukker og vaniljestang for hånd til en luftig krem. Smør rømmekremen over ostelaget når kaken har blitt helt kald. Avkjøl og server med en saus av jordbær eller bringebær.
 Jeg pyntet kaken med jordbær og gullperler i sukker.



Kilde: Gøril Wiker/Leve livet

lørdag 23. april 2011

Cecilies indonesiske kylling


Her er oppskrift på en påskegul kyllingrett som er både kremete og har mye smak. 


I påsken skal det jo være flust med lammekjøtt, egg og sjokolade som seg tradisjonen tro. Og akkurat nå ligger faktisk en lammestek i ovnen og sprer gode aromaer i hele leiligheten. Men før vi kjørte på med tradisjonell påskefeiring så var det godt å spise noe litt annerledes enn alt det erke-norske. Vi startet dermed påskeuka med denne indonesisk-inspirerte middagsretten!



Dette har jeg fått servert mange ganger hos min venninne Cecilie, som igjen har arvet oppskriften av sin svigerinne. Jeg synes det er stas å motta "signatur-rettene" til andre. De fleste av oss har jo noen favorittoppskrifter som ofte går igjen på kjøkkenet, og jeg blir superglad når folk mailer meg sine.  Keep'em coming!
 
Dette er en nydelig middag som er ganske enkel å lage og den passer supert når man har lyst på noe ekstra godt. Det skulle være veldig mye fløte i oppskriften så jeg har erstattet noe av den med melk. Jeg gjorde et par andre justeringer til og lagde den litt "hottere" (medium sterk)med Sambal Oelek. Men dette kan ned / oppjusteres etter smak. 

Ingredienser (4 personer): 
  • 2 grillede kylling
  • 1-2 gul paprika
  • 3 dl kremfløte
  • 1 dl melk
  • 2 ts karri
  • 1/2 glass mango chutney
  • 1-2 ts sambal oelek
  • 2 fedd hvitløk
Fremgangsmåte:
  1. Rens og del kyllingen i biter. Fjern skinnet. Skjær paprikaen i skiver. Legg kyllingen og paprikaen i en ildfast form.
  2. Bland kremfløte, mango chutney, hvitløk og krydder. Ha i 1 ts sambal oelek hvis du bare vil ha litt sting, 2 ts hvis du vil ha det sterkt.(Jeg har i to og da blir det akkurat så sterkt som jeg tåler.)
  3. Visp for hånd i et par minutter til det blir en luftig blanding. Det skal ikke bli krem. Bland i matfløte (eller melk). Hell over kyllingen og paprikaen.
Stekes i ovnen på 200 grader i 15-25 minutter. Server gjerne med ris, naan-brød og salat.

GOD PÅSKE!

tirsdag 12. april 2011

Hurra for Søtpoteten



I dag vil jeg slå et slag for søtpoteten! Jeg oppdaget den for bare 6-7 år siden da jeg bodde utenlands. Nå dukker den opp støtt og stadig som ingrediens eller inntar hovedrollen på middagstallerkene her hjemme. Den er både søt og god, og dessuten veldig sunn!

Jeg er glad i å bake søtpotet i ovnen og i dag bakte jeg store biter av den sammen med litt andre grønnsaker. Vi hadde det som tilbehør til svinekoteletter, men det er egentlig en fin liten rett i seg selv.


Skal du ha disse ovnsbakte grønnsakene som tilbehør til fisk kan det være godt å ha litt fennikel i. Tidligere har jeg også hatt skivet halloumi-ost over (bare de aller siste minuttene med grillen på full guffe). Anbefaler å prøve det en gang også! 
Men tilbake til dagens grønnsaksblanding. Her er den:

Ovnsbakte grønnsaker
Ingredienser:
Rikelig til 2 pers (som grønnsakstilbehør)

  • 2 søtpoteter
  • 1 rødløk
  • 2 små gulrøtter
  • 2 stk pastinakk
  • 1/2 selleri
  • 1 fedd hvitløk (eller mer etter smak)
  • Maldonsalt
  • 1 ts timian

Fremgangsmåte:
  1. Del alle grønnsakene i ganske store biter. Finn fram en dyp langpanne eller ildfastform, og ha i alle grønnsakene.
  2. Ha i hel hvitløk med skall. Bland inn 1-2 ss olivenolje, timian og rikelig med Maldon salt.
  3. Stek grønnsakene i ovn på 200 grader i ca 25-30 min til de er gyldne.

fredag 8. april 2011

Pasta craving...


All you need is....pasta!



Jeg har en seriøs pasta avhengighet. Og i det siste har jeg fått meg en ny favoritt - fersk pasta fra Giovanni Rana som selges i de fleste matbutikker nå. Vil presiserer at jeg ikke driver med reklame på denne bloggen og har ikke blitt oppfordret om å skrive om produktet av noen. Men her må jeg bare legge jeg meg flat, for jeg har falt pladask. Knallgod fersk pasta rett og slett!

Spesielt vil jeg anbefale varianten Ravioli fylt med Steinsopp. Jeg liker å spise den som den er. Har bare litt godt smør til, havsalt og et dryss parmesan ost. Keep it simple, for ingen ting mer trengs.

En herlig lunsj...sukk. Spiser grønnsaksrasjonen min senere!


Ingredienser:
(et lite måltid til 2, eller masse til 1)
    Mitt favorittsmør
  • 1 pk Ravioli med Steinsopp
  • 1 ts gourmet smør
  • Havsalt
  • Parmesan ost

Kok pasta som etter anvist på pakken. Vær nøye med å holde den korte koketiden for best resultat. Ta pasta ut av kjelen. Ha i en klump smør i kjelen og la det smelte forsiktig. Ha i pasta'n igjen, og vend i smøret. Server med masse parmesan ost og et dryss havsalt.

Lukk øynene og nyt!




fredag 1. april 2011

Oreokake

Hvilken kake!

Mitt første møte med en hjemmelaget Oreokake var i dåpen til vår datter, da broderns snille kjæreste hadde det med. Ingen kake har imponert meg mer!



Dette må være en av de hotteste kakene om dagen. Jeg har lest om Oreokake i utallige blogger, og sjelden får en kake så mange komplimenter. Kaken inneholder masse Oreokjeks, i tillegg til sjokolademousse og en ostekrem. Den er nesten som en dessert og veldig, veldig søt.

Jeg har laget den selv noen ganger nå og det er absolutt på tide å få oppskriften inn i samlingen min.  For kanskje finnes det fortsatt noen der ute som ennå ikke har oppdaget denne? Da er de heldige!




Kakelagingen krever mye oppvask. Den er ellers lett å lage, men krever at du er hjemme en stund i og med at det er mange lag som skal avkjøles. Derimot skal den ikke inn i ovnen. For øvrig er det aller best å lage kaken en dag i forveien!

her pyntet med mini-Oreos
Ingredienser:

Bunn:
300 gram Oreokjeks
100 gram smør

Ostekrem:
200 g kremost naturell / Philadelphia
2,5 dl melis
3 dl kremfløte
50 gram Oreokjeks, grovt hakket

Sjokolademousse:
1 pakke lys sjokolademousse (Toro)
3 dl melk
50 gram Oreokjeks, grovt hakket

Pynt:
Oreokjeks / eller mini-Oreos
Smeltet mørk kokesjokolade eller en ferdig sjokoladesaus

Fremgangsmåte:
  1. Bunnen: Ha kjeksen i en foodprosessor sammen med mykt smør. Kjør til en jevn masse. Finn fram en rund springform, men bruk kun kakeringen (24 cm i diameter) som du setter direkte på et kakefat. (Da blir det lettere å skjære kaken opp ved servering). Trykk massen ned i bunnen og sett den i kjøleskapet i 30 min.
  2. Ostekremen: Bland kremosten med melis og rør godt slik at osteblandingen blir litt kremete. Pisk kremfløten til krem og vend inn osteblandingen. Ha i underkant av 2/3 av ostekremen på bunnen. Oppbevar resten av ostekremen kaldt. Stikk grovt hakkede Oreokjeks ned i ostemassen. Settes i kjøleskapet i ca 30 minutter.
  3. Sjokolademoussen: Lag sjokolademousse etter anvisningen på pakken. Ha den over ostekremen i formen. Stikk grovt hakkede Oreokjeks ned i moussen. Sett formen tilbake i kjøleskapet i ca 30 minutter.
  4. Fordel resten av ostekremen over sjokolademoussen. Ringle over sjokoladesaus, og ha over grovt hakkede Oreokjeks til pynt eller Mini Oreos. 
*Oppskriften er hentet fra Det Søte Liv

La kaken stå avkjølt til dagen etter før den serveres. Den er holdbar i 3-4 dager, minst!
Klart for bursdagfeiring!